Vrem zilele Bacăului

P12501061.JPG

 

De douăzeci de ani, pe 6 octombrie, sărbătorim împreună Zilele Bacăului.

Cea mai importantă atestare documentară cunoscuta este de pe timpul lui Alexandru cel Bun, 6 octombrie 1408. Totuși în 1399, orașul este menționat în Documentul lui Iuga Vodă, prin care se dă carte de judecată între spătarul Răducanu cu răzeșii satului Brătila, din ținutul Bacăului. La 15 aprilie 1400, aflăm ca în Bacău se află o parte a Cavalerilor Ioaniți, numiți mai târziu Cavalerii de Malta. O scrisoare este trimisă in Civitas Bachovien de Papa Bonifaciu al II-lea. În 1409 studia la Cracovia, studentul băcăuan Gregorias de Bachwya.

Ceva mai târziu, în 5 martie 1431, localitatea este numita în civitate Bako. Reședința Domnească din vremea lui Alexandru cel Bun, când avea soție pe Margareta de Lozont, corespunde cu propaganda catolică din acel timp în Moldova care începuse încă de pe tipul lui Lațcu, când Papa de la Roma reușise să înființeze o episcopie catolică în Moldova, mai întâi pe Siret (1370), și în urmă (1401), o strămută la Bacău, desigur cu ajutorul Margaretei și unde Alexandru își face încă o reședință.

Într-o perioadă în care simbolurile ce țin de identitatea locală și națională sunt uitate de către autorități, noi, băcăuanii, considerăm că nu trebuie să renunțăm cu ușurință la o sărbătoare extrem de importantă: ziua de naștere a orașului nostru.

Această sărbătoare este un bun prilej pentru ca oamenii să iasă din case, să socializeze, să meargă la teatru, la filarmonică, la o lansare de carte, să asculte un concert în aer liber, să se destindă.  

Semnează și tu această petiție dacă dorești să avem în continuare ZILELE BACĂULUI pe 6 octombrie.                          


Mircea Fechet; Ilie Birzu; Doina Lazar; Daniel Miclăus; Catalin Cretu;    Contactați autorul petiției