Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28610 Susţinerea Oltchim falimentează CET Govora

2014-11-04 16:41

Susţinerea Oltchim falimentează CET Govora

Conducerea CET cere dizolvarea CA pentru că nu-i răspunde la comenzi

Societatea CET Govora a ajuns să menţină în funcţiune toată platforma chimică prin tot felul de artificii finaciare păguboase aplicate pentru funcţionarea Oltchim pe parcursul anului electoral 2014.

CET-ul are de recuperat de la societatea  Oltchim 204 milioane lei la care se adaugă penalităţi de întârziere. Ca efect al neîncasării creanţelor de la Oltchim, în prezent CET–ul înregistrează o datorie totală faţă de CE Oltenia de aproximativ 181 milioane lei, o datorie pe care Oltenia încearcă să o recupereze prin acţiuni în instanţa de judecată, aflate în prezent în diferite stadii de judecată. Neplata datoriilor curente a forţat Consiliul de Administraţie al CET-Govora să decidă reducerea sau chiar sistarea aburului către Oltchim, decizie care a declanşat un adevărat scandal între managerul Mihai Bălan, preşedintele CJ, social democratul Ion Cîlea şi CA, scandal care s-a lăsat cu schimbarea CA al CET Govora.

Săptămâna trecută, conducerea CET Govora a cerut consilierilor judeţeni să aprobe mandatarea preşedintelui AGA  CET Govora, avocatul Petre Grigore, pentru numirea unui alt Consiliu de Administraţie, deoarece actualul nu mai răspunde la comenzi şi respingerea deciziei de reducere  sau chiar sistarea  aburului tehnologic către Oltchim, decizie luată de actualul CA al societăţii pentru evitarea blocajului financiar.
Prin protocolul de eşalonare înregistrat cu nr. 17735/26 iunie 2014, încheiat de CET Govora cu SC Oltchim SA, combinatul chimic vâlcean s-a angajat ca până la sfârşitul anului 2014 să achite toate datoriile restante în sumă totală de 43 milioane de lei provenind din anul 2013, din care 29,4 milioane de lei provenind din livrări de energie termică şi 13,6 milioane de lei energie electrică aferentă lunii ianuarie 2013. Ca urmare a problemelor de funcţionare a capacităţilor de producţie, SC Oltchim SA nu a asigurat sursele financiare necesare achitării la scadenţă a obligaţiilor asumate, achitând din eşalonare suma de 19,8 milioane de lei din care 10,4 milioane de lei energie electrică şi 9,4 milioane de lei energie termică. Pe de altă parte, SC Oltchim SA nu a achitat în termen energia termică livrată în 2014 şi parţial energie electrică livrată în aceeaşi perioadă, astfel că la data de 29 august 2014 soldul datoriilor acumulate de SC Oltchim SA faţă de CET Govora de la deschiderea procedurii de insolvenţă este în sumă de 62 milioane de lei. În această situaţie, Consiliul de Administraţie al CET Govora a dispus, prin Decizia nr. 57/18 august 2014, ca, în cazul în care SC Oltchim SA nu achită pentru perioada 1 august 2014 – 31 decembrie 2014, lunar suma de 22,6 milioane de lei, sumă necesară pentru acoperirea livrărilor curente şi a restanţelor, începând cu data de 1 septembrie 2014 se vor reduce la minim, tehnologic, livrările de energie electrică şi termică către SC Oltchim SA. Managerul Mihai Bălan a declarat că el nu mai poate să lucreze cu actualul Consiliu de Admnistraţie şi a cerut schimbarea lui cu unul mai maleabil. Conducerea CJ s-a conformat şi a supus cererea spre aprobarea  consilierilor judeţeni, dar proiectul de hotărâre a fost amânat pentru şedinţa din data de 6 noiembrie din cauza unor erori de procedură… politică.

CET-ul la un pas de pierderea liniilor de finanţare din cauza Oltchim


Deşi privatizarea combinatului chimic a eşuat lamentabil, conducerea CET Govora refuză realitatea şi face proiecte de parteneriat în speranţa că respectiva societate va fi salvată de la faliment în luna ianuarie 2014, deoarece pentru luna decembrie nu s-a înscris nimeni, informaţie confirmată de administratorul judiciar al Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea. Managerul Mihai Bălan susţine că dispariţia Oltchim va atrage după sine  disfuncţionalităţi majore în activitatea CET, în acoperirea unor costuri, inclusiv plata salariaţilor, poate chiar falimentul. În cazul în care combinatul Oltchim nu va mai funcţiona, CET Govora va pierde 68 milioane de lei pe an. Doar în situaţia în care nu ar mai livra energie electrică combinatului, CET-ul va pierde anual 15 milioane de lei. „Cum bine ştim cu toţii, societăţile de pe platforma chimică funcţionează în interdependenţă. Astfel, în situaţia în care Oltchim se opreşte, CET Govora are o diminuare de venituri pe care nu o poate asigura, diminuare ce depăşeşte valoarea fondului de salarii. Producţia de abur industrial se va diminua la CET Govora cu 55tone/h în medie, energia electrică vândută către Oltchim urmând a fi comercializată pe piaţa concurenţială la un preţ mult mai mic decât cel de livrare Oltchim. Ca urmare a diminuării producţiei de abur industrial, se va diminua şi energia electrică produsă, concomitent cu reducerea necesarului de cărbune, diminuare care va genera pierdere chiar dacă se reduc costurile cu materie primă ”, a spus Mihai Bălan.
Managerul CET-ului a precizat că oprirea Oltchim ar avea un impact negativ şi în relaţiile dintre CET Govora şi băncile cu care a încheiat contracte de finanţare prin sistarea  liniilor de finanţare şi  solicitarea rambursării imediate a tuturor creditelor. Conform ultimelor informaţii, polonezii de la USG vor să cumpere societatea Oltchim, dar nu la preţul oferit de stat, şi  la pachet cu CET-ul, un scenariu posibil în condiţiile în care actualul manager al USG Râmnicu Vâlcea, Witold  Urbanowski a stat blocat cinci ore la şedinţa Consiliului Judeţean de săptămâna trecută.  


Minele Berbeşti bagă CET-ul în datorii pe termen lung


Oficial, situaţia economică a CET Govora este influenţată de trei factori: încasarea creanţelor de la Oltchim, plata datoriilor către Complexul Energetic Oltenia şi preluarea minelor de cărbune de la Berbeşti şi Alunu. În realitate, este influenţată de unul singur: voinţa politică, dar managerul CET-ului nu-şi permite să spună acest mare adevăr pentru că ar zbura din funcţie. “Preluarea minelor nu înseamnă o fericire, avem de muncă. Trebuie să ridicăm capacitatea de producţie de la 1 750 000 de tone la cel puţin 2,2 milioane de tone, să ajungem la pragul de rentabilitate. Vom avea trei ani de graţie (n.r. după preluarea minelor) în care vom plăti din preţ o sumă modică de două milioane, şi şapte ani în care vom plăti o sumă de transfer. Trebuie să dăm o şansă Oltchim, să preluăm minele de cărbune, nu spun că este un lucru uşor, trebuie să ne reorganizăm toată platforma, dar să existăm pentru că numai aşa va exista în continuare economia acestui judeţ”, a punctat Bălan.
În lipsa unui plan de reorganizare al Oltchim, plan promis în urmă cu doi ani de către administratorul judiciar al Oltchim, managerul CET Govora a realizat trei ipoteze de colaborare cu Oltchim, de la cel mai negru care vizeaza falimentul până la cel al reluării fluxului tehnologic, în toate CET-ul îşi va recupera cu greu banii blocaţi în Oltchim şi Miniera Berbeşti.

În prezent, Oltchim are de achitat 200 de milioane de lei pentru aburul tehnologic şi energia electrică primită de la CET Govora, din care 137 de milioane reprezintă datoria anterioară intrării în insolvenţă. Potrivit administratorului judiciar Gheorghe Piperea, dacă Oltchim se va privatiza, CET Govora are şanse să recupereze între 30 şi 35 % din valoarea creanţei, nu mai mult, iar şansele de privatizare sunt extrem de reduse. Între timp, CET-ul va fi nevoit să dea afară peste 1000 de oameni, peste 400 sunt piloşi angajaţi pe bază de ,,bileţele”, oameni care stau acasă şi-şi încasează pe card salariile deloc insignifiante.