Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #31585 RETROSPECTIVA 2014. Un an de amanari si asteptari la Oltchim.

2014-12-31 07:42

RETROSPECTIVA 2014.
Un an de amanari si asteptari la Oltchim.
Chinezii nu au mai venit, iar combinatul chimic nu va mai fi privatizat.
 

Daniel Ionascu

In 2014 nu mai putin de patru licitatii pentru Oltchim s-au incheiat fara ca vreo oferta sa fie depusa, desi foarte multi investitori s-au aratat interesati. Guvernul pregateste din nou conversia datoriilor in actiuni, iar compania va fi restructurata, fara a mai fi scoasa la mezat.
Anul 2014 a fost un an de amanari pentru combinatul chimic Oltchim, aflat in insolventa din ianuarie 2013, in conditiile in care nu mai putin de patru licitatii publice au fost facute pentru gasirea unui investitor, insa nimeni nu a depus oferta, desi o sumedenie de investitori roiau pe langa companie.
Acestia sunt consortiul chinez Baota Petrochemical - Junlun Petroleum, gigantul azer SOCAR, grupul petrolier maghiar MOL, traderul rus de materii prime Oil Gas Trade (Neftgazbyt in rusa - n.r.) - despre care se spunea ca actioneaza in numele Gazprom, si pana la SIF Transilvania si omul de afaceri Stefan Vuza, care controleaza Chimcomplex Borzesti si care a participat si la privatizarea din 2012.
 
Speranta in chinezi
Inceputul de an a demarat sub emotiile generate de Forumul China-Europa de Est, unde investitorii din China au anuntat o gramada de investitii in tara noastra, ba chiar si-au asumat si respectarea normelor europene privind ajutorul de stat si licitatiile. De Oltchim s-a interesat in acel moment consortiul Baota Petrochemical - Junlun Petroleum, care a anuntat ca doreste inclusiv preluarea rafinariei Arpechim, pentru a exploata cele doua unitati intr-un mod integrat.
 
Cele doua semnasera chiar si o scrisoare de intentie cu autoritatile romane in data de 25 noiembrie 2013. ,,Ne-am intalnit undeva la mijloc, aceasta scrisoare de intentie fiind un gest simbolic, dar cu o incarcatura foarte mare in ceea ce priveste relatiile noastre cu partea chineza. Exista un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper sa se concretizeze in cat mai multe oferte. In perioada urmatoare, ne vom intalni si cu alti investitori, care si-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima suta de metri" anunta, in noiembrie 2013, Andrei Gerea, ministrul Economiei de atunci.
Primul termen de depunere a ofertelor a fost 17 ianuarie, dupa cum declara atunci Gheorghe Piperea, administratorul judiciar. Numai ca autoritatile si-au dat imediat seama ca data este prea aproape de Sarbatori, iar potentialii ofertanti ar avea prea putin timp la dispozitie pentru a intocmi documentele. Asa ca data a fost, ulterior, mutata pe 31 ianuarie. Numai ca, desi combinatul avea petitori, nimeni nu a depus oferta.
Urmatorul termen a fost fixat 28 martie, iar deznodamantul a fost acelasi. La fel si in data de 6 iunie. Ministrul Economiei de la acel moment, Constantin Nita, afirma atunci ca ,,Guvernul nu va inchide Oltchim niciodata".
Ultimul termen de privatizare a trecut de curand, investitorii trebuind sa depuna ofertele pana pe 12 decembrie, dar si acesta a trecut fara succes.
 
Niciun sfant de la Astra Asigurari
Combinatul s-a confruntat pe tot parcursul anului cu lipsa de finantare, care a facut ca societatea sa nu poata sa lucreze la o capacitate mare de productie. Cu cat productia este mai mare, cu atat scad costurile, deci Oltchim ar putea face si mai multi bani.
Gheorghe Piperea, administratorul judiciar, a identificat o polita de asigurare pentru management defectuos, in valoare de 10 milioane de euro, incheiata cu Astra Asigurari, dar Oltchim nu a putut sa o incaseze. Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) a instituit in luna februarie intrarea in administrare speciala a Astra Asigurari. KPMG - administratorul delegat pentru firma de asigurari - anunta in luna aprilie ca dosarul de despagubire inaintat de administratorii judiciari ai Oltchim S.A nu indica un eveniment asigurat, produs in intervalul asigurat si care sa descrie si sa cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de polita de asigurare a raspunderii civile emisa de Astra.
 
Guvernul s-a intors la conversia datoriilor in actiuni
Totusi, Oltchim si-a crescut constant productia. Creditorii companiei au aprobat in vara contractarea unui credit de 15 milioane de euro de la consortiul de companii chineze interesat de Oltchim, dar si asocierea in
participatiune cu operatorul de cablu si internet RCS&RDS, controlat de catre omul de afaceri Zoltan Teszari.
In conferinta de bilant, Nita a declarat data de 15 decembrie ca societatea nu va mai fi scoasa la privatizare si ca exista solutii de a fi restructurata, cum ar fi conversia datoriilor catre stat in actiuni. Oltchim datoreaza 250 de milioane de euro catre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) si 150 de milioane de euro catre Electrica, pentru energia preluata si neplatita.
Nita a afirmat ca cifra de afaceri a societatii s-a triplat, de la 5 milioane de euro pe luna la 16 milioane de euro, iar compania inregistreaza un profit operational de un milion de euro. ,,Oltchim a avut un profit operational de un milion de euro. In conditiile in care nu vine niciun investitor, sunt solutii de transformare a datoriilor Oltchim in actiuni ale statului. Nu se pune problema ca aceasta companie sa fie data la fier vechi, sa fie falimentata", a spus Nita.
 
Noul ministru al Economiei este Mihai Tudose, insa Nita a afirmat ca acesta va continua politicile sale.