Demisia premierului Victor Ponta cerută de mediul academic


Musafir

/ #1599

2012-07-01 09:49

SCRISOARE DESCHISĂ



Stimaţi colegi



Evoluţia evenimentelor de după demascarea plagiatului comis de cetăţeanul, prim-ministrul Victor Ponta, urmând colegului său de guvern Ioan Mang, „Ministrul Educaţiei”, ne oferă tristul prilej de a lua atitudine faţă de o realitate dramatică, pe care o constatăm de decenii şi care a luat o turnură cu desfăşurare galopantă, pe scară largă. Trăim într-o societate care nu cunoaşte reperele elementare care susţin activitatea de cercetare, unul dintre cei mai importanţi factori în evoluţia, în progresul dintotdeauna al omenirii. Dominată de politic, lumea în care trăim a ajuns să bagatelizeze nevoia normelor stricte ce guvernează bunul mers al acestui domeniu nobil şi astfel să poată fi manipulată şi influenţată în a minimaliza gravitatea faptelor. Vedem astăzi manifestări ale „omului nou”, efectele „opţiunilor„ impuse naţiunii noastre odată cu instaurarea dictaturii totalitare lansată acum şase decenii şi care există şi la douăzeci de ani de la prăbuşirea sistemului detestat.
În faţa lipsei de reacţie a societăţii civile - măcar la nivelul celor petrecute în stradă acum şase luni - cei care facem parte din lumea cercetării, cu deontologia sa profesională, pe care o respectăm şi o aplicăm, cred că trebuie să formăm acel lanţ al solidarităţii viu exprimată, fără pauză, pentru a determina dispariţia unor asemenea manifestări de aroganţă şi impertinenţă.
Plagiatul comis de cetăţeanul Victor Ponta, mai mult decât un gest de iresponsabilitate susţinut şi parafat de către „conducătorul ştiinţific” şi mai nou apărat în continuare, surprinzător, de unii referenţi este o ofensă adusă României. Personajele care susţin un asemena furt se descalifică şi din postura de specialişti cu drept de a îndruma noua generaţie de cercetători, trebuind a fi eliminaţi din acest corp de elită.
O asemenea pată, care nu dispare pe tot restul vieţii din CV-ul autorului ei, va marca imaginea şi apariţiile publice ale celui ce are pretenţia că reprezintă oficial interesele ţării la nivel naţional şi internaţional. E de preferat să se retragă.
Cred că în faţa realităţii cutremurătoare suntem datori să facem apel la toţi cei ce împărtaşesc aceste convingeri şi se împotrivesc unor asemenea practici degradante, de veritabil jaf intelectual şi să milităm în a repune cercetarea în coordonatele care să o plaseze în vârful scării valorice care ar trebui să guverneze echilibrul societăţii noastre.

Vă mulţumesc

Conf. Dr . Gheorghe Mândrescu