Petiţie pentru reintroducerea probei de latină la bacalaureat

Elena Alina Popa

/ #55 Si trei ore chiar!

2014-04-12 18:33

Am convingerea că vocile noastre vor fi auzite. Stimaţi colegi, încercaţi să ajungeţi cu petiţia acolo unde ea să poată fi luată în considerare... ce-ar fi dacă, în loc de "Pitici de vară", "Trăsniţi în Nato"(ori cum s-o mai fi numind acum), " Te pui cu blondele" şi alte asemenea lor, am vedea la televizor nişte emisiuni dedicate ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ROMÂNESC în care accentul să se pună şi pe studiul "umanioarelor"? N-am mai văzut un profesor universitar de la filologie clasică invitat la o emisiune TV de pe vremea lui H.R.Patavieci, prieten cu regretatul profesor Dan Sluşanschi, cinstită fie-i amintirea...
Oare au dispărut toţi oamenii de cultură din ţara asta, i-a înghiţit pe toţi pământul?
Procesul de restaurare a învăţământului românesc ar trebui să înceapă cu repunerea în drepturi a limbilor clasice, blazonul de nobleţe al oricărei ţări civilizate. Să nu uitâm că, după revoluţie, latina s-a studiat în regim de trei ore pe săptămână, din clasa a XI-a, la profilul uman. A fost urmarea dorinţei exprimate de tinerii care s-au jertfit la revoluţie. Jertfa lor nu a fost uitată. Nu avem voie să o uităm. NEFAS EST!
... Ca fapt divers... în cinismul lor admirabil, căţiva ministeriabili au pritocit subiectele la simularea examenului de bacalaureat, proba la limba română. Un subiect (la clasa a XII-a) le-a cerut elevilor să indice avantajele apartenenţei lor la profilul umanist. Răspunsul unanim ( acolo unde s-a dat, fireşte) a fost că..."îi ajută să vorbească limbi străine, în ţară şi peste hotare".
Este de înţeles de ce tinerii nu au putut da un alt răspuns. Oare ministeriabilii ştiu să răspundă???
Ar fi interesant să îi vedem în acţiune la televizor, acum, că tot se apropie alegerile.
Vorbind serios, este nevoie de prezenţa pe ecranul TV a unor distinşi profesori universitari. Ar avea o audienţă mare, mai mare decăt ne-am putea imagina!
DUM SPIRO, SPERO!
Elena Alina Popa