Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11041 Marile companii din Valcea, in pericol pe principiul dominoului

2013-11-03 11:24

http://www.impactreal.ro/images/stories/usg-turn.jpg...

http://www.impactreal.ro/2013102715465/Marile-companii-din-Valcea-in-pericol-pe-principiul-dominoului.html

Economia vâlceană riscă să ajungă pe butuci, după ce căderea Oltchim a afectat şi furnizorul de abur şi energie termică din Vâlcea, CET Govora, iar Uzinele Sodice au anunţat recent o concediere colectivă, pe motiv că afacerile nu au atins nivelul scontat. Mai mult, faptul că noii acţionari de la Uzinele Sodice Govora refuză să plătească datoria pe care o au către CET Govora poate să aducă marile companii din Vâlcea în pragul falimentului. Pe acelaşi principiu, dat fiind că administraţiile locale din judeţ nu au mai primit bani de la Guvern pentru lucrări deja începute sau executate, Regia Autonomă de Drumuri este şi ea aproape de colaps, din cauza facturilor neachitate de beneficiari, în principal, primăriile din judeţ.

Muncitorii de la USG pot rămâne cu buza umflată

Dacă, în cazul Oltchim, teama de scandalul creat în preajma alegerilor a făcut ca salariaţii concediaţi să se aleagă cu venituri lunare timp de doi ani, în cazul RAJDP sau USG – Ciech Govora, situaţia este mult mai gravă. Investitorul polonez care deţine Uzinele Sodice Govora şi-a manifestat deja intenţia de a face concedieri colective în următoarea perioadă, printr-o notificare către sindicate şi ITM, pentru 46 de angajaţi din judeţul Vâlcea, după ce, în luna septembrie, alţi 20 de salariaţi au fost daţi afară. „Cred că măsura e o batjocură la adresa angajaţilor.”, a declarat liderul Sindicatului „Sodistul”, Adrian Mujoiu. În opinia lui Constantin Pîrvu, liderul CNSLR Frăţia Vâlcea, singura şansă a angajaţilor de la Uzinele Sodice Govora, dar şi de la alte societăţi de stat unde există contract colectiv de muncă de a-şi primi drepturile salariale în caz de concediere este să se adreseze în cel mai scurt timp posibil instanţei de judecată specializată pe probleme de muncă şi protecţia muncii. „S-au organizat până acum mai multe proteste, dar nici acestea şi nici şedinţele de la Prefectura Vâlcea, care sunt, de fapt, consultative nu au avut efect. Singura şansă a oamenilor este să apeleze la instanţele de judecată.”, spune Constantin Pîrvu. Între angajaţii şi patronii USG a existat în acest an un conflict din cauza unor prevederi din contractul colectiv de muncă. În urma negocierilor, muncitorii au semnat contractul, dar au rămas fără prime de „Ziua Sodistului” şi de Crăciun. Societatea din judeţul Vâlcea mai are în acest moment mai puţin de 800 de angajaţi, faţă de 3.200, cât avea în anii ’90.

CET Govora, în dificultate din cauza USG

După ce a livrat timp ce câteva luni bune abur tehnologic pentru a susţine activitatea Oltchim SA, fără a avea prea multe şanse în acest moment să îşi primească banii pentru acest produs, CET Govora se vede pusă în situaţia de a pune sub semnul întrebării şi recuperarea datoriei uriaşe pe care Uzinele Sodice Govora o au în acest moment faţă de societatea de termoficare, de aproximativ 20 de milioane de euro. Până acum, Oltchim a acumulat datorii de 7,2 milioane de euro de la intrarea în insolvenţă, fără a include arieratele istorice, iar Uzinele Sodice au de plătit CET-ului o datorie impresionantă, pe care gurile rele spun că polonezii ar încerca să o mute de pe o firmă pe alta, pentru a-i şterge, până în final, urmele. Dariusz Krawczyk, Chief Executive Officer la Ciech a declarat recent, într-un interviu, că USG ar fi un … „pacient stabilizat”, din punctul de vedere al conducerii poloneze: „În limbaj medical, putem descrie situaţia asemănătoare cu a unui pacient stabilizat şi aflat spre vindecare după un atac de cord. Recuperarea unui astfel de bolnav este grea, lungă şi dureroasă, dar, dacă nu fac excese, supravieţuirea este sigură!”. Despre situaţia Grupului Ciech, Krawczyk a precizat că situaţia firmelor grupului este mult îmbunătăţită, indicatorii lor de profitabilitate şi de performanţă fiind cu mult peste cei din 2011, totul în urma activităţilor de restructurare, pe care conducerea Ciech susţine că nu a finalizat-o, ceea ce ar putea însemna, pentru economia românească, faptul că urmează şi alte concedieri. „Nu pot spune că este sfârşitul restructurării. Dacă am face aşa ceva, ar însemna că viitorul este incert, că nu mai avem idei pentru a îmbunătăţi profitabilitatea companiei, iar acesta nu este adevărul. Ne bucurăm însă că, la nivelul întregii companii, am reuşit obţinerea unui profit decent. USG nu atinge totuşi media indicatorilor grupului, drept pentru care vor mai exista măsuri drastice. Disponibilizarea a 46 de muncitori este una dintre ele.”.
În mod normal, potrivit conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea, dacă se va ajunge la concedieri, angajaţii vizaţi vor beneficia de salarii compensatorii în funcţie de vechimea în muncă. Pentru o vechime între 1 şi 3 ani vor primi două salarii medii brute pe societate, între 3 şi 10 ani – 3 salarii, între 10 şi 15 ani – patru salarii, între 15 şi 20 de ani – cinci salarii, iar pentru o vechime de peste 20 de ani – şapte salarii medii brute pe societate. La această dată, USG are 750 de salariaţi, dintre care 562 sunt muncitori calificaţi, 22 necalificaţi şi 166 reprezintă personalul TESA. Un alt director din cadrul grupului declara în urmă cu câteva luni că mandatul conducerii poloneze a Ciech este fie să atingă pragul de profitabilitate, fie să închidă uzina, potrivit lui Witold Urbanowski. Din anul 2006, când Uzinele Sodice Govora au fost preluate, în prag de faliment, de grupul polonez Ciech, compania şi-a redus constant pierderile, dar a acumulat altele de aproximativ 100 de milioane de dolari în ultimii 6 ani. Totuşi, datorită investiţiilor realizate şi restructurărilor, compania a reuşit să îşi dubleze producţia şi veniturile, dar nu a putut să atingă pragul de profitabilitate, din cauza costurilor ridicate.

Reducerea cheltuielilor, pe spinarea furnizorilor

În spatele acestor intenţii bune, polonezii de la Ciech sunt bănuiţi, însă, de încercarea de reducere a cheltuielilor prin neplata datoriilor către furnizorii de materie primă sau servicii. Recent, compania Ciech a „vândut” acţiunile Uzinelor Sodice Govora către o filială a sa din Polonia, prin intermediul Societăţii de Servicii de Investiţii Financiare Intercapital Invest SA Bucureşti. Pentru a i se pierde orice urmă juridică, compania Ciech din Polonia a vândut tot pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţinea la întreprindere (92,9% din capitalul social) către societatea Janikowskie Zaklady Sodowe Janikosoda SA, tot din Polonia. Preţul tranzacţiei a fost de 0,28 lei/acţiune, ceea ce înseamnă că Janikowskie Zaklady Sodowe Janikosoda a plătit pe pachetul de circa 135 de milioane de acţiuni suma totală de peste 37,8 milioane de lei. De fapt, compania Janikowskie Zaklady Sodowe Janikosoda face parte tot din Grupul Ciech, fiind o filială a gigantului polonez creată prin anul 2007. În anul 2013, planul de investiţii al SC Uzinele Sodice Govora - Ciech Chemical Group SA este în valoare de 2,46 milioane de euro.
Mihai ROMAN