Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #10657 Privatizarea Oltchim, finalizată în cursul anul viitor

2013-10-27 14:46

http://www.puterea.ro/media/article/img620/80/80418_1.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.puterea.ro/economie/privatizarea-oltchim-finalizata-in-cursul-anul-viitor-80418.html

Noul ministru al Economiei dă asigurări că societatea Oltchim, aflată în insolvenţă, va fi privatizată fie în februarie, fie în iunie 2014, existând deja trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul în acest sens. În plus, o altă licitaţie, cea organizată de Oltchim pentru vânzarea Ramplast, va fi reluată.

“Dacă reuşim să găsim 15 milioane de euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii”, a declarat Gerea.

Acesta spune că preferă prima variantă, deoarece găsirea unor investitori serioşi cere timp, iar deocamdată există unele probleme legate de asigurarea capitalului de lucru. Oltchim se află în insolvenţă de la începutul acestui an, iar privatizarea companiei este unul din obiectivele asumate în faţa instituţiilor internaţionale. Nu va fi, însă, un proces uşor de finalizat, pentru că, aşa cum afirma fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian nu există nici o altă unitate din industria prelucrătoare din România care să fi avut vreodată o datorie atât de mare ca Oltchim, şi anume, de aproape 800 de milioane de euro. Totuşi, Andrei Gerea dă asigurări că există deja trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, însă campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua. Pe de altă parte, vor fi reluate şi discuţiile cu reprezentanţii OMV Petrom referitor la posibila vânzare a rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare.

În ceea ce priveşte licitaţia organizată de combinatul vâlcean pentru activul Ramplast, adjudecat în urmă cu două săptămâni de o companie din Galaţi, aceasta a fost anulată. Liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev, a declarat, pentru Agerpres, că licitaţia va fi reluată cu acelaşi ofertant, după ce în primă fază acesta s-a retras.

Conducerea Oltchim a demarat la începutul lunii octombrie negocierile cu Dynamic Selling Group, o firmă din Galaţi, care ar fi urmat să plătească 7 milioane de euro pentru cumpărarea activului Ramplast, producătorul de profile PVC deţinut de combinatul chimic. Gălăţenii s-au angajat să achite o parte din sumă, 4 milioane de euro, în 30 de zile de la adjudecarea licitaţiei.