Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #36590 Divizia Petrochimică Bradu, încă în ceaţă

2015-04-24 07:23

Divizia Petrochimică Bradu, încă în ceaţă

 

Posted By: Claudiu DiţaPosted date: aprilie 24, 2015

 

http://www.ziarulargesul.ro/

Tribunalul Vâlcea a aprobat planul de reorganizare a Oltchim, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului. Acest plan presupune vânzarea combinatului către un investitor privat, soluţie pe care administratorii au mai încercat-o, dar fără succes.
Gheorghe Piperea a precizat, recent, că vânzarea Oltchim nu mai stă acum sub presiunea timpului, subliniind: „În plus, combinatul vâlcean nu mai este un pacient în comă, ci s-a stabilizat şi se află în convalescenţă. Din acest motiv, putem spune că reorganizarea a devenit posibilitatea valorificării unei oportunităţi, şi nu o metodă de salvare de la faliment. Excludem în continuare posibilitatea falimentului”.

Variante

Planul prevede o perioadă de reorganizare de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. Acesta are în vedere trei variante de valorificare a patrimoniului combinatului; una dintre acestea vizează vânzarea Oltchim SPV, care ar urma să fie înfiinţat prin preluarea activelor viabile ale combinatului (nu se precizează dacă dintre acestea face parte şi Divizia Petrochimică Bradu care, se ştie, depinde de producţia rafinăriei Piteşti, rafinărie oprită şi nepreluată de către stat), fără datorii, iar alta – conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni, parţial sau integral. Cea de-a treia variantă se referă la darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi clădiri către creditorii bugetari.

În aşteptarea rafinăriei…

Divizia Petrochimică Bradu aşteaptă privatizarea Oltchim pentru a afla care îi va fi soarta. „Noi facem parte integrantă din Oltchim. Dacă nu porneşte rafinăria din Piteşti, nu ştiu ce se va alege de noi. Noul proprietar al Oltchim va decide ce se întâmplă cu noi, dacă va prelua şi rafinăria (n.r. – deja OMV Petrom vrea să demoleze o parte dintre instalaţiile de la Arpechim). Aşteptăm. Domnul Piperea ne-a contactat şi am început o serie de discuţii privind reorganizarea la Divizia Petrochimică Bradu; vedem ce se întâmplă”, ne-a declarat Marian Radu, vicelider al sindicatului de la petrochimie. Preţul de vânzare a Oltchim ar fi de peste 300 milioane euro.