Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA - OLTCHIM INSOLVENTA OLTCHIM

/ #48141 (AUDIO) Borza a dezvăluit când aflăm CAUZELE şi VINOVAŢII insolvenţei de la CET Govora. Raportul are

2016-08-20 09:48

(AUDIO) Borza a dezvăluit când aflăm CAUZELE şi VINOVAŢII insolvenţei de la CET Govora. Raportul are deja peste 400 de pagini!

 audio https://www.youtube.com/

 „CET Govora se va vedea şi în raportul pe cauză a fost o vacă de muls pentru mulţi şmecheri din zona economică, comercială, cu ramificaţii şi cu spate pe zona politică”, afirmă tranşant Remus Borza. Raportul privind cauzele insolvenţei de la CET Govora urmează să fie făcut public la începutul lunii septembrie, potrivit declaraţiilor administratorului judiciar al societăţii CET Govora. De asemenea, Remus Borza susţine că se vor lua măsuri împotriva celor care au generat degradarea indicatorilor financiar-contabili ai societăţii vâlcene. Situaţia dificilă în care se afla CET Govora la preluarea mandatului de administrator judiciar (capitaluri proprii negative de 86 milioane lei, pierderi de aproximativ 300 milioane lei şi datorii de peste 400 milioane lei), starea patrimoniului caracterizată de insuficienţa fondurilor necesare plăţilor datoriilor certe, lichide şi exigibile, (existenţa în conturile societăţii la momentul deschiderii procedurii a unui disponibil bănesc de doar 120.000 lei, raportat la un fond lunar de salarii de aproximativ 10.000.000 lei) a justificat potrivit declaraţiilor lui Remus Borza măsuri urgente. Redăm o primă parte dintr-un amplu interviu acordat publicaţiei noastre de Remus Borza, discuţia axându-se pe măsurile concrete luate pentru eficientizarea activităţii economice la CET Govora prin reducerea costurilor şi optimizarea fluxurilor operaţionale la nivelul societăţii. 

Vinovaţii de DEZASTRUL de la CET, traşi la răspundere

„Raportul este în lucru. Sunt vreo 400 de pagini deja scrise din el. Le-am dat o limită, să spun aşa, de 500 de pagini colegilor mei. Raportul va fi dat publicităţii, va fi publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă şi, evident înregistrat la Tribunalul Vâlcea în prima săptămână a lunii septembrie. Aşteptăm să se întoarcă lumea odihnită din concediu, opinia publică, presa, creditorii, ca să poată lua la cunoştinţă câţi mai mulţi oameni despre o anumită realitate, despre o anumită stare de lucruri derulată, petrecută la CET Govora în ultimii ani de zile. O realitate mascată, disimulată, cosmetizată, ascunsă în mod deliberat de unii. Până la urmă suntem datori cu o astfel de radiografie a societăţii, obligaţie care derivă chiar din lege – Raportul privind cauzele insolvenţei pentru că, să reuşim să ne asumăm viitorul, trebuie să ne cunoaştem trecutul! Nu este suficient să ştim cauzele insolvenţei, pentru că până la urmă este un exerciţiu prin care constatăm nişte lucruri. Dar, dacă nu le îndreptăm, dacă nu le corectăm, înseamnă că ne complacem în continuare în aceeaşi stare şi, evident, că lucrurile nu pot să evolueze de-o manieră pozitivă. Şi, atunci dacă nu se iau şi măsuri împotriva celor care au generat degradarea indicatorilor financiar-contabili, atunci sigur că perspectivele sunt sumbre pentru CET Govora şi putem vorbi de asumarea unui faliment…”, a declarat Remus Borza. 

Cum a găsit Borza CET Govora?

Av. Dr. Remus Borza a vorbit şi despre situaţia dramatică în care se afla compania vâlceană în urmă cu doar câteva luni, dar şi măsurile concrete luate pentru reducerea costurilor şi optimizarea fluxurilor operaţionale ale companiei vâlcene: Pe 9 mai am preluat o companie cu un picior, dacă nu cu ambele în groapă, în pragul falimentului. O companie cu 300 de milioane de lei pierderi pe ultimele exerciţii financiare, din care 97 milioane de lei pierderi anul trecut. Pot să vă spun cu 24 milioane de lei pierdere şi pe primele şase luni din 2016. O companie cu 418 milioane de lei datorii înscrise la masa credală. O companie, pentru că acum avem deja şi situaţiile analizate şi depuse, înregistrate la organul fiscal cu capitaluri proprii negative de 86 de milioane de lei. Iniţial, ni s-a comunicat că în martie erau 26, ulterior 29, în realitate sunt 86 de milioane de lei capitaluri proprii negative… Am preluat pe 9 mai o companie cu 120 mii de lei bani în conturi, câtă vreme doar fondul lunar de salarii este de 10.000.000 lei. O lichiditate redusă, nesemnificativă, insignifiantă. Sigur că am fost constrâns de această realitate, de această stare de lucruri, să iau măsuri imediate. Puteam şi eu să fiu mai diplomat, să mă împrietenesc cu toată lumea, nu să mi-o ostilizez în cele două luni de mandat provizoriu al meu. Cel puţin, vorba aceea: «Până treci pârleazul, te faci frate cu dracu`!». Trebuia să le zâmbesc frumos, să-i cultiv pe toţi jurnaliştii, creditorii şi alţii. N-am făcut-o pentru că nu ne stă în caracter, pentru că «Ce-i în guşăşi-n căpuşă!». Noi suntem nişte oameni justiţiari, corecţi şi oneşti care încearcă din prima zi să intre în pâine, să-şi asume de-o manieră nu formală, nu declarativă, ci implicită şi explicită mandatul şi să-l exercite în tot… Ne-am implicat, am luat măsuri pentru a corecta aceste anomalii găsite de noi în activitatea şi, mai ales în rezultatele financiare ale CET Govora, iar eforturile noastre s-au materializat în două direcţii: pe de-o parte creşterea veniturilor societăţii, iar pe de altă parte reducerea costurilor…”, a punctat Borza.

 

Culisele negocierii cu Oltchim

 „Oltchim şi Uzinele Sodice Govora sunt principalii noştri beneficiari, valoric vorbind. Ei generează cam 80% din cifra de afaceri a CET Govora. Am constatat în relaţia cu ambii beneficiari – şi cu Oltchim şi cu USG – o disproporţie şi o inechitate a prestaţiilor… Am constatat că în ultimii ani de zile, noi am subvenţionat preţul utilităţilor energetice cu preţul propriei noastre insolvenţe, aproape cu preţul propriului nostru faliment, cu preţul unor pierderi însumate astăzi la peste 300 de milioane de lei. Evident, că într-o atare logică comercială noi nu mai puteam funcţiona. Pentru că noi nu aveam bani se ne plătim nici salariile, dar pentru materiale, pentru mentenanţă, pentru retehnologizare sau investiţii de mediu… Viseeee!… La Oltchim noi furnizam şi furnizăm şi în prezent abur şi evident, energie electrică. Într-un termen rezonabil la Oltchim am găsit înţelegere, pragmatism şi bună credinţă din partea managementului Oltchim şi din partea consorţiului de administratori judiciari… Eu nu am venit să omor pe nimeni! Am spus acest lucru din prima zi şi vreau să-mi urmăriţi declaraţiile. Am spus din prima zi că avem o şansă comună de a ne salva şi aceasta este realitatea. Ori murim cu toţii, ori ne salvăm cu toţii! Timp de 10 ani – CET Govora un purice a dus în spate doi elefanţi. Nu mai putem! Suntem costelivi, doar piele şi os. A venit momentul după 10 ani să primim şi noi ceva înapoi. Nu pomană, ci ceea ce ni se cuvine! A venit vremea să primim un gest de solidaritate din parte a două firme mari, mult mai mari decât noi, cărora în ultimii 10 ani de zile le-am externalizat propriul profit. Şi, atunci evident Oltchim a înţeles acest mesaj. A acceptat o creştere de la 181 lei la 198 lei megawatt-ul în ceea ce priveşte energia electrică şi o creştere de la 94,42 lei gigacaloria la 106 lei gigacaloria de 6, respectiv 13 bari şi de la 94,42 lei la 126 lei gigacaloria de 35 de bari. Acest lucru înseamnă venituri suplimentare doar în relaţia cu Oltchimul de vreo 12 milioane de lei. După o săptămână de negocieri, 3 milioane de euro în plus…”, a concluzionat Remus Borza. Administratorul judiciar de la CET Govora a vorbit în interviul acordat publicaţiei noastre şi despre denunţarea contractului cu USG, evoluţia negocierilor cu polonezii şi procesul aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea, despre noi disponibilizări, dar şi despre cei care se fac vinovaţi de insolvenţa companiei vâlcene. Urmează zilele următoare noi dezvăluiri!(Nicoleta CHERA)   sursa http://jurnalvalcean.ro/audio