Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

DOTTORE

/ #5259 OMV #5252 Interesant ! De ce oare? Se reconfirma faptul ca Cernev este vuvuzeaua PCC?

2013-08-06 17:38

Sa nu uitam ca printr-o simpla miscare de condei a Domnului fost Prim Ministru, Tariceanu - la sfarsitul anului 2007 s-a anulat conversia datoriei OLTCHIM catre AVAS realizata in anul 2005 iar PCC, fara a plati ceva, a ajuns de la cca. 1,2% - participare la capitalul OLTCHIM, la cca. 12%. Coincidenta, sau nu, PCC are angajat pe post de consilier pe Sebastian VLADESCU - fost ministru de finante si fost secretar de stat in Guvernul Tariceanu si, conform presei, pe Remus Vulpescu - fost sef al OPSPI (in perioada procesului de privatizare al OLTCHIM).

Renuntarea la efectuarea conversiei (sau mai bine zis a reconversiei) in actiuni este o eroare privita prin prisma mai multor factori:
- a fost aprobata de UE dupa o investigatie de aproape 4 ani, investigatie ingreunata de nenumaratele plangeri ale PCC asistat de Sebastian VLADESCU;
- este subevaluat capitalul actual al OLTCHIM (cca. 8 milioane de EURO); OLTCHIM nu poate fi comparat spre exemplu cu USG - CIECH, TERAPLAST, etc. care au un capiata similar cu cel al OLTCHIM dar care au cifre de afaceeri mult inferioare fata de cifra de afaceri a  OLTCHIM.
Spre exemplu, in perioada 2007 - 2008, erau vandute zilnic de catre OLTCHIM produse de cca. 2,0 - 2,5 milioane de EURO; zilnic erau incarcate peste 100 de camioane si cisterne cu PVC, CLOROSODICE, POLIOLI, etc. si peste 50 de cisterne de cale ferata cu OXO - ALCOOLI, CLOROSODICE, etc.;
- un capital social de 400 - 500 milioane de EURO, pe langa faptul ca este un capital corect, are si alta greutate in fata  bancilor;
- masura conversiei datoriilor OLTCHIM a fost agreeata si de catre banci (BCR, BT) si de catre unii furnizori de servicii (ELECTRICA, etc.) care doreau sa beneficieze de aceasta.

Problemele de functionare ale OLTCHIM au inceput in momentul in care a fost sistata productia (de etilena si propilena) de catre OMV PETROM in noiembrie 2008.
De ce oare? Cine avea interesul sa buna pe butuci doua unitati de productie ARPECHIM (actuala Divizie Petrochimica Bradu) si OLTCHIM care impreuna aveau vanzari de peste 3,5 milioane de EURO / zilnic?
Sa nu uitam ca aceste unitati erau unice producatoare in Romania si nu numai de PVC, OXO-ALCOOLI, PLASTIFIANTI, POLIETILENA, ETILENA, PROPILENA, etc.
Sa fie oare rechinii din industria chimica si petrochimica iar PCC sa fie numai o coada de topor a acestora iar Cernev coada de topar a PCC (catalogat de presa ca fiind vuvuzeaua PCC)?