TRANSPARENTA IN DECIZIILE FINANCIARE DIN COLEGIUL PSIHOLOGILOR


Musafir

/ #55

2022-06-02 12:56

EU SUNT ... CONSTRUCTORUL!
Până când candidaturile vor fi validate și postate pe site-ul CPR, unde veți putea vedea CV-ul fiecărui candidat, inclusiv al meu, mi-a încolțit ideea de a vă face un crochiu personal. Așadar, am decis că cel mai bine pot să îl materializez făcând apel la Twenty Statements Test (TST) elaborat de Manfred Kuhn (1950) și dezvoltat de Kuhn&McPartland (1954) pentru a măsura conceptul de sine prin raportare la grup.
Sarcina este simplă, la prima vedere, solicitând 20 de răspunsuri diferite la întrebarea „Cine sunt eu?”, care pot fi grupate în cinci categorii: afilierea la grupuri sociale, convingeri ideologice, interese, idealuri și autoevaluări.
Pentru prezentare, îmi voi direcționa răspunsurile prin raportare la elemente de interes pentru organizația noastră. Trebuie să precizez că toate afirmațiile, chiar dacă vizează persoana mea, reflectă rezultatul unei munci de echipă - fără de care nimic nu s-ar fi putut sau nu s-ar putea realiza.
În primul rând, am să vin cu fapte din trecut, care îmi consolidează prezentul, și pe care le consider fundamentale pentru prefigurarea acțiunilor viitoare.
Eu sunt ... cel care, în 2002, am construit primul sistem funcțional al activității de psihologie din Armata României, fundamentat pe o structură organizațională integrată și complexă de psihologie.
Eu sunt ... cel care, între 2000 și 2002, împreună cu ai mei distinși colegi, am contribuit activ la reorganizarea Asociației Psihologilor din România.
Eu sunt ... cel care, între 2002 și 2004, am militat alături de alți psihologi entuziaști la promovarea unei legi a profesiei de psiholog în România.
Eu sunt ... cel care, în 2004, în calitate de membru în Comitetul director provizoriu, am pregătit Adunarea de constituire a Colegiului Psihologilor din România, în conformitate cu Legea 213/2004.
Eu sunt ... cel care, în calitate de membru al Comitetului director și președinte al Comisiei de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, am conceput și elaborat Normele metodologice de aplicare a Legii 213/2004 aprobate prin HG 788/2005.
În al doilea rând, proiecții...
...după un mandat de Președinte al Colegiului Psihologilor din România, prin faptele mele, îmi doresc să spun că:
Eu am fost ... cel care, în 2022, am eliminat timbrele profesionale, am rezolvat conflictul de interese din forurile de conducere ale Colegiului și am scos supervizații de sub gheara flămândă a uliilor hămesiți.
Eu am fost ... cel care, în anul 2023, am creat condițiile modificării și completării, în mod democratic și onest, a Legii nr. 213/2004, am creat noi nișe profesionale în care psihologii să își desfășoare activitatea, am adoptat norme simple, coerente, clare, strict necesare și adecvate carierei profesionale și am restabilit relații reale de lucru cu ministerele care au în subordine psihologi.
Eu am fost ... cel care, în anul 2024, am pregătit încheierea unor programe din fonduri nerambursabile accesate în beneficiul societății și al comunității psihologilor, am deschis dialogul lucrativ cu toate ministerele de resort pentru recunoașterea serviciilor psihologice ca parte a strategiei naționale pentru reforma în domeniul sănătății publice.
Eu am fost ... cel care, în anul 2025, am început pregătirea alegerilor pentru mandatul 2026-2030 și am asigurat accesarea de fonduri la nivel de filiale regionale descentralizate.
Eu am fost ... cel care, în anul 2026, am făcut un bilanț spectaculos, împreună cu colegii aleși de voi, bilanț în care am putut constata o creștere semnificativă a gradului de încredere a populației în utilitatea și calitatea serviciilor oferite de psihologi, am trăit cu bucurie acel moment în care nu a mai existat aviz psihologic dat la preț de dumping, am văzut cum, de la an la an, psihologilor le-a crescut nivelul de trai și am pus bazele unui Colegiu întradevăr colegial, reprezentativ pentru profesie și centrat pe obiectivele psihologilor, cei mulți și corecți și în care, timp de 4 ani, nu s-au mai manifestat presiuni ale grupurilor de interese sau tentative de fraudă și corupție.
Edmond Cracsner