Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #14092

2013-12-10 13:45

http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/242754-Gerea-Printre-subiectele-discutate-cu-sindicalistii-Oltchim-sau-regasit-plata-unor-salarii-restante-si-planul-de-restructurare.html

 

Gerea: Printre subiectele discutate cu sindicaliştii Oltchim s-au regăsit plata unor salarii restante şi planul de restructurare


http://www.agerpres.ro/media/images/2013-12/12051616174472265.jpg...

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat pentru AGERPRES că a primit joi împreună cu ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, la Palatul Victoria, o delegaţie a sidicaliştilor de la Oltchim, printre principalele probleme discutate regăsindu-se plata unor salarii restante şi planul de restructurare al companiei.

 




"Am discutat despre situaţia actuală de la Oltchim. Totodată, am stabilit o dată de reîntâlnire undeva pe 15 februarie", a declarat ministrul Economiei.

Despre problemele ridicate de sindicalişti în cadrul discuţiei, Andrei Gerea a precizat că au fost abordate trei aspecte principale.

"A fost chestiunea legată de restanţele salariale, cu menţiunea, însă, că e vorba de două luni venite din ianuarie, deci aproximativ un an de zile. Ei, totuşi, acum primesc salariile lunar. Sunt două luni rămase care nu s-au putut recupera, dar ei, de atunci, şi-au luat banii lunar. Inclusiv pe decembrie îşi iau banii", a declarat ministrul Economiei. ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gerea a precizat că, în al doilea rând, reprezentanţii sindicaliştilor de la Oltchim au dorit să afle o poziţie a Guvernului la zi despre planul de restructurare.

"Au dorit să se asigure că-l gestionăm şi că suntem cu ochii la societate. Şi al treilea subiect a fost legat de dorinţa lor de a avea o întrevedere şi cu premierul. În această privinţă le-am explicat că sunt şi eu şi doamna Pană şi şeful Cancelariei (Vlad Stoica - n.r.) şi că agenda este una încărcată şi nu tot timpul se poate să aibă loc astfel de întâlniri", a declarat ministrul Economiei.

Întrebat dacă legat de plata restanţelor salariale invocate de sindicaliştii Oltchim se are în vedere o decizie în perioada următoare, Andrei Gerea a spus că acest lucru este posibil numai în situaţia în care Guvernul găseşte "nişte bani de undeva".

"Nu avem de unde în acest moment. De exemplu, numai o lună a anului este undeva la două milioane de euro şi cifra de afaceri pe luna ultimă este de 11. Deci, suntem departe de a putea recupera. Este mare lucru să ne menţinem, să nu mai acumulăm restanţe. Asta este important. Trebuie ţinut cont că lunile ianuarie, februarie sunt foarte proaste în general", a declarat ministrul Economiei.

Andrei Gerea şi-a exprimat speranţa că sindicaliştii de la Oltchim nu vor mai continua protestele.

Întâlnirea de joi de la Palatul Victoria a avut loc în contextul în care mai mulţi salariaţi ai Oltchim, în jur de 150, au protestat luni în faţa sediului companiei, solicitând o informare cu privire la modul cum se vor acorda salariile pe luna decembrie, iar zece dintre aceşti au anunţat că vor intra în greva foamei.

Protestul extrem a fost continuat marţi şi miercuri de opt salariaţi ai combinatului care au decis să rămână în greva foamei, doi dintre aceştia necesitând îngrijiri medicale după ce au leşinat în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Adunarea generală a creditorilor, întrunită la Bucureşti, a aprobat luni strategia de reorganizare judiciară a Oltchim, însemnând înfiinţarea, printre altele, a Oltchim SPV, a declarat pentru AGERPRES liderul sindicatului "Victoria", Corneliu Cernev.

"Cu un singur vot împotrivă, al celor de la Chem Impex, toţi creditorii au aprobat toate punctele de pe ordinea de zi discutate azi. Astfel, a fost aprobată strategia de reorganizare a combinatului Oltchim, însemnând printre altele înfiinţarea entităţii Oltchim SPV, societate care va fi scoasă la privatizare. Totodată, a fost aprobat raportul de evaluare al acestui activ astfel încât preţul acestei noi societăţi va fi pornirea de la 290 milioane de euro şi nu va scădea sub 160 de milioane de euro. Alt punct pe ordinea de zi a fost ca această societate să se numească simplu Oltchim, păstrând brandul consacrat pe piaţă. Şi un ultim punct a fost aprobarea procedurii de acceptare a ofertelor angajante, aceste fiind depuse până cel târziu pe 31 ianuarie 2014", a precizat Corneliu Cernev.