SA STOPAM REABILITAREA FORTATA CU POLISTIREN

Quoted post


Musafir

#2

2014-12-19 17:32

Izolarea exterioară cu polistiren a clădirilor este un procedeu de mult abandonat în Europa dar a fost chiar recomandat nouă decătre CE tocmai pentru a se valorifica la maximum toate investiţiile efectuate în occident pentru acest demers păgubos din toate punctele de vedere. Astfel,pentru că fabricile de polistiren s-au dovedit poluante pentru mediul unde funcţionau, au fost transferate în România,pentru a asigura materia primă pentru România , dar şi pentru alţi "amatori" de a-şi "îmbrăca" locuinţele din ţările de mâna a doua.
Cât priveşte sănătatea oamenilor care locuiesc şi care mai urmează să locuiască în aceste spaţii, ingredientul "sănătate" este cu desăvârşire neglijat,ignorat.În România a apărut o traducere meritorie a lucrării lui Georges Pott " Să construieşti este o minune" sub egida Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi.Această carte, scrisă acum vreo opt ani,ca urmare a concluziilor nefavorabile ale acestei proceduri, se pare că nu a fost nici de curiozitate răsfoită de către cei care continuă şi azi să fie promotorii şi punerii în operă a lucrărilor de izolare a clădirilor cu polistiren.Mai mult,Administraţiile locale, continuă să nu elibereze certificate de dare în folosinţă definitivă a unor blocuri cu zece-douăsprezece nivele construite în anii precedenţi, dacă nu-şi vor executa "anveloparea" acestor edificii.(?!?!)
Legat de o multitudine de efecte nefaste ale acestui procedeu, proprietarii apartamentelor din blocuri,înspăimântaţi de povara facturilor pentru încălzire,solicită grăbirea izolării faţadelor, îşi montează "termopane" şi locuiesc în încăperi etanşe, fără a fi avertizaţi că lipsa oxigenului la parametrii naturali conduc la răspândirea unor boli grave , printre care cea mai agresivă este cancerul pulmonar.Proliferarea aproape endemică a acestui flagel în rândul citadinilor noştri ar trebui să fie un semnal de alarmă legat şi de lipsa de oxigen în interiorul caselor pe lângă cea de pe străzile oraşelor.În cartea lui George Pott, dar între timp şi în alte surse de bună credinţă, spun că într-o încăpere având un volum de aer de cca 50 mc, unde locuiesc două persoane, ar trebui ca pe timpul nopţii să se aerisească din oră în oră dormitorul, cel puţin pe o durată de zece minute pentru a menţine o atmosferă prielnică organismului uman!!!! NU mai discutăm de mucegaiurile şi igrasia care însoţesc aceste suprafeţe izolate la exterior.Se mai poate adăuga şi faptul că placarea cu polistiren lipseşte interiorul clădirii de aportul caloric al razelor solare care nu este de negljat chiar şi pe timp de iarnă... am abuzat prea mult pentru acest spaţiu de comunicare, dar cei care sunt în bună cunoştinţă de cauză, ar trebui să recicleze cât mai urgent Direcţiile Arhitect Şef din cadrul Primăriilor şi ale altor foruri care să stopeze aceste proceduri nocive şi păguboase.
Nu demult, auzeam un "mare iniţiat", parlamentar pare-mi-se care spunea că izolarea termică a blocurilor bucureştene ar fi foarte valoroasă că ar proteja mai bine clădirile chiar şi la cutremur!!!!

Raspunsuri


Musafir

#49 Re:

2016-11-09 13:55:29

#2: -  

 datine si nou numere ale normelor legale din tarile europene care au interzic anveloparea cu polistiren. toata lumea vorbeste dar cand se cer argumentele se instaleaza tacerea. trebuie sa avem documentarii solide cand vrem sa blocam o initiativa a oficialitatilor, nu este imposibil dar..... eu sunt deacord cu petitia dar fara


Musafir

#66 Re:

2018-10-11 18:01:18

#2: -  

ești pe dinafară ... rău