Petiţie pentru reintroducerea probei de latină la bacalaureat


Musafir

#1

2014-04-02 03:34

Și eu am avut elevi care au regretat că nu au putut alege limba latină la examenul de bacalaureat! Dacă logica apare și la uman, și la real, este oare un obiect de profil??? Limba latină se studiază numai la uman, ba încă elevii susțin și teză, deci nu pot fi motive de a nu se încadra ca probă de profil! MUlțumesc !


Musafir

#2

2014-04-02 04:45

E jenant ca s-a ajuns la o astfel de petitie intr-o tara care are ca limba oficiala o limba romanica.

Musafir

#3

2014-04-02 06:28

Latina e la fel de utila ca si matematica, de greaca nici nu mai vorbesc.

Musafir

#4

2014-04-02 07:11

Consider ca reintroducrea limbii latine ca disciplina de bacalaureat nu reprezinta doar un act de justitie culturala, dar mai ales un act de mandrie si orgoliu identitar intr-o lume care isi uita prea usor radacinile. Dixi et animam meam liberavi. Vasile Rus. Filolog Clasic.

Musafir

#5

2014-04-02 07:33

Latinei trebuie sa i se acorde o mai mare importanta.

Musafir

#6

2014-04-02 07:57

Marele savant Robert Oppenheimar declara, intr-un inetrviu, ca i-a fost usor sa invete 7 limbi straine pentru ca inca din liceu stia greaca si latina!
Alex

#7

2014-04-02 17:54

asta ne mai lipsea de la bac
dan

#8

2014-04-02 18:31

o sa vorbim latina la casieria de la alimentara,problema este cu ce platim....

Musafir

#9

2014-04-02 20:49

Nu stiu de ce a a fost scoasa latina de la bac.,in contextul in care elevii isi doresc aceasta proba si nu onoreaza cu placere discipline ca filozofie.economie etc.Consider ca elevii nostri sunt frustrati si este pacat.De ce in Germania se face latina?Care este argumentul guvernantilor romani?Intrebarea este retorica(aceasta limba ,,moarta"nu o intelege oricine...

Musafir

#10

2014-04-03 03:37

Buna de dimineatza tutulor inadaptatzilor ca noi si care isi doresc astfel de lucruri !

Legat de aceasta petitie nu prea sunt multe de zis fara tristete... in afara de mult succes si poate sa se incerce sa fim profesionisti nu doar pe fond ci si in aspect !
Un prim pas in acest sens ar fi sa evitam superficialitatea si sa incepen cu a corecta, deo-pilda, antetul acestei pagini prin completarea cuvantului "bacalaureat" la care lipsesc ultimile doua litere ...foarte albastre, mama dreaculu' de informatician ce a facut pagina si care sigur n-a dat bacalaure-"at"-ul la limba latina si acum ne saboteaza chiar pe pagina petitziei, fatzish.
:-)
Apoi, daca tot ne-am readus aminte de profesionaalism ash dzice ca putem continua prin selecatarea dintre noi a unui grup de initiativa care sa incerce sa introduca limba latina ca proba obligatorie la bacalaureatul umanist si poate, desigur nesperat (!?!), greaca veche la alegere.

O zi buna si mare grija la desemnarea informaticianului pentru redactare pt ca trebuie unul care sa fie de aceeasi parte a baricadei nu doar var de-al 2-lea cu unul din initiatorii petitziei, conform consacratului nepotism romanesc !

Q.E.D. (pentru cei ce n-au uitat...)

P.S. (tooot pentru ce-i ce au avut shansa sa stie ce-nseamna !)
"A desena" vine de la "a desemna". Poate de aici si defectul meu profesional care iata, se itzeshte si-n cazul de fatza.

Cu drag si umor, inca, urmuzian,
al dumneavoastra artist autor, iremediabil, Andi-Bacii-Ion-Plebeu-Pribeagu'

Musafir

#11

2014-04-03 05:23

initiativa e laudabila dar nu prea am incredere din mai multe motive: statul n-are bani; statul(adica reprezentantii sai) e incult, maica! latina, ca sa fie apreciata, trebuie simtita si descoperita de unul singur.multi prof. de latina o ucid cu manutele lor:insista pe gramatica(necesara, nu neg),sunt prea autoritari,prezinta o roma despre care nimeni nu intelege nimic etc.Latina nu-i un obiect oarecare si nu trebuie lasat pe mana oricui, nici elev, nici prof. cand ma gandesc ca in facultate profesorii nostri(cu mici exceptii) nu aveau nimic in comun cu meseria.poate erau securisti...ar trebui ca privatul sa rezolve aceasta situatie.exemplul altor tari nu e necesar . fiecare tara stie de ce studiaza latina. motivele sunt de ordin practic. in romania nu se stie inca la ce foloseste.mai ale acum, cu noua DACOPATIE, conf. careia latina se rage din daca. sunt multi dacopati si acestia nu vor studia niciodata latina ptr. ca urasc roma.
Ioana Munteanu

#12 titlul petiţiei

2014-04-03 05:31

Ne cerem scuze pentru felul în care arată titlul petiţiei, ne-am necăjit şi noi destul de mult. Se pare că formatul petiţiilor on-line nu permite depăşirea unui anumit număr de caractere în titlu. Veţi spune că puteam alege o formula mai scurtă. Da, puteam alege o formula mai scurtă, dar ni s-a părut că aceasta este cea mai exactă din punctul nostru de vedere. Să încercăm să trecem peste acest detaliu şi să ne concentrăm asupra fondului chestiunii. Apreciem, în orice caz, intervenţia dumneavoastră, care ne-a dat prilejul să ne explicăm.

Musafir

#13

2014-04-03 05:41

Da pt.reintroducerea probei de lb.latina la bacalaureat!

Musafir

#14

2014-04-03 05:44

Nu trebuie uitate din lista tarilor in care latina are un loc important in scoli Germania, Austria, Italia, tari cu gymnasia traditionale


Musafir

#15

2014-04-03 06:27

Un proiect necesar

Musafir

#16

2014-04-03 07:20

Sustin initiativa laudabila a colegilor nostri din invatamantul preuniversitar de reintroducere a limbii latine ca proba de bacalaureat nu doar pentru motivele deja invocate in textul petitiei, ci si pentru cresterea prestigiului invatamantului romanesc si, in special, al eficientei sectiilor de filologie si socio-umane din cadrul liceelor teoretice.

Musafir

#17

2014-04-03 07:21

cred ca e benefica pentru elevii nostri reintroducerea acestei probe
Artist autor Florinel Constantin ANDRISAN

#18 LIMBA LATINA si consecinta studierii ei - INTREGUL si PARTEA - intelegerea si asumarea ambelor

2014-04-03 07:50

Multumesc pentru promtitudine doamna Ioana MUNTEANU !

Principalul motiv pentru care am scris comentariul meu este faptul ca una dintre consecintele degradarii studiului aprofundat in toate domeniile este tocmai faptul ca am inceput sa credem ca "detaliile" pot fi lasate deoparte sau tratate cu lejeritate.
Dar sa nu uitam ca in drept, de exeplu, o virgula poate sa insemne ani multi de inchisoare.
Asa ca revin si spun, afirm, postulez daca-i nevoie ca "Ontogeneza repeta Filogeneza" cu atat mai mult in domeniul umanist.
Nu vom intelege dadaismul daca nu asimilam inainte tragedia greaca sau cea elisabetana, vom diviniza Renasterea si ne vom pierde liberul arbitru daca nu vom sti ca ea este o re-VENIRE a lui Pericle care va rog sa ma credeti ca n-a fost nici fotbalist si nici programator.
In acelasi sens este necesar un bacalaureat complet si echilibrat.
Creaza o baza care va permite apoi comunicarea dintre un inginer, un arhitect, un politician, un istoric si un filolog sau/si socio-antropolog.
Si vom putea astfel conlucra fara false si deviante orgolii de breasla dar si fara posibilitatea ca una dintre ele sa preia unilateral conducerea in defavoarea echilibrului.

Si-n ultimul rand a nu se uita ca un calculator este O SCULA, O UNEALTA (de aceasi utilitate ca si o grebla sau o surubelnita !!!), ca este doar prelungirea mainii care asculta de cap si ca acel cap este format atat din sistem nervos central cat si din bulb rahidian.
Ca sa nu mai vorbim de memorie, personala si a speciei, fara de care suntem lipsiti de aparare impotriva unei albine sau unui sobolan (nici un apropo politic :-))...
Aici este unul dintre marile roluri ale limbii latine si nu avem nici o sansa sa luptam impotriva superficialitatii cu aceleasi mijloace ca ale lor.
Asa ca va rog ordonatii calculatorului (ordinateur in limba franceza !?!) sa asculte de tac'su si de maica'sa si sa lucreze in spiritul si litera a ceea ce vrem sa initiem, adica unitate in diversitate ...dar fara catzei !
In numele limbii latine, a lui varu' Pericle (pastrand proportiile) si-a limbii Greciei Antice (care nu-i moarta cata vreme mai exista Acropole si pana si nemtii cei pragmatici au inteles ca suntem toti datori si trebuie sa finantam un popor care a fost capabil sa traiasca in saracie timp de TREI MII DE ANI protejandu-si propriile vestiigii si simbolurile care ne permit sa fim ceea ce suntem !!!).

Cu acelasi umor urmuzian, atat cat a mai ramas,
artist autor,
iremediabil,
Andi-Bacii-Ion-Plebeu-Pribeagu'





Musafir

#19

2014-04-03 11:49

Atunci când se dădea bacalaureat la latină, optau 29 de elevi din 30, ceea ce înseamnă că înţeleg cât de important este pentru formarea unui tânăr studiul aprofundat în acestdomeniu.

Musafir

#20

2014-04-03 13:07

Repet comentariul shitat supra:

TREBUIE SA FACEM TOT CE STA ÏN PUTEREA NOASTRA SA APARAM DEMNITATEA NOASTRA DE TARA LATINA GREU ÏNCERCATA SI UNEORI
BATOJOCORITA DE PROPRIILE NOASTRE AUTORITATI ADMINISTRATIVE;
"Sursum corda"

ptof; em. Mihai NASTA

Musafir

#21

2014-04-03 15:33

Da!Limba latină trebuie sa reapară pe lista disciplinelor de Bacalaureat!

Musafir

#22

2014-04-03 18:22

Nu numai că ar trebui reintroducerea limbii latine la bacalaureat, dar cred că ar trebui introdusă ca materie obligatorie de studiu în facultăţile de medicină, biologie, etc.

Musafir

#23

2014-04-03 19:08

Pentru o seriozitate mai mare a examenului de bacalaureat... e necesara reintroducerea, macar optional, pentru clasele de filologie, a limbii latine

Musafir

#24

2014-04-04 06:31

Am mult respect și recunoștință pentru clasiciști, de pe vremea când, în liceu, am studiat doi ani latina. Cred în forța lor / ei de a ține în viață limba română.

Musafir

#25

2014-04-04 06:50

Asa este bine.