Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #22469 Planul de reorganizare

2014-06-18 22:19

http://www.rominsolv.ro/servicii/planul-de-reorganizare/



Indiferent de persoana care îl propune, planul trebuie să conţină unele menţiuni obligatorii. Însă, principala componentă a planului o reprezintă planul de afaceri, adică indicarea surselor de finanţare ale reorganizării şi fluxurile sale financiare (cash flow).

Un plan de reorganizare judiciară este serios şi poate fi luat în calcul la vot de către creditori doar în cazul în care el prezintă credibilitate, adică
denotă şanse reale de realizare. Trecutul recent al întreprinderii trebuie să poată duce la opinia că întreprinderea e redresabilă. Spre exemplu, nu este serioasă o ipoteză de realizare în viitor a unui profit, dacă în ultimul an pierderile au fost mari şi s-au acumulat rapid. În analiza potenţialului de reuşită a planului, creditorii votanţi analizează şi modul în care se comportă debitorul în perioada de observaţie, interval în care gestiunea întreprinderii trebuie să fie ireproşabilă. Estimarea şanselor de reuşită a planului are în vedere, în principal, profitul şi excedentul de trezorerie previzionate, precum şi un minim de lichidităţi estimate, care să permită concluzia că planul va putea duce atât la plata datoriilor curente, rezultate din continuarea procedurii, cât şi la achitarea, conform programului de plăţi, a datoriilor anterioare deschiderii procedurii.

Pentru elaborarea planului de reorganizare sunt utile studii de piaţă pentru sectorul în care activează sau îşi propune să activeze debitorul, care să reliefeze tendinţele pieţei şi ale preţurilor, analiza evoluţiei preconizate a costurilor salariale şi ale principalelor materii prime şi utilităţi, rapoarte tehnice privind diagnosticul echipamentelor societăţii, gradul de uzură, randamentele estimate, sumele necesare pentru reparaţii şi pentru dotare cu noi echipamente şi licenţe, o structură a costurilor fiecărui produs prognozat a se fabrica, estimări privitoare la evoluţia preţului imobilelor pentru a fundamenta anumite vânzări, estimări ale evoluţiei cursului valutar, ale evoluţiei fiscalităţii, estimări privind investiţiile de mediu necesare respectării reglementărilor comunitare, restricţiile legale ce pot afecta produsele societăţii, mărcile, brevetele etc. Previziunile fluxurilor de numerar (cash flow) sunt credibile dacă sunt susţinute prin angajamente bancare de creditare a societăţii, condiţionate de aprobarea planului de reorganizare, creşteri de capital sau împrumuturi ce urmează a fi acordate de către acţionari/asociaţi ori de către
terţi investitori, oferte ferme de cumpărare a unor active din partea unor cumpărători identificaţi, oferte de creditare a societăţii de către salariaţi sau participarea acestora la capital etc.

Opinia fundamentată a administratorului judiciar, dacă este favorabilă, cântăreşte greu în balanţa opiniilor creditorilor, putând influenţa pozitiv votul în adunarea creditorilor. De asemenea, judecătorul-sindic are posibilitatea ca, la momentul soluţionării cererii de admitere în principiu a planului, să desemneze un practician în insolvenţă care să îşi exprime opinia privind posibilitatea de realizare a planului [art. 98 alin. (3), teza a doua].