Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

HEAD HUNTER

/ #11515 SFATUL PERSONAL AL LUI ZAREMBA CĂTRE PROPRIETARUL PCC SE:

2013-11-13 09:14

CERNEV SI VICTORIA (VUVUZELELE PCC) STIU CEVA?
ACEST SFAT NU ESTE PENTRU PROPRIETARII PCC. ESTE PENTRU EVENTUALII CUMPARATORI.
NU, NOI SALARIATII OLTCHIM "SPERIEM" INVESTITORII CI UN ACTIONAR MINORITAR AL OLTCHIM!

http://m.bursa.ro/s=piata_de_capital&articol=221848.html

SFATUL PERSONAL AL LUI ZAREMBA CĂTRE PROPRIETARUL PCC SE:
"Nu participaţi la privatizarea Oltchim!"
Piaţa de Capital     /     13.11.2013


Situaţia combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol OLT) se deteriorează de la an la an, iar cel mai bine pentru Waldemar Preussner, proprietarul şi preşedintele firmei germane PCC SE, acţionar minoritar la Oltchim, ar fi să nu participe la privatizarea viitoare, ne-a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul grupului german în ţara noastră. Decizia finală a lui Waldemar Preussner va veni la începutul anului viitor, cel mai probabil în ianuarie, ne-a mai spus Wojciech Zaremba.

Reacţia dură a domniei sale a venit în contextul în care Oltchim a transmis, ieri, un comunicat Bursei de Valori din Bucureşti (BVB), prin care anunţa că şi-a redus pierderile, în primele nouă luni cu 44% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit lui Wojciech Zaremba, valoarea pierderilor, raportată la veniturile totale, este aproximativ aceeaşi în primele nouă luni ale anului, ca în perioada similară din 2012. Domnia sa ne-a declarat: "Mecanismul de afaceri la Oltchim este greşit. Dacă o luăm matematic, în primele nouă luni ale anului trecut, Oltchim a avut venituri totale de 721,91 milioane de lei şi pierderi de 308,51 milioane lei. În primele nouă luni ale acestui an, veniturile totale au fost de 400,23 milioane lei, iar pierderile de 172,74 milioane lei.

Chiar dacă pierderile s-au diminuat cu 44%, şi veniturile au înregistrat o diminuare similară. Am putea spune că nu s-a schimbat nimic în situaţia Oltchim".

Combinatul vâlcean nu are capital de lucru, are nevoie urgentă de reparaţii pentru a putea intra în iarnă, iar echipamentele necesită modernizare imediată, ne-a mai spus reprezentantul PCC. Domnia sa a adăugat: "Nimeni nu ştie care este cu adevărat condiţia echipamentelor. În fapt, situaţia s-a deteriorat. În prezent, Oltchim are 2.301 angajaţi, dar majoritatea stă degeaba. Nimeni nu ştie ce ar trebui să facă aceşti oameni pe termen scurt, dar nici pe termen lung. Moralul personalului este la pământ. Într-adevăr, 22% din capacitatea de producţie este în funcţiune, dar foarte mulţi muncitori nu au de lucru. Valoarea companiei s-a deteriorat în fiecare an. Preţul aşteptat de Guvern şi costul de modernizare a companiei au ajuns să fie din ce în ce mai ridicate, de aici rezultând pericolul ca Oltchim să nu fie profitabil şi competitiv în piaţă".

Wojciech Zaremba a mai spus că, la Oltchim, s-a ajuns în situaţia în care este mai profitabil pentru investitori să construiască o companie nouă, decât să participe la privatizarea combinatului chimic. Domnia sa a declarat: "Pentru mulţi investitori este mai bine să construiască o companie de la zero, decât să investească în Oltchim. Obligaţiile de mediu ale companiei se ridică la 110 milioane de euro. Dacă acestea vor reveni noului proprietar, acesta va trebui, pe lângă preţul companiei şi investiţiile necesare, să plătească şi această sumă de bani. Astfel, revin la aceeaşi aserţiune: nu ar fi oare mai bine ca noul proprietar să construiască o companie de la temelie?".

* FMI: "Încurajăm în continuare guvernul să vândă Oltchim"

Combinatul chimic nu mai este menţionat în scrisoarea de intenţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru că organismul internaţional a hotărât, în noul acord, să se concentreze asupra sectorului energetic şi transportului feroviar, două industrii importante pentru economie, a transmis FMI ziarului BURSA.

"Oltchim a intrat în procesul de insolvenţă anul trecut. Acestea fiind spuse, noi încurajăm în continuare guvernul să vândă Oltchim când şi dacă iese din insolvenţă", ne-au mai precizat reprezentanţii FMI.

Dacă Oltchim ar intra în faliment, Fondul va repune, cu siguranţă, acest subiect pe agenda discuţiilor, ne-au precizat surse din piaţă. Costul de acoperire a pierderilor cauzate de un posibil faliment al Oltchim se ridică la 200 milioane de euro şi ar pune presiune pe bugetul de stat, potrivit aceloraşi surse.

Oltchim a transmis ieri Bursei că şi-a redus pierderile cu 44%, în primele nouă luni ale anului, veniturile cu 44,55%, iar cheltuielile totale au coborât cu 44,37%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

* Magda Sîrghe, Tradeville: "Activitatea Oltchim trebuie regândită şi restructurată drastic"

Până în prezent, de Oltchim s-au arătat interesate consorţiile PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, dar şi compania rusească Oil Gas Trade, ne-a spus Magda Sîrghe, analist Tradeville. Potrivit domniei sale, "reuşita privatizării Oltchim depinde de forma finală a programului de reorganizare, de modalitatea de privatizare aleasă şi, nu în ultimul rând, de determinarea Guvernului de a efectua această privatizare". Reprezentantul Tradeville ne-a mai transmis: "În opinia noastră, trebuie regândită şi restructurată drastic activitatea, însă, în prezent, nu a fost făcut public un studiu de fezabiltate care să indice pentru ce cifră de afaceri sau pentru ce grad de utilizare a capacităţilor de producţie este atins pragul de rentabilitate. Totodată, nu se ştie dacă se poate realiza majorarea suficientă a gradului de utilizare a capacităţii de producţie fără contribuţia uzinei petrochimice".

Rezultatele financiare, la nouă luni, ale combinatului chimic, arată o evoluţie pozitivă a companiei, fiind diminuată atât pierderea din exploatare, cât şi pierderea financiară, ceea ce a determinat o pierdere netă mai mică, ne-a mai spus reprezentantul Tradeville. Domnia sa a adăugat: "Fiind utilizată doar 22% din capacitatea de producţie, compania nu a atins pragul de rentabilitate şi are nevoie de surse de finanţare a capitalului de lucru astfel încât să fie repornite alte instalaţii de producţie. Deocamdată acest lucru rămâne în domeniul incertului, dat fiind că datoriile acumulate de societate, înainte de deschiderea procedurii insolvenţei, au trecut în categoria celor cu exigibilitate mai mare de 1 an, iar modalitatea de plată a acestora nu s-a stabilit încă".

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, anunţa, la sfârşitul lunii trecute, că privatizarea Oltchim se va finaliza în luna februarie a anului viitor dacă nu se va găsi capital de lucru sau în luna iunie 2014, dacă fondurile necesare vor fi găsite.


VERONICA PLĂCINTESCU