Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11535 Investitorii interesaţi de Oltchim care doresc şi rafinăria Arpechim au uşa deschisă la OMV

2013-11-13 10:31

http://www.ramnic.ro/articole/investitorii-interesati-de-oltchim-care-doresc-si-rafinaria-arpechim-au-usa-deschisa-la-omv-58700/2013-11-13

http://www.ramnic.ro/img/articole/58700.jpg...



Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat acum două zuile la Râmnicu Vâlcea, că investitorii interesaţi de preluarea Oltchim şi care ar dori să preia şi rafinăria Arpechim Piteşti 'au uşa deschisă' la conducerea grupului OMV, proprietarul rafinăriei.

'Discuţiile care s-au făcut cu cei care ar dori preluarea combinatului s-au făcut pe direcţia preluării Oltchim şi divizia de petrochimie de la Bradu, fără rafinăria ARPECHIM. Sunt investitori interesaţi şi de rafinărie. Această parte a discuţiilor legate de rafinărie nu am s-o dezvolt ca urmare a unei înţelegeri pe cae am avut-o cu cei de la OMV, există însă deschidere, cine va dori să cuprindă în planurile sale rafinăria, are uşa deschisă, dar trebuie să discute asta cu conducerea OMW. Rafinăria nu e a noastră, e a OMV-ului, cine doreşte o afacere nu de 200 de milioane de euro, ci una de un miliard de euro, va dori şi rafinăria', a afirmat Gerea.

El a afirmat că la Oltchim în prezent este asigurată aprovizionarea pentru desfăşurarea activităţii, fiind chiar o cerere în creştere pentru produsele combinatului, adăugând că se doreşte şi plata restanţelor salariale. 'Ne dorim în plus o linişte şi un confort pentru cei care lucrează în combinat şi plata unor restanţe salariale. Sunt discuţii iniţiate cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, cu mediul bancar, cu diverse fonduri de investiţii pentru o finanţare (...) Sindicatele au înţeles situaţia cu restanţele salariale şi nu vor pune pe noi o presiune, deşi nu e vina lor pentru că lucrurile s-au degradat în ultimii ani în combinat, problema salarială rămâne pe primul plan', a menţionat ministrul Economiei.

Iar în ceea ce priveşte scoaterea subiectului privatizării Oltchim din negocierile cu FMI, Gerea a spus că
'a dispărut presiunea ca aceasta să se producă până la sfârşitul anului plus alte eventuale sancţiuni şi că prin această scoatere se oferă posibilitatea unor soluţii alternative'.

Ministrul Economiei, Andrei Gerea: Am avut o discuţie cu premierul asupra unei variante de privatizare la Oltchim

De asemenea, ministrul Economiei, Andrei Gerea, a mai declarat că a avut la sfârşitul săptămânii trecute o discuţie cu premierul Victor Ponta despre o variantă nouă de privatizare în cazul Oltchim.

'Premierul poate să stea liniştit în privinţa Oltchim, având în vedere că la Ministerul Economiei există un ministru argeşean şi un secretar de stat vâlcean. Dar trebuie precizat că premierul Victor Ponta se preocupă de Oltchim pentru că nu mai departe de vineri seara am discutat cu premierul de o variantă pentru Oltchim. Această variantă s-a deschis in urma vizitei delegaţiei din China, nu pot da mai multe detalii acum pe această tema', a spus Gerea.

Pe de altă parte, ministrul Economiei a detaliat negocierile cu FM şi ţintele macroeconomice pentru anul următor. 'Trebuie să înţelegem foarte bine că România, din momentul în care guvernarea PDL a semnat un angajament care a plasat ţara noastră la cel mai mic deficit bugetar la nivelul UE, nu a mai avut spaţiu de manevră. (...) Nu avem cum să susţinem plata datoriilor şi dezvoltarea fără a lărgi baza de impozitare. Anul 2013 a fost anul în care s-au achitat în mare măsură arieratele, a fost anul în care Guvernul României a plătit datoriile făcute de alţii. Însă trebuie să spunem că oamenii au fost obişnuiţi în anii trecuţi ca România să se împrumute cu sume masive de bani fără să simtă ceva palpabil în viaţa lor. Noi aplicăm altă politică, încercăm să luăm câte puţini de la cei mai mulţi pentru marile proiecte pe care România le are. ţintele macro pentru anul viitor ar fi că vrem să consolidăm procesul de creştere economică de 2,2 % din PIB pe care l-am avut anul acesta, am stabilit un deficit de 2,2% cu cei de la FMI, deficit care va fi alocat investiţiilor care se vor ridica anul viitor la 6% din PIB. (...) Banii din impozitare vor creşte şi cofinanţarea statului român la proiectele europene', a precizat Gerea.

Acesta a mai spus că autostrada est-vest care va traversa România va fi în principal cea de la Sibiu la Braşov, dar că parlamentarii de Vâlcea şi Argeş vor insista ca şi tronsonul Sibiu-Piteşti să intre pe lista de priorităţi. 'Trebuie să fim pragmatici, este mai uşor de construit tronsonul Sibiu-Braşov, dar asta nu înseamnă că nu e luat în calcul şi tronsonul Sibiu-Piteşti. Parlamentarii din Vâlcea şi Argeş vor insista pentru această porţiune de autostradă. Oricum România va avea până în 2015 încă 500 de kilometri noi de autostradă, infrastructură cerută de investitori din Austria şi Germania', a spus Gerea.