Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12083 Ruşii care vor să preia Oltchim, un mister

2013-11-21 14:10

http://www.puterea.ro/economie/rusii-care-vor-sa-preia-oltchim-un-mister-81976.html

http://www.puterea.ro/media/article/img620/81/81976_1.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Un reprezentant al Oil Gas Trade LLC în România a anunţat intenţia companiei ruse de a cumpăra combinatul chimic Oltchim. Florin Rozescu a dat asigurări că societatea pe care o reprezintă este gata să preia combinatul vâlcean în momentul în care va fi scos la privatizare Oltchim II. Până aici nimic în neregulă. Problema este că nimeni nu poate spune cine se află cu adevărat în spatele ruşilor de la OGT, nici măcar ei, având în vedere că societatea nu are nici măcar un site de prezentare. Ei neagă însă că în spatele lor s-ar afla cei de la Gazprom, una din cele mai mari companii din lume.

„Aşteptăm crearea acestui Oltchim II, suntem în bune relaţii cu administratorii judiciari şi suntem gata pentru preluarea combinatului. Oil Gas Trade (OGT) este o companie deţinută de două persoane fizice. Nu este nici o companie mare în spatele acestei firme, cum s-a vehiculat în presă că ar fi Gazprom. Începând din 2002, OGT a fost un trader pentru ţiţei. A cumpărat două rafinării care rafinează ţiţei. Pe lângă acestea, OGT mai deţine şi fabrici de medicamente. OGT mai are şi uleiuri şi este unul din cei mai mari distribuitori de uleiuri din Rusia. Unul dintre partenerii noştri de afaceri este Gazprom, mai este LukOil. Acestea le-am prezentat administratorilor judiciari. Am prezentat şi scrisorile din partea băncilor, ni s-au cerut două, noi am adus trei. Una dintre scrisori de recomandare este de la Banca Centrală a Rusiei. Iar ca să primeşti o scrisoare de recomandare de la Banca Centrală a Rusiei trebuie să exişti pe piaţă, altfel nu primeşti aşa ceva”, a spus reprezentantul pentru România al celor de la OGT.

Contactat de cotidianul PUTEREA, Mihai Diculoiu, şeful Sindicatului Liber Oltchim, spune că este ciudat că această intenţie de a cumpăra Oltchim a fost anunţată de reprezentantul din România al firmei şi nu de către firma-mamă. În plus, acesta atrage atenţia autorităţilor, pe care le acuză că nu au verificat suficient de bine ofertele depuse legate de vânzarea combinatului vâlcean.

„Nu avem capacitatea să aflăm adevărul despre ei. Agreem orice ofertă care vine. Aşa cum ei s-au prezentat, înclin să cred că sunt de bună credinţă. Dar orice ofertă trebuie analizată foarte atent, să vedem dacă este sau nu viabilă. Ceea ce nu s-a făcut până acum. Despre firmă nu se ştie nimic, într-adevăr, nu au nici site”, a declarat pentru PUTEREA Mihai Diculoiu.

OGT ar vrea şi Arpechim

Reprezentantul Oil Gas Trade LLC în România dă asigurări că, după preluarea Oltchim, angajaţii disponibilizaţi vor fi reîncadraţi la muncă, odată cu repornirea instalaţiilor. Ruşii ar fi totodată interesaţi de achiziţionarea rafinăriei Arpechim, necesară desfăşurării activităţii combinatului chimic, dar care se află însă în ograda Petrom. „Îi vom angaja pe cei care au fost disponibilizaţi, categoric, în momentul când vom porni instalaţiile, nu le putem reporni în gol, o să luăm toţi oamenii profesionişti, cei care ştiu ce înseamnă aceea petrochimie. Vreau să mai spun ceva. În 14 august am înaintat o adresa către Petrom prin care am solicitat rafinăria Arpechim. Noi am fost de la bun început”, a afirmat Florin Rozescu.

Până acum, companii din China, dar şi din Turcia s-au arătat dornice să cumpere Oltchim. Iar ministrul Economiei, Andrei Gerea, a anunţat că investitorii interesaţi de preluarea Oltchim şi care ar dori să preia şi rafinăria Arpechim Piteşti „au uşa deschisă” la conducerea grupului OMV, proprietarul rafinăriei. Gerea spunea recent că există deja trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, însă campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua.