Petiţie pentru reintroducerea probei de latină la bacalaureat

Elena Alina Popa

/ #49 Un act imperios necesar

2014-04-07 21:24

Studiul limbilor clasice este apanajul oricărei ţări civilizate. Noi spre ce tindem - spre urbanitas, humanitas, ratio etc., ori spre transformarea ţării într-o groapă de gunoi în care maneliştii şi ţoapele cu nurii la vedere dau tonul emisiunilor televizate, atunci când nu se ceartă niscaiva politicieni, desigur, ori este o zi fără evenimente sportive marcante?
Procesul de umilire a românilor s-a manifestat insidios prin varii mijloace... reducerea treptată a orelor de limba latină din atât de ambiţioasa "CURICULĂ" este un aspect elocvent al degradării învăţământului românesc. Nu mai vorbim de paradoxala situaţie întâlnită la clasele de filologie unde se susţine teza semestrială în regim de studiere a latinei cu o oră pe săptămână.
Care oră presupune concentrarea la maximum a unei materii stufoase, fără a avea timp pentru fixarea cunoştinţelor. Un efort titanic, depus de profesor, un act de admirabil sacrificiu de sine, asumat de elevii rămaşi fideli limbii latine. Desigur, aceştia şi-ar dori să aibă două, sau chiar trei-patru ore pe săptămână, pentru aprofundarea cunoştinţelor. Şi-ar dori şi posibilitatea de a alege latina ca probă de bacalaureat. Întrebaţi filologii dacă îi încântă multele ore de matematică şi fizică de care au parte la acest profil. Deşi nu dau teză, nici nu optează la Bac pentru aceste discipline, ele sunt impuse în mod arbitrar filologilor care au venit la profilul uman din dragoste pentru studiul limbilor, nu al disciplinelor reale.
O REPUNERE ÎN DREPTURI A LIMBII LATINE ESTE UN ACT DE REPARAŢIE MORALĂ ADUSĂ TUTUROR ROMÂNILOR CARE MAI CRED ÎN VALORILE PERENE ALE CIVILIZAŢIEI UMANE. Altfel, ne vom aneantiza ca popor.
Încă mai este timp pentru îndreptarea greşelilor săvărşite de decidenţi. DUM SPIRO, SPERO!

Elena Alina Popa