Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #10320 Piperea şi Bălan, judecaţi şi condamnaţi în lipsă la Consiliul Judeţean

2013-10-19 09:27

http://www.curierul.ro/index.php?/parlamentari-valceni/piperea-i-blan-judecai-i-condamnai-in-lips-la-consiliul-judeean.html

• un veritabil tribunal al poporului convocat de Mihai Diculoiu le-a dat sentinţa celor doi administratori judiciari ai OLTCHIM: duşmani ai Vâlcii
•sindicaliştii reclamă şi lipsa capitalului de lucru, a unui plan concret de reorganizare, neplata salariilor pe ultimele trei luni de zile, vânzarea Ramplast pe o sumă derizorie şi faptul că premierul Ponta evită platforma
• politicienii îmbrăţişează ideea salvatoare: constituirea unui comitet şi asaltul asupra Capitalei miercuri dimineaţă
• 25 octombrie vine fără energie electrică la Oltchim

Vineri seara, liderul de sindicat Mihai Diculoiu a obţinut o mare victorie prin ostilizarea pe faţă a autorităţilor judeţene în raportul lor cu administratorii judiciari Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan. Faptul că această izbândă este una strict personală şi nu pare să ajute cu nimic privatizarea combinatului, nu-l deranjează foarte mult pe Diculoiu, atâta vreme cât Ion Cîlea i-a declarat război duşmanului Piperea.

În sala de şedinţă a CJ, aproximativ 20 de sindicalişti au stat faţă în faţă cu parlamentarii Laurenţiu Coca, Dan Niţu, Romeo Rădulescu, Traian Dobrinescu şi Costi Rădulescu într-o întâlnire convocată de către Diculoiu şi condusă de către preşedintele PSD Ion Cîlea. Părerile şi soluţii au curs din toate părţile, dar calitatea lor a oscilat de la diletantism la demagogie, şi de la penibil la propagandă pe faţă.

Pledoaria de start a lui Diculoiu a fost simplă: afară Piperea şi Bălan că sunt veniţi cu tema de falimenta combinatul, afară şi Bogdan Stănescu, administratorul special, pentru că „e prea moale şi face Piperea ce vrea cu el!”, afară cu cei 21 de directori şi maşinile lor de lux, dar şi cu PEPSI-ul de la protocol!

Deschiderea maestrului de ceremonii a fost urmată de alte câteva părerile ale sindicaliştilor despre activitatea celor doi administratori judiciari. Aşa cum era de aşteptat, cele două sindicate prezente, în afara celui condus de către Corneliu Cernev, au înfierat mâniate tandemul Piperea-Bălan aducând în prim-plan lipsa capitalului de lucru şi a unui plan de reorganizare a societăţii la mai bine de jumătate de an de la declararea insolvenţei, neplata salariilor pe ultimele trei luni, recenta vânzare a Ramplast pe mărunţiş dar şi faptul că primul-ministru Victor Ponta refuză să dea curs invitaţiei de a ajunge la OLTCHIM.

După sindicalişti, a venit rândul politicienilor. Văzându-se în inferioritate numerică şi având precedentul neplăcut când a fost huiduit de sindicalişti pe treptele Prefecturii, deputatul PDL Romeo Rădulescu a luat primul cuvântul, când spiritele nu fierbeau încă. În două fraze, acesta a spus că astfel de întâlniri sunt complet inutile atâta vreme cât e nevoie de o decizie politică din partea cuplului Ponta-Antonescu. Ceea ce pedelistul a reuşit din trei-patru predicate, lui Traian Dobrinescu i-a ieşit abia după un sfert de oră de retorică tipică.

Cu cartoful încins aruncat în poala şefului Ponta, pesediştii prezenţi nu puteau rata ocazia unei eschive şi unul după altul au aruncat pisica răspunderii la ministrul Economiei, bietul Adrian Gerea, abia „uns” cu nici 48 de ore înainte. Ceea ce a urmat a fost discursul lui Dumitru Persu care i-a făcut mincinoşi pe cei doi administratori judiciari, recunoscând că s-a lăsat „prostit pe faţă” de promisiunile şi soluţiile acestora.

La final, Ion Cîlea a dat câteva lecţii în materie de insolvenţă şi macro-economie, explicând audienţei cum înţelege o lege doar la prima citire şi că, de acum, nu se mai lasă prostit de administratorii judiciari!

Cu tonul şi aerul unui învăţător de la ţară, liderul PSD s-a certat efectiv cu Piperea în lipsă, secerând aerul în jur cu gesturi de o nervozitate extremă. Primul pesedist al Vâlcii a cerut tuturor ca miercuri dimineaţa să fie la cabinetul ministrului Economiei, neavând nici acordul şi nici confirmarea prezenţei acestuia la post: „Păi, ce e după el?! Cum adică…” a fost mesajul lui Cîlea care în fruntea proaspătului comitet cerut şi obţinut de către Diculoiu va merge special în Bucureşti pentru a cere capul lui Piperea. Chiar dacă nu va fi primit de către ministrul Gerea….

Cu alte cuvinte, vineri seara, după două ceasuri şi jumătate de discuţii ca la OTV, politicienii şi sindicaliştii au mai salvat o dată OLTCHIM-ul, cum altfel dacă nu prin constituirea unei comisii.

Partea cu adevărat tragică este că, peste exact o săptămână, combinatul va fi înghiţit de beznă, la propriu asta, după ce furnizorul de energie i-a notificat oficial că 25 octombrie este termenul până la care trebuie plătită factura.

„Domnilor parlamentari, aţi aprobat 200 de milioane de euro pentru biserici şi nu găsiţi 50 de milioane capitalul de lucru pentru combinat? I-aţi făcut boieri pe popi şi pe noi ne-aţi lăsat dracu de tot…” a fost mesajul sindicalistul Ionel Vâncea