Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #25864 Listarea Complexului Oltenia, la jumătatea anului viitor BURSA 04.09.2014

2014-09-04 13:41

ACŢIONARII CONVOCAŢI SĂ APROBE AMÂNAREA

http://www.bursa.ro/

 

Listarea producătorului de energie pe bază de lignit Complexul Energetic Oltenia va fi amânată pentru finalul semestrului I din 2015, ne-au spus surse apropiate situaţiei. Iniţial, operaţiunea era programată pentru toamna acestui an.
     Acţionarii societăţii sunt convocaţi pe 8 septembrie să aprobe, printre altele, modificarea actului constitutiv al Complexului Oltenia. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, modificările vizează dreptul Ministerului Economiei de a finaliza oferta publică de acţiuni în termen de 36 de luni de la data înmatriculării societăţii la registrul comerţului, dar şi prelungirea acestui termen, o singură dată, cu şase luni, la recomandarea consultantului sau la cererea acţionarilor.
     Sursele noastre ne-au explicat: "Amânarea este convenabilă din mai multe puncte de vedere. Pentru listare este nevoie de evaluarea rezervelor de cărbuni, iar această operaţiune durează mai mult decât a estimat societatea iniţial. Apoi mai trebuie rezolvată şi problema provizioanelor întrucât Complexul Oltenia a livrat cărbune unor CET de la care are mulţi bani de recuperat. Unele CET-uri au intrat în insolvenţă. Dacă AGA va aproba modificările actului constitutiv, atunci vânzarea pachetului de 15% din acţiunile companiei pe Bursa de Valori Bucureşti se poate face cel târziu până la finele anului viitor".
     Asocierea SC Geoconsulting SRL & Wardell Armstrong International a câştigat licitaţia organizată de producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia pentru evaluarea independentă a rezervelor şi resurselor companiei. Potrivit datelor publicate pe SEAP, valoarea contractului este de 310.000 euro.
     Rezultatul evaluării va fi inclus într-un Raport de Resurse Minerale şi va face parte din Prospectul care urmează să fie pregătit pentru oferta publică primară.
     În luna ianuarie a acestui an, Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia, a declarat că societatea are de recuperat creanţe de circa 770 milioane de lei de la CET-urile cărora le-a furnizat cărbunele în anii trecuţi.
     Domnia sa a explicat că trebuie să constituie provizioane pentru o parte importantă din aceste creanţe, care vor afecta rezultatele financiare pe 2013. "Estimăm că vom încheia anul 2013 cu un profit de circa 300 milioane de lei, dar va trebui să constituim provizioane de circa 200 milioane de lei", a mai spus domnul Ciurel la vremea respectivă.
     Pe ordinea de zi a AGA programată pe 8 septembrie mai figurează şi aprobarea actului constitutiv al CEO Trading. Noua societate va fi compania de trading a Complexului Oltenia, prin care producătorul îşi va putea exporta energia mai uşor, conform surselor noastre. "Legea energiei impune producătorilor să vândă toată energia pe OPCOM. Un trader exportă energia mult mai uşor", ne-au explicat sursele noastre.
     Acţionarii mai trebuie să avizeze suplimentarea garanţiilor pentru creditul de 100 milioane lei contractat de la Banca Transilvania şi suplimentarea liniei de credit acordate de Alpha Bank cu suma de 50 milioane de lei.