Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #40799 CERNEVISTI ... "BUC_URATI-VA"! DICULOIU PLEACA DAR NU "IN PIJAMALE" CUM A PLECAT marele cernev.

2015-06-30 07:34

SAPTAMANA IN OLTENIA
EVENIMENT
AUTOR Mariana STURZU
29.06.2015

Mihai Diculoiu renunta la functia de lider sindical. 

Membrii Sindicatului Liber Oltchim se vor întâlni marţi, 30 iunie, pentru a alege un nou lider, după ce Mihai Diculoiu a anunţat că se retrage din această funcţie, pe care a ocupat-o mai bine de 22 de ani. Diculoiu a declarat că este dezamăgit de ceea ce se petrece acum în interiorul societăţii, sindicaliştii fiind împărţiţi în mai multe sindicate, dar că speră că cei care îi vor urma vor duce mai departe lupta pentru apărarea drepturilor salariaţilor din combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea. "Plec cu regretul că nu am reuşit să ţin oamenii coagulaţi într-un sindicat puternic. Ceea ce se întâmplă acum la Oltchim arată cât de mult s-a schimbat mentalitatea în interiorul societăţii şi nu mai există o poziţie clară şi unitară în faţa patronatului. Am speranţa că cei care rămân vor reuşi să refacă unitatea şi să le ofere angajaţilor din Oltchim siguranţa loc_urilor de muncă şi să le apere drepturile", a precizat fostul lider.

Situaţia din societatea Oltchim pe care Diculoiu o lasă în urmă nu este deloc una optimistă. După disponibilizarea colectivă făcută în urmă cu doi ani, când aproximativ 1.000 de muncitori au fost daţi afară, alte sute riscă acum să îşi piardă loc_urile de muncă.
La începutul acestei săptămâni, o delegaţie a salariaţilor din Oltchim s-a aflat la Buc_ureşti pentru o întrevedere cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, în încercarea de a-l convinge să reducă numărul salariaţilor care vor fi concediaţi, de la 500, cât s-a vehiculat iniţial, la aproximativ 300.

Ministrul a promis că va ajunge în Vâlcea, până cel târziu 10 iunie, când vor fi finalizate negocierile cu cei din conducerea societăţii. Angajaţii sunt nemulţumiţi şi, printre altele, solicită să fie alocaţi bani şi pentru plata salariilor compensatorii în cazul în care vor fi disponibilizaţi.

Foştii salariaţi care au plecat în 2013 de la Oltchim în primul val aşteaptă însă şi acum să le fie plătiţi aceşti bani. Săptămâna trecută, cinci dintre foştii angajaţi au intrat în greva foamei în speranţa că vor obţine de la administratorii societăţii toţi banii promişi, asta în condiţiile în care de câteva luni conducerea societăţii a început să le plătească câte 500 de lei lunar în contul acestor salarii.

După mai multe zile de protest extrem, greviştii au renunţat şi s-au întors la casele lor.
"Sâmbătă, 27 iunie, au renunţat la greva foamei, din câte am înţeles, după ce au discutat cu administratorul special, care a promis să rezolve fiecare caz individual, în funcţie de problemele pe care le are fiecare", a precizat Mihai Diculoiu.