Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #44092 „Oltchim poate intra din insolvenţă în faliment”

2015-10-14 11:08

DEPUTATUL PNL TRAIAN DOBRINESCU, SCENARIU SUMBRU DESPRE COMBINATUL DIN RÂMNICU VÂLCEA

„Oltchim poate intra din insolvenţă în faliment”

Parlamentarul vâlcean s_ugerează scăderea preţului de vânzare, de la 300 milioane euro, la 200 milioane euro.

Deputatul PNL Traian Dobrinescu lansează un scenariu sumbru în ce priveşte viitorul combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea: posibila intrare în faliment, după încheierea perioadei de insolvenţă: „Oltchimul mai are încă un an de insolvenţă. Din insolvenţă, nu ştiu ce se va întâmpla. Eu sunt foarte îngrijorat, pentru că abia atunci vor începe să apară plăţi noi, pe care, acum fiind în insolvenţă, Oltchimul nu le plăteşte. Şi s-ar putea ca, dacă nu apare un investitor serios, dacă domnul Ponta sau succesorul domnului Ponta nu se apleacă foarte atent asupra privatizării, s-ar putea ca, din insolvenţă, Oltchimul să se ducă în faliment” - a declarat, recent, parlamentarul liberal la o conferinţă de presă.

Oferta chinezească

Traian Dobrinescu a precizat că, actualmente, companiile străine care şi-au arătat interesul pentru Oltchim şi-au retras ofertele şi că chinezii voiau să schimbe destinaţia activităţii combinatului: „Din câte ştiu, varianta privatizării de către chinezi a picat. Chinezii au venit în câteva rânduri, dar tehnicienii, conducerea executivă a Oltchim şi-au dat seama că printre aceia care au venit să c_urteze compania nu era niciun specialist. Mai mult, au venit cu o idee cel puţin năstruşnică, spunând că ei vor să facă în Oltchim altceva decât ce se produce acum. Una peste alta, se pare că pe varianta China, Oltchim nu se va privatiza”.

Ajustare de preţ la nivel de mită spectaculoasă

Parlamentarul liberal a mai declarat că o posibilă soluţie de vânzare a companiei este scăderea preţului de vânzare, de la 300 milioane de euro, la 200 milioane de euro. Preţul este foarte mic, în condiţiile în care cea mai mare mită din politica românească este, potrivit proc_urorilor DNA, de 100 milioane euro (n.r. cazul Vanghelie). Conform deputatului Dobrinescu, această „ajustare” s-ar plia pe oferta omului de afaceri clujean Ştefan Vuza, cel care controlează combinatul Chimcomplex Borzeşti: „Combinatul este c_urtat de omul de afaceri clujean. Până la urmă, dacă turcii au picat, ruşii au picat, chinezii au picat, nu ar mai fi prea multe variantre. PCC aşteaptă, în continuare, în marja celor 30 şi ceva de procente, domnul Vuza se mişcă. Ceea ce au invocat mulţi dintre c_urtezanii Oltchim, că suma de 300 de milioane este exagerată, poate fi adevărat. Poate că, aici, guvernul trebuie să răzgândească suma de vânzare. 200 de milioane este o sumă agreată de Vuza. Nimic mai mult, adică niciun ban mai mult! Aceasta ar putea să fie o variantă, eu nu ştiu, nu sunt în conducerea Oltchim, dar am stat de vorbă cu directorii executive de acolo. Aşadar, Oltchim mai are oxigen încă un an, şi punct”, a conchis Dobrinescu.

Combinatul Oltchim a intrat în insolvenţă la începutul anului 2013. În prezent, compania din Râmnicu Vâlcea se află în reorganizare, potrivit unui plan al Consorţiului ROMINSOLV SPRL şi BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL. Conform acestui plan, preţul de pornire a vânzării este de 307 milioane de euro.