Vrem recunoașterea postului TV Antena 3 drept cult religios

Noi, cetățenii semnatari, îngrijorați de confuzia generata de postul de televiziune Antena 3 formulăm următoarea petiție:

Solicităm Guvernului României sa examineze statutul Antenei 3 ca organizație, crez și conglomerat de concepte și să-i acorde acesteia statutul de cult religios. O asemenea recunoaștere ar fi benefică atât pentru aderenții cultului (personalitățile media și telespectatorii fideli) cât și pentru cetățenii României în general.

Pentru aderenții Antenei 3, recunoașterea acesteia drept cult religios ar însemna accesul la unele fonduri de la bugetul de stat și unele facilități fiscale, precum și protecția generală oferită de legea cultelor religioase. Pentru cetățenii României, statutul de cult religios ar elimina orice confuzie generată de titulatura Antena 3 drept post de știri/sursă de informații veridice.

În acest moment, Antena 3 funcționează ca o sectă, având toate caracteristicile întâlnite în neo-religiile vestice:

1. O doctrină fermă și mitologică - Antena 3 a dezvoltat o viziune asupra lumii formată din elemente mitologice (superioritatea dlui Voiculescu, puritatea membrilor PSD și a altor aliați politici, vinovăția exclusivă a adversarilor, puterea de mântuire a Antenei 3 și a trustului Intact) care nu corespunde deloc cu realitatea, dar care aduce liniște sufletească credincioșilor;

2. O figură centrală carismatică cu rol de pastor și intermediar al credinței - domnul director general Mihai Gâdea ține seară de seară predici alături de câțiva discipoli aleși, stârnind pasiuni cu discursurile sale electrizante. În mod cert abilitățile sale de relaționare cu congregația au fost dezvoltate în perioada în care a fost pastor adventist. În ultimul timp, dl. Gâdea a dezvoltat un ușor cult al personalității, referindu-se la sine însuși și la apostolii săi drept "cei mai premiați jurnaliști", "cei mai profesioniști jurnaliști", "cei mai urmăriți jurnaliști", etc.;

3. O divinitate adulată de sectă - domnul fost senator Voiculescu este o figură patriarhală care întruchipează binele. Binefacerile acestui personaj sunt realizate prin intermediul Fundației Dan Voiculescu, care sprijină tinerii și bătrânii.
Dl. Voiculescu a înfăptuit și unele miracole, zvonite, dar nu dovedite, cum ar fi evaporarea unor fonduri în valută adunate de maleficul conducător Nicolae Ceaușescu, câștigarea unor licitații și privatizări, ștergerea unor informații din dosarul CNSAS, etc.;

4. Un personaj malefic în jurul căruia se construiește credința și se unește congregația - Traian Băsescu. Personajul satanic, menționat foarte des în fiecare slujbă a Antenei 3, este responsabil pentru tot răul din România. Coeziunea credincioșilor este întărită prin propovăduirea unei vieți infernale sub Traian Băsescu și promisiunea că alături de Antena 3 există speranță pentru salvarea din iadul adversarilor politici;

5. O viziune dualistă care împarte cetățenii în drept-credincioși și infideli (ziși și "băsiști"). În viziunea Antenei 3, băsiștii nu sunt neapărat fani ai lui Traian Băsescu, ci oricine ar îndrăzni sa nu fie de acord cu doctrina religioasă a acestei secte, precum și orice ar îndrăzni sa conteste cele predicate de către pastor și discipoli;

6. Un mit al persecuției și o viziune apocaliptică - în anul 2013 și în prima lună din 2014 importante figuri de cult - Mihai Gâdea și Mircea Badea - au declarat de 4 ori că au fost amenințați cu moartea în 4 incidente diferite. Deși s-a dovedit ca cel puțin 2 astfel de amenințări au fost minciuni sau exagerări, victimizarea liderilor de cult a avut rolul important de a atrage empatia enoriașilor fideli. De asemenea, Antena 3 emite unele slujbe cu un semn deasupra burtierei care atrage atenția că postul este "supus amenințărilor" sau alte asemenea mesaje auto-victimizante.

Vă rugăm, domnule Prim-Ministru, să analizați această petiție și să dispuneți, la recomandarea Ministrului Culturii și Cultelor, încadrarea Antenei 3 la categoria "culte religioase".

Domnului Prim-Ministru al României, Victor-Viorel Ponta Domnului Gigel Sorinel Știrbu, Ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.

Noi, semnatarii.    Contactați autorul petiției