Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11478 S-a stabilit calendarul privatizării la Oltchim.

2013-11-12 10:33

http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201310/w728/andrei_gerea_16_10_37018...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Nu se vor face concedieri până în ianuarie"

Combinatul Oltchim va fi scos din nou la privatizare anul viitor, în luna ianuarie. Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a mers ieri la Râmnicu Vâlcea pentru a le spune oamenilor care sunt paşii negocierii cu eventualii investitori. Autorităţile vor să vândă la pachet cu Oltchim şi Divizia Petrochimică Bradu din Argeş.



Data depunerii ofertelor pentru privatizarea Oltchim este 17 ianuarie 2014, iar cea a dechiderii ofertelor este 20 ianuarie, a anunţat ministrul Economiei.

Pe 23 ianuarie va fi supraofertarea, selectarea investitorului şi a ofertei sale în baza căreia va fi întocmit planul de reorganizare şi programul de plată a creanţelor.

Andrei Gerea a promis că nu se vor mai face concedieri în combinat până în ianuarie. Sindicaliştii nu par însă convinşi de optimismul ministrului, transmite Realitatea TV.

Deşi ministrul s-a arătat optimist, sindicaliştii au ieşit tot nemulţumiţi de la discuţie. "Nu sunt bani pentru capitalul de lucru. Ministrul spune că se caută bani. Atte dicuţii degeaba, nimic concret", a declarat Ionel Vâncea, vicepreşedinte Cartel Alfa, filiala Vâlcea.

"Ceea ce ştim astăzi concret este un calendar al administratorilor judiciari. Până atunci, toţi cei implicaţi, administratorul judiciar, administratorul special, domnul ministru se angajează să aducă un capital de lucru. Vedem în următoarele zile", a spus şi Corneliu Cernev, liderul sindicatului din Oltchim.

Cu câteva săptămâni în urmă, ministrul Andrei Gerea a spus că există deja trei consorții internaționale care și-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, însă campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua. Pe de altă parte, vor fi reluate și discuțiile cu reprezentanții OMV Petrom referitor la posibila vânzare a rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare.

Gerea: Investitorii interesați de Oltchim care doresc și rafinăria Arpechim au ușa deschisă la OMV

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat luni, la Râmnicu Vâlcea, că investitorii interesați de preluarea Oltchim și care ar dori să preia și rafinăria Arpechim Pitești "au ușa deschisă" la conducerea grupului OMV, proprietarul rafinăriei, potrivit Agerpres.

"Discuțiile care s-au făcut cu cei care ar dori preluarea combinatului s-au făcut pe direcția preluării Oltchim și divizia de petrochimie de la Bradu, fără rafinăria Arpechim. Sunt investitori interesați și de rafinărie. Această parte a discuțiilor legate de rafinărie nu am s-o dezvolt ca urmare a unei înțelegeri pe cae am avut-o cu cei de la OMV, există însă deschidere, cine va dori să cuprindă în planurile sale rafinăria, are ușa deschisă, dar trebuie să discute asta cu conducerea OMW. Rafinăria nu e a noastră, e a OMV-ului, cine dorește o afacere nu de 200 de milioane de euro, ci una de un miliard de euro, va dori și rafinăria", a afirmat Gerea.

El a afirmat că la Oltchim în prezent este asigurată aprovizionarea pentru desfășurarea activității, fiind chiar o cerere în creștere pentru produsele combinatului, adăugând că se dorește și plata restanțelor salariale. "Ne dorim în plus o liniște și un confort pentru cei care lucrează în combinat și plata unor restanțe salariale. Sunt discuții inițiate cu reprezentanți ai mediului de afaceri, cu mediul bancar, cu diverse fonduri de investiții pentru o finanțare. Sindicatele au înțeles situația cu restanțele salariale și nu vor pune pe noi o presiune, deși nu e vina lor pentru că lucrurile s-au degradat în ultimii ani în combinat, problema salarială rămâne pe primul plan", a menționat ministrul Economiei.

Iar în ceea ce privește scoaterea subiectului privatizării Oltchim din negocierile cu FMI, Gerea a spus că "a dispărut presiunea ca aceasta să se producă până la sfârșitul anului plus alte eventuale sancțiuni și că prin această scoatere se oferă posibilitatea unor soluții alternative".

Ministrul Andrei Gerea a fost prezent luni la Râmnicu Vâlcea, unde a avut o rundă de discuții cu autoritățile locale și județene, cu reprezentanții combinatului, prezentând totodată și calendarul pe care societatea vâlceană îl va urma până la privatizarea preconizată a se produce la sfârșitul lunii ianuarie.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/care-va-fi-calendarul-privatizarii-la-oltchim-nu-se-vor-face-concedieri-pana-in-ianuarie_1314400.html#ixzz2kQQdaWGE
Follow us: @realitatea on Twitter