Ziua națională a gastronomiei și vinurilor din România

Cerem declararea unei ,,Zile nationale libere pentru gastronomia si vinurile din Romania"!

Obiceiurile culinare fac parte nemijlocită din identitatea unui popor, din fondul valorilor comune care țin laolaltă țesătura internă a unei națiuni.

Înțelegând importanța culturală și economică a tradițiilor gastronomice - din dorința de a contribui la continuarea și propagarea unei identități românești de care trebuie să fim conștienți și mândri - noi, inițiatorii primului ,,Congres de gastronomie și vin” desfășurat în București, la ARCUB Centrul Vechi, în 7 iunie 2017, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, solicităm declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”:

1. Regionalitate - să păstrăm, promovăm și îmbogățim tradițiile rețetelor locale și specificul regional din fiecare zonă locuită de români.  

2. Sustenabilitate - încurajăm producătorii locali de alimente și servicii, pentru dezvoltarea economică durabilă care să asigure și generațiilor viitoare continuarea accesului la propria identitate și bunăstare.  

3. Sezonalitate - promovăm alimentația adaptată ciclurilor naturale, cu ingrediente provenite din surse locale și inspirată din obiceiurile care au asigurat supraviețuirea și dezvoltarea generațiilor de înaintași.  

4. Adaptabilitate - cultura (inclusiv cea gastronomică tradițională) este vie și în continuă schimbare, iar îmbrățișarea multiplelor influențe este modul în care s-au format și vor continua să prospere tradițiile autohtone.  

5. Sănătate - milităm pentru o alimentație sănătoasă, atât în ceea ce privește calitatea ingredientelor cât și a metodelor de preparare și a unui aport nutrițional echilibrat.  

6. Cumpătare - evitarea risipei este o prioritate - atât în ceea ce privește cantitățile ingerate, cât și în ceea ce privește consumarea resurselor și impactul acestui consum asupra mediului înconjurător.  

7. Naturalețe - chiar dacă industria alimentară modernă oferă o multitudine de aparente ,,scurtături”, prin recompunerea unor ingrediente a căror obținere necesită timpi mari de preparare, credem că acestea sunt de evitat.  

8. Autenticitate - să îndrăznim să fim diferiți, începând prin a fi autentici.   Credem că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât și economică), trebuie să reprezinte o prioritate națională.  

Declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”, care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră.  

Credem că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât și economică), trebuie să reprezinte o prioritate națională.  Declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”, care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră.

 

Semnatari:

Cezar Ioan, Vinul.ro

Chef Nico Lontras, Rare Foods Services

Cosmin Dragomir, GastroArt.ro

 

Adresată:

Domnului Prim-ministru al României, Mihai Tudose

Domnului Ministru al Tursimului - Mircea Titus Dobre

Domnului Ministru al Culturii și Identității Naționale - Ionuț Vulpescu

Domnului Ministru al Ministerului Finanţelor Publice - Viorel Ştefan

Doamnei Ministru a Ministrului Dezvoltarii Regionale - Administrației Publice şi Fondurilor Europene - Sevil Shhaideh

Domnului Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurala - Petre Daea

Untitled_design-17.png


Cezar Ioan, Cosmin Dragomir, Nico Lontras, Raluca Dumitrana    Contactați autorul petiției