Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

"White & Case", consultant pentru "Oltchim" în ancheta privind ajutorul de stat BURSA 09.01.2017

/ #49167 "White & Case", consultant pentru "Oltchim" în ancheta privind ajutorul de stat BURSA 09.01.2017

2017-01-09 16:40

PENTRU 70.000 DE EURO

 

 

 

 

 BURSA 09.01.2017 
 
Creditorii "Oltchim" au desemnat "White & Case" în calitate de consultant juridic în materia ajutorului de stat, cu un onorariu de 70.000 euro, în şedinţa din 22 decembrie 2016.
     Banca Transilvania, CEC Bank şi MFC Commodities GM au votat pentru desemnarea "White & Case", în schimb Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a considerat că era prematură angajarea unui alt consultant.
     Societatea Energetică Electrica SA, având în vedere Detalierea ordinii de zi a şedinţei Comitetului creditorilor transmisă de către administratorii judiciari ai Oltchim, cererea de oferte solicitate de administratorii judiciari pentru angajarea unui consultant juridic în materia ajutorului de stat, precum şi ofertele depuse de White & Case, Bredit Prat, Jones Day şi Van Bael Bellis, s-a abţinut de la vot, solicitând totodată consorţiului de administratori judiciari să comunice modul de selecţie al societăţilor spre care au fost transmise cereri de oferte: "Având în vedere că societăţile din Tier 1 şi 2 conform Legal 500 UK - EU and Competition, respectiv Clifford Chance, Allen & Overy LLP, Hogan Lovells International LLP şi societăţile din Tier 1 conform Europe Guide - Competition/Antitrust - România, respectiv D&B David & Baias, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petresen,
     Schoenherr şi Asociaţii SCA şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii, sunt societăţi cu experienţă europeană recunoscută în materia ajutorului de stat, totuşi acestea nu au fost invitate să depună oferte".
     Investitorii interesaţi de vânzarea "Oltchim" pe bucăţi trebuie să depună ofertele neangajante, până pe 23 ianuarie, iar cei calificaţi pentru etapa următoare vor primi acces la "camera de date", adică o serie de informaţii confidenţiale despre companie.
     În august, compania a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV.
     Decizia a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
     De noul proces de vânzare se ocupă consultanţii AT Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de ziarul BURSA, în august.
     Conform surselor noastre, cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică. Investitorii trebuie să depună oferte separate pentru pachetele de care sunt interesaţi.
     Unele voci susţin că sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli. De altfel, aceste trei active reprezintă 94% din vânzări.
     "Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.
     Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.
     Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a înregistrat în primele nouă luni din 2016 un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului 2015.