MPFM - Reality-show : realitate sau regie?

Cuba_libre

/ #14 le cerem imposibilul..

2011-11-15 12:36

Este posibil ca factorii decizonali din Sinevizyon sa nu cunoasca limba romana si se se bazeze pe translatori (la randul lor, probabil, nevorbitori nativi de limba romana). Poate ar trebui sa le scriem direct in limba turca, pentru ca sa inteleaga si ei ce e in neregula cu emisiunea pe care o produc.

Nu este clar daca Antena1 ofera doar spatiu ce emisie sau contribuie efectiv la producerea acestei emisuni. Din prezentarea realizata pe site-ul oficial al emisiunii http://mireasapentrufiulmeu.a1.ro/despreshow nu reiese ca acest reality show implica oameni obisnuiti (nu actori) si nici ca va difuza 24 din 24 imagini  din casele concurentilor. Se pare ca ei nu se obliga la nimic fata de public.

Trebuie sa citim cu atentie ce spun ei ca ofera:

"Antena 1 va difuza in aceasta toamna un nou format de succes international: "May I call you mom?", cel mai important reality show matrimonial din Romania. Emisiunea a carei gazda va fi Mirela Boureanu Vaida se va numi "Mireasa pentru fiul meu".
Reality show-ul matrimonial care a reusit sa creeze dependenta timp de cinci sezoane in randul telespectatorilor din Romania, vine mai aproape, la Antena 1. Mireasa pentru fiul meu va aduce din nou in centrul atentiei povesti de dragoste, intamplari spectaculoase, reguli dure, confruntari acide, emotii, suspans si multe provocari."

Antena1 promite asadar: "povesti de dragoste, intamplari spectaculoase, reguli dure, confruntari acide, emotii, suspans si multe provocari"

Nu stiu de ce promite Antena1 si nu promite Sinevizyon.

Se vedem ce ofera Antena1/Sinevizyon, prin comparatie cu ceea ce s-a promis:

S-au promis "povesti de dragoste", iar realitatea e ca se difuzeaza barfe de bucatarie, mahala de cea mai joasa speta, barfe de gradina, orice, numai dragoste nu.

S-au promis "intamplari spectaculoase", ei bine, se incearca (fara succes) sa se obtina efectul spectaculos taindu-se materiale, lipindu-se fragmente in asa fel incat sa iasa ceva care sa lase publicul cu gura cascata...Nici concurentii nu isi cred urechilor cand aud materiale taiate in asa fel incat sa iasa ceva spectaculos, insa aud ceva ce ei insisi nici nu gandeau sa zica! (Ei bine, cu regret: lipseste spectacolul.. )

Singurul moment spectaculos a fost generat tot de public, anume de publicul de pe Facebook, care a scos la iveala faptul ca doi concurenti se cunoasteau dinainte de a intra in competitie- Victor si Daniela. Ce au facut producatorii emisiunii cu acest element spectaculos? Nimic! Elementul surpriza a venit chiar din partea lor! In loc sa descalifice sau sa sanctioneze concurentii implicati, au inventat pe loc o noua regula, cum ca e permis sa se cunoasca concurentii dinainte de intrarea in emisiune, de pe site-uri de socializare si ca e permis, de asemenea, sa faca si planuri in legatura cu emisiunea, planuri de genul, parafrazez: "mergem sa le luam banii la fraieri" Total spectaculoasa reactie! Nu se astepta nimeni! La faza asta publicul a ramas intr-adevar cu gura cascata.

Se promit "reguli dure". Cinstit este sa se cunoasca regulile dure sau nedure inca de la inceput. Nu poti participa la o competitie fara sa cunosti regulile acesteia. Nu poti juca un joc fara sa stii regulile jocului- asta stie si un prescolar. Nu inteleg ce contracte au semnat concurentii? Nu pot intelege de ce nu s-au comunicat regulile competitiei inca de la inceput. Ce fel de competitie este aceasta? Concurentii pot incalca reguli ale competitiei fara sa stie ca acestea exista si ca le incalca? Se pot pune in situatii periculoase(cum ar fi eliminarea din competitie) doar pentru ca regulile se schimba de la o zi la alta, dupa bunul plac al producatorilor? Un exemplu a fost Daniela- s-a oferit sa fie nominalizata pentru eliminare, pentru ca stia ca urmeaza o saptamana ca publicul sa decida. Publicul stia ca o sa aiba o saptamana la dispozitie sa isi sustina favoritii. Ei bine regula s-a schimbat peste noapte.

Apar reguli extrem de dubioase. In finala din 12 noiembrie anul in curs, regula: mamele voteaza asa cum doresc ele este incalcata chiar de moderatoare (concurenta Maria e efectiv trasa la raspundere ca a votat prin tragere la sorti; ba chiar i s-a sugerat insistent sa nu mai aplice acest mod de a alege pe viitor).

Alte reguli aberante: mamele sunt chemate in camera confesiunilor sa faca nominalizari si li se comunica faptul ca nu trebuie sa isi justifice alegerile, ca dupa cateva minute sa fie interogate in fata tuturor concurentilor, privitor la alegerea facuta si sa li se ceara cu insistenta motivele pentru nominalizari. Parca asistam la un teatru absurd.

O regula dura pare sa fie aprinderea luminilor daca un concurent se ridica din pat sau daca un concurent vorbeste (discutam de lumini- nu de noapte, nu odihnitoare- ci de reflectoare!) Da, asta da regula dura! Ma intreb cati mai ies sanatosi dupa ce petrec 9 luni noptile in asemenea conditii. Nervul optic este afectat si pot aparea si probleme de ordin neurologic. Cam dur, nu?

Ma intreb: la ce bun sa filmezi in modul asta, "dur", cand difuzezi maxim 80 minute in total imagini efective din casa(materiale) intr-o saptamana, deci extrem de putin?????????????????

Mai zic ca ofera "confruntari acide, emotii, suspans". Eu as mai adauga: stres, nervozitate sporita, crize de personalitate, vulgaritate, limbaj suburban, barfe, deviatii comportamentale.
Mi-a scapat ceva?