Atelier 35 este evacuat pentru a face loc Pavilion

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Atelier 35 este evacuat pentru a face loc Pavilion


Musafir

#1

2014-11-22 12:25

O porcarie din partea UAP. Si nu este prima de felul asta - CIV a fost evacuat in acelasi mod...
cooperativanarhica
Musafir

#2 CC UTC si despre continuitatea istorica

2014-11-22 13:10

"In noiembrie 2014, conducerea UAPR a decis mutarea Atelier 35 in subsolul galeriei Orizont din Bucuresti, invocand argumentul continuitatii istorice."

Domnule Petru Lucaci, galeria Atelier35 a fost ceruta expres in acel spatiu pentru ca se afla in spatele cc utc, prin care uniunea indeplinea practica de partid. Daca tot invocam in 2014 continuitatea istorica, de ce nu va intoarceti dumneavoastra, domnule Petru Lucaci, inapoi la universitatea Luceafarul pe postul dumneavoastra de profesor de atunci?!

"Consideram ca acest argument nu este valabil si constituie un pretext pentru retrogradarea practicilor artistice contemporane."

Succes, Pavilion co-produs de UAP!

 

 


Musafir

#3

2014-11-22 13:12

I protest this way of decision taking, without consulting the arts community, or at least giving advanced notice with consistent arguments. I also question the right of UAP to give one of its spaces to a private institution. A public discussion on this topic with all sides, is manadatory.
Unii

#4 dublă măsură????

2014-11-22 15:02

Atelier 35 nu este cumva brandul UAP (care e organizație de drept privat), iar cele două fete a căror nume nu îl rețin au activat sub acest brand de doar de trei ani? Poate greșesc. Pe de altă parte de ce nu cerem și evacuarea din spațiile obținute netransparent de către Salonul de Proiecte și Platforma care funcționează pe banii și în spațiul MNAC (bani publici, din taxe)? De ce să nu fie acele spații alocate printr-un concurs de proiecte, nu pe prietenii? Vedeți cum judecați cu dublă măsură?

Și dacă trebuia consultată comunitatea artistică de ce nu a fost consultată și când cele două fete au luat spațiul?


Musafir

#5

2014-11-22 15:11

Ce legătură are Pavilion cu UAP? Este Pavilion membru UAP sau afiliat în vreun fel? Sau UAP a început să sub-închirieze spațiile alocate de primărie? Dacă da, ar fi de bun gust să existe o licitație publică pentru închirierea spațiului din Șelari sau măcar să se facă publice condițiile în care se alocă spațiul respectiv.

Mie mi-a fost neclar modul de gestionare a spațiului de când cramei de alături i s-a permis să acapareze tot spațiul din fața galeriei. Financiar/operațional vorbind, UAP ar putea da dovadă de un pic mai multă trasparență. Mai ales în condițiile în care în ultimii 7 ani cel puțin spațiul din Șelari a fost activ exclusiv pe bază de voluntariat.

Musafir

#6 Re: dublă măsură????

2014-11-22 15:56

#4: Unii - dublă măsură???? 

 UAP primeste bani de la stat si are cu totul si cu totul alta structura / strategie / functionare decat MNAC. Evident, daca esti inteligent si nepartinitor, poti vedea asta. 

Informeza-te mai bine cum functioneaza UAP, de unde le vin banii si cum se aloca resursele si spatiile la ei. 

inteleg ca nu mai e nimic de mancare la unicredit, dar totusi sunt niste limite...

Stefan Sava

#7 Re: dublă măsură????

2014-11-22 17:11

#4: Unii - dublă măsură???? 

 stimate "unii". aici este vorba de o practica paguboasa deja tipica UAP-ului, sa nu uitam de Galeria Noua sau de CIV. desi exista anumite diferente, in toate cazurile s-au intamplat lucruri asemanatoare, fundamentate pe o totala lipsa de respect fata de actantii/institutiile implicate, de o lipsa evidenta de viziune asupra ceea ce poate insemna in momentul de fata arta contemporana si ce pot astfel de proiecte sa ofere scenei locale. este evidenta reaua credinta in aceste forme de canibalism, venind inclusiv din partea celor care s-au instalat in acele spatii, dupa ce locatarii anteriori au fost evacuati. in ceea ce priveste Salonul de proiecte, acesta reprezinta un program curatorial care functioneaza in cadrul MNAC-ului, iar unul dintre membrii echipei este parte a departamentului curatorial al muzeului. nu vad nicio legatura cu aceasta situatie. in plus, muzeul tocmai a facut un open call pentru proiecte pentru 5 etaje!! care apartin muzeului.

nedumerire

#8 Re: CC UTC si despre continuitatea istorica

2014-11-23 13:56

#2: cooperativanarhica - CC UTC si despre continuitatea istorica 

 Nu înțeleg de ce nu vă concentrați pe UAP și atacați Pavilion, în contextul dat. 

xxx

#9

2014-11-23 15:48

nu inteleg de ce a trebuit sa fie dizlocat Atelier 35.

ar fi putut cei de la Pavilion sa se duca in subsolurile Orizont, daca tot era o alternativa.

claudiu

#10

2014-11-23 16:00

Mizerabil, probabil ca spatiul este vizat de mult iar cine l-a administrat pana acum evident ca l-a primit cum se spune tot pe usa din spate pentru ca asa fuctioneaza U.A.P.-ul . Sa ne uitam bine la cati artisti au decis sa crediteze marea perversiune si s-au inscris pe lista intretinutilor. Deci oricum ar fi sa creditezi Pavilionul in aceasta situatie este jenant. Stopare in prima instanta a acestei obisnuinte bolnave ar fi singurul lucru de bun simt inainte de a decide cine ce si cum a primit de la UAP.

 
shaker

#11

2014-11-23 19:19

e foarte simplu de ce lumea se ia de Pavilion. pentru ca s-au dus sa ceara exact acel spatiu, nu altul.

delma

#12 Re: Re: CC UTC si despre continuitatea istorica

2014-11-23 20:38

#8: nedumerire - Re: CC UTC si despre continuitatea istorica 

 pentru că se presupune că pavilion a avut de-a face cu această decizie, nu?

 

cum a zis cineva într-un comentariu, de ce nu cere pavilion să se ducă la galeriile orizont? se scapă de toate necazurile (mutarea nenecesară a atelierului)

megatron

#13 FRR Report 2010 Bucharest : Our Collection Of Evacuated Spaces Many More To Come.

2014-11-24 13:45

În 2010 am făcut un scurt tur distopic filmat in 'viitorul prezent' al evacuărilor din București și situația precară a multor spații pe cale de evacuare, începând cu Atelier 35 și până la atelierele de lângă facultate(nu este un tur complet). Undeva pe la mijlocul traseului am ajuns și la evacuarea din Paradis Garaj, destul de importanta pentru noi și care a stat la baza turului video. Am încercat sa facem tracking pe acest domino effect din capitalismul târziu prin care spații noi in centru nu apar pur și simplu ci le împing, dizloca, canibalizeaza pe altele care la rândul lor împing și inlocuiesc alți locatari și alte spații și tot asa ad infinitum, prin care cel mai slab cedează. Este aproape newtoniana această  mecanica a evacuărilor.

O observație: multe din acestea au venit invitate de prosperitatea & gentrificarea visată în jur de 2001~ pe toată zona Lipscani. Visul revitalizarii urbane se întoarce răzbunător în buclă de feedback. Ce vedem acum sunt doar efecte întârziate la 3a mână, după ce inițiatorii sunt obligați ei însăși sa se auto evacueze și sa caute alte spatii dislocabile împinși de dinamica propriului avânt. Am încercat sa stabilim chiar servicii pt aceste evacuări, dat fiind ca în viitor ele vor deveni (din păcate) regulă. un link accesibil pe www.archive.org FRR Report 2010 Bucharest : Our Collection Of Evacuated Spaces Many More To Come.

Pe de altă parte luând în considerare evacuarea din Vulturilor, Carol 52 și multe altele din Lipscani prin retrocedări & interese imobiliare, situația spatiilor de artă pare frivola, cea mai vizibila parte din aceeasi mecanica a competiei exacerbate prin care băncile nu sunt niciodată evacuate(To Big To Fail) ci împing la rândul lor spații oferind loc temporar in vitrină eventual. La o adică Atelier 35 era deja condamnat, nu rămâne decât sa amânăm condamnarea și sa alegem cine pe cine expulzeaza și pe cine v-a expulza viitorul Atelier 35.

Pavilion

#14

2014-11-24 16:53

PRECIZĂRI PRIVIND SPAȚIUL DIN ȘELARI 13

PAVILION va renunța la noul spațiu oferit de UAP în Șelari 13, dar nu renunțăm datorită celor care au dramatizat puternic zilele acestea, nu am făcut asta niciodată și nu o să începem acum. Am decis că nu este un spațiu potrivit pentru activitatea noastră extinsă, oricum urmând să fie un spațiu de tranziție.

Totuși, adevărul trebuie cunoscut. Pe scurt despre apariția discuțiilor legate de spațiul din Șelari 13:

UAP a făcut demersuri o lungă perioadă pentru ca Primăria Capitalei să redea spațiul istoric al Atelier 35, care este un brand al UAP din 1969.

Decizia ca Atelier 35 să fie mutat în locația inițială (lângă galeria Orizont) era luată de foarte mult timp, se aștepta aprobarea Primăriei pentru a putea intra în spațiu și a-l amenaja corespunzător. Ceea ce s-a și întâmplat, spațiul aflându-se în plină renovare.

Pavilion a cerut ajutorul UAP, dar și altor instituții și organizații, pentru a găsi un spațiu unde să poată activa, temporar. Oferta UAP a venit în contextul mutării Atelier 35, decizie care era luată cu mult înainte de orice discuție cu Pavilion.

Pavilion nu a evacuat pe nimeni pentru că nu avea cum, spațiul aparține UAP care l-a oferit pentru a se desfășura proiecte sub egida UAP și Pavilion.

Pavilion nu a închiriat spațiul și nici nu ar fi putut să facă asta din motive legale și financiare.

Nu ne-am gândit nicio clipă că va fi folosită această mutare ca motiv de scandal, petiții și ieșiri dramatice, în special din partea celor care au activat acolo până de curând și care cunoșteau bine situația.

Nu am crezut că nivelul unor personaje de pe scena de artă este atât de limitat, membrii echipei Pavilion fiind atacați pe motive etnice sau de orientare sexuală. Mesajele xenofobe adresate public echipei noastre ne întristează, semnalând o atitudine deplorabilă a unor oameni foarte tineri.

De asemenea, am fost surprinși să constatăm critica unor artiști cu reputație internațională plătiți de bănci, atacuri îndreptate către chiar către băncile care i-au finanțat serios în trecut.

Pavilion mulțumește UAP pentru amabilitatea de a ne găzdui, mai ales că timp de 15 ani nu am primit susținere din partea Guvernului sau a Consiliului Local, deși activitatea noastră internațională și locală ne recomanda.

Vom rămâne consecvenți în a nu ne supune niciunei presiuni din partea nimănui.

Vom evita orice discuție polemică pe tema unui subiect care nu ne aparține.

Vom rămâne consecvenți desfășurării proiectelor noastre, pe care le listăm mai jos pentru mai buna informare a celor care nu ne cunosc:

BUCHAREST BIENNALE | Bucharest International Biennial for Contemporary Art

BUCHAREST FILM BIENNALE

PAVILION | journal for politics and culture

PAVILION | center for contemporary art & culture

REFORMA

FREE ACADEMY

 

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-11-24 18:53



Musafir

#16

2014-11-28 14:07

prima generatie a atelier35 a fost paria societatii romane ! se doreste ca si urmatoarea generatie de artisti tineri sa aiba acelasi statut !? intelegem ca urmasii clasei conducatoare din "epoca de aur" sunt descendentii lor directi, dar ne-am astepta sa se fi emancipat oleaca !!!

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2014-12-24 12:28