Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #49105 PENTRU PIPEREA & CO. SI MARII PRACTICIENI IN INSOLVENTA: TEAPA CU LEGEA-N MANA!

2016-12-01 13:10

 
 
ASA ESTE SI LA OLTCHIM: "Legile insolventei au devenit o culegere de metode „brevetate” de fraudat partenerii de afaceri, angajatii si mai ales statul, fara sa risti sa intri la puscarie."
 
 
 

Insolventa – cum sa dai o teapa legal

Legile insolventei au devenit o culegere de metode „brevetate” de fraudat partenerii de afaceri, angajatii si mai ales statul, fara sa risti sa intri la puscarie. Azi prezentam un prim episod despre aceasta mare manevra acoperita legal care saraceste mii de oameni si imbogateste doar cativa „baieti destepti”.

Fenomenul insolventei – propagat cu viteza jocurilor piramidale de trista amintire – a devenit una din principalele cauze ale actualului blocajului economic din tara si constituie o lovitura sub centura data mediului de afaceri si bugetului de stat. Conform cifrelor vehiculate pe piata financiara, daca pe 2008 (cand nu se stia de criza) au existat circa 14.000 de firme intrate in insolventa, anul trecut s-au declarat peste 23.000. Iar pe 2010 putem asista la o explozie si mai mare. In prezent, pentru cei care nu cunosc, fenomenul este generat, chipurile, exclusiv de criza sau incompetenta managerilor societatilor comerciale. In realitate, el se datoreaza intr-o buna masura si legilor strambe, date cu dedicatie, fortate de grupuri de interese care au intuit din timp ce se va intampla. Gravele lacune din pachetul de legi al insolventei legiferate din 2006 incoace, au deschis o adevarata Cutie a Pandorei, devenind pentru unii cea mai buna cale prin care sa dai teapa partenerilor de afaceri, angajatilor si statului. Fara sa raspunzi.

Sclavia mascata

Unul dintre efectele cele mai nocive ale lacunelor din legile insolventei este posibilitatea pentru angajator de a trage teapa propriilor angajati, dar si bugetului de stat al asigurarilor sociale. Cu efectul unor teribile drame sociale. In ultima vreme, mii de oameni au fost concediati ca efect al insolventei si trimisi acasa fara plata salariilor compensatorii si a drepturilor salariale pe mai multe luni. In mod normal, vinovatii ar trebui sa faca puscarie pentru asemenea situatii, pentru ca au pacalit lumea si nu au luat masuri de anuntare din timp a instantei de judecata asupra starii de insolventa (chiar de cand aparea ca iminenta). Din nou legea insolventei e protectiva, iar salariatii inselati (care au fost folositi luni in sir pe post de sclavi de catre administratorii care stiau ca n-au cu ce plati) sunt nevoiti sa astepte ani de zile prin instanta, pana se imparte masa credala. Asteapta la mana unui lichidator si a unui judecator sindic (care de multe ori „fac echipa”), pentru ca nu-si pot face dreptate in instantele de litigii de munca datorita unui aberant articol 36, introdus dinadins in Legea insolventei nr. 85/2006, conform caruia: „De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale”.