VREM SĂ VOTĂM OMUL, NU PARTIDUL! VREM UN SISTEM DE VOT NOMINAL!

Care e scopul petiției?

Schimbarea legii electorale și introducerea votului nominal pe liste deschise.

Nu vom progresa ca țară, societate și democrație, dacă nu avem o clasă politică mai responsabilă și mai educată. Degeaba mergem la vot dacă nu avem dreptul să alegem direct omul, nu partidul! Facebook_Event_Cover_Template-11.jpgCe presupune votul nominal?

Votul nominal pe liste deschise permite alegătorului să voteze direct omul, nu partidul. Astfel, alegătorul alege direct consilierul local pe care îl cunoaște sau parlamentarul care l-a convins, nu întreaga lista propusă de partid. Partidele vor intra în consilii și în parlament în funcție de suma voturilor primite de candidați. Competența, motivația și tracțiunea candidaților vor determina numărul de voturi primite individual și colectiv și ordinea finală a listei propusă de partid. 

Care sunt beneficiile votului nominal?

Votanții vor avea ultimul cuvântul asupra politicienilor care îi reprezintă, nu partidul. Candidații stabiliți de partide vor fi obligați să se ridice la așteptările electoratului altfel riscă să-și piardă locul. Candidații își vor putea crește influența în cadrul partidului în funcție de voturile primite individual, nu în funcție de cotizațiile sau de favorurile pe care le oferă/promit în interiorul partidului. Partidele vor fi motivate să propulseze candidați competenți și apreciați de comunitate pentru a fi votate. 

De ce este importantă o nouă lege electorală?

În 2024 vom avea 4 scrutine electorale într-un singur an: 

- alegerile europarlamentare în mai

- alegerile locale în iunie

- alegerile prezidențiale în noiembrie

- alegerile parlamentare în decembrie. 

Știm bine că un președinte fără majoritate în parlament sau un primar fără majoritate în consiliu, nu are nicio putere. Cu toate astea, votăm omul într-o funcție de putere, iar apoi votăm partidul pentru a-i oferi putere. De ce? Dacă reușim să depunem o inițiativă cetățenească în Parlamentul României și să modificăm legea electorală până în 2024 vom avea o masă critică de politicieni mai responsabili și mai dedicați care să construiască acea Românie mai modernă, mai educată, mai sănătoasă și mai prosperă pe care ne-o dorim cu toții pentru generațiile viitoare.

Cadrul în care se desfășoară democrația e la fel de important ca oamenii care o compun! 

Țări din Europa care folosesc sistemul de vot nominal pe liste deschise: Austria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Grecia, Finlanda, Letonia, Olanda, Slovacia, Suedia. 

Facebook_Event_Cover_Template-12.jpg


Mihai Leontescu    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Mihai Leontescu să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook