Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

OLTCHIM 2013 CAZURI PENALE!!!!!!

/ #48413 marţi, 06 septembrie 2016 Sindicaliştii nu vor vînzarea Oltchim pe bucăţi

2016-09-06 09:05

marţi, 06 septembrie 2016

Sindicaliştii nu vor vînzarea Oltchim pe bucăţi

Procesul de privatizare pe module a Oltchim se continuă la fel de confuz pe cît s-a încheiat precedenta tentativă, din 2012 (din nou pare că e mai importantă hipercorec-titudinea geopolitică decît eficienţa economică). Printre cei mai îngrijoraţi de situaţie sînt sindicaliştii de la „Sin-dicatul Liber“ din Vîlcea (condus de Sorin Marcu, cu 1.000 membri) şi „Sindicatul Unirea“ din Bradu şi Vîlcea (400 membri). 

Cele două organizaţii au cerut celor responsabili de soarta combinatului, directorul general Victor Avram, plus Florian Măteiţă şi Mircea Diaconu de la Rominsolv şi Niculae Bălan şi Ovidiu Zamfir de la BDO Business (firmele care gestionează perioada de insolvenţă), o întîlnire pentru lămuriri, ieri, la ora 13. Cei invitaţi nu doar că nu au venit, dar nu au dat nici un răspuns. Liderul Sindicatului Unirea, Marin Dumitru, ne-a spus însă nouă ce întrebări voia să pună:

1. De ce se intenţionează vînzarea combinatului împărţit în 9 module şi nu mai multe sau mai puţine? (Explicaţii gen „aşa cere UE“ sau „aşa se evită returnarea unui ajutor de stat de cumpărător“ nu par serioase).

2. De ce se doreşte vînzarea tocmai pînă la sfîrşitul anului, cînd sînt alegerile?

3. Ce rost are scoaterea căminelor de nefamilişti (cu salariaţi în ele) la licitaţie, ca modul separat (negocierea directă era mai potrivită pentru un cumpărător).

4. Cum rămîne cu Contractul colectiv de muncă după împărţirea în module?

„Cineva vrea doar caimacul“ 

 

Pe lîngă aceste chestiuni, sindicalistul are şi alte nelămuriri legate tratamentul aplicat pretendenţilor. Ştiam că iniţial chinezii erau foarte interesaţi să cumpere. Ei voiau chiar şi rafinăria la pachet cu Petrochimia şi Oltchim, să-şi plaseze banii în active. Dar poate nu sînt doriţi, că ei au tot fost plimbaţi, pînă cînd dintr-o dată nu au mai fost interesaţi. Deci întreb: noi chiar vrem să vindem acest combinat?“. Pe lîngă funcţionarea integrată cu rafinăria, care ar da Oltchimului cea mai mare forţă, există şi varianta funcţionării integrate măcar a Petrochimiei cu combinatul din Vîlcea. „Petrochimia are ca materie primă benzina nafta, care se găseşte fără probleme pe piaţa românească“. Din zvonurile pe care le-a auzit, totuşi, nici un potenţial cumpărător nu vrea să cumpere toate modulele. „Cei mai mulţi vor să ia instalaţiile care deja merg şi fac bani, pe gratis sau foarte ieftin. Wojciech Zaremba de la PCC, de pildă, am auzit că ar vrea să ia gratis, în contul unor acţiuni. Vuza ar vrea şi el o parte. Probabil şi alţii. Dar nimeni nu vrea să ia instalaţiile pentru fabricarea PVC, care sînt noi, dar nu au funcţionat pînă acum. Am întrebat şi eu prin combinat: «Nu vi se pare că voi pregătiţi, conştient sau inconştient, caimacul pentru cineva, care vrea să ia pe nimic ce aduce bani uşor, în timp ce restul rămîne să fie distrus?». Se răspunde evaziv. Eu aşa suspectez, că se pregăteşte pentru cineva să cumpere, mai ieftin decît ar face, caimacul combinatului“, spune Marin Dumitru, care are altă propunere. „Planul de reorganizare aprobat anul trecut nu prevedea aşa ceva, privatizare pe module. Ar trebui deci să ne ţinem de el şi să vindem tot pachetul sau să nu vindem deloc. De altfel, UE a aprobat încă din 2012 conversia datoriilor în acţiuni. Aşadar principalii creditori, AVAS, Electrica, CET Govora, ar trebui să-şi poată converti datoriile în acţiuni şi să preia ei managementul combinatului. Acum, cînd combinatul a ajuns pe plus, ar trebui să nu vindem, ci să îl administreze ei în aşa fel încît să rămînă pe plus - şi pentru ei ar fi mai bine decît să nu se aleagă cu nimic, cum se întrevede în varianta actuală“, mai spune sindicalistul, care va organiza la Rîmnicu Vîlcea o conferinţă de presă pe această temă, pe 16 septembrie.