Vrem plaje gratuite la Marea Neagra fara sezlonguri pe portiunile de plaja nou create

In 2015 a fost semnata finanţarea din bani publici si fonduri europene a lucrarilor de reabilitare a plajelor din Mamaia Sud, Constanţa şi Eforie Nord. Investiţia sfinalizata  în 2015 a constat în largirea plajelor până la 70m de la ţărm cu nisip adus din Dunare. De asemenea au fost finalizate si o parte din digurile construite inainte de 1990. 

Comisia Europeană interzice ca în următorii 5 ani aceste suprafeţe noi să fie închiriate de Apele Române. Prezent la Constanţa, ministrul Mediului spune că face demersuri pentru a permite acest lucru din vara care vine, numai că a rămas prea puţin timp.

Cele 42 de hectare noi de plajă au fost câștigate la finalul lucrărilor de protejare și extindere a litoralului. Investiția s-a ridicat la 170 de milioane de euro.

Plajele noi nu pot fi însă închiriate către privați. Comisia Europeană interzice acest lucru și a transmis că aceste suprafețe de nisip trebuie folosite gratuit de turiști. Ori, având în vedere că plajele noi au apărut în prelungirea sectoarelor vechi, este posibil ca acestea din urmă să nu mai poată avea acces către mare. Asta înseamnă că agenții economici vor putea închiria șezlonguri și umbrele doar pe partea de plajă dinspre faleză, nu și pe cea de la mal. Autoritățile spun că nu se va ajunge la așa ceva, în timp ce investitorii din Mamaia cer explicații.

In ultimele zile au fost zarite banere prin care proprietarii unor plaje private situate pe faleza, dolicita turisitilor sa nu puna cearceafuri pe plajele noi create aflate in fata plajelor private.

Propun sa cerem autoritatilor sa opreasca acest demers, plajele noi create trebuie folosite GRATUIT de catre toti cetatenii europeni care au suportat in mod indirect costurile aceastor lucrari. Pentru a rezolva problema accesului la luciul apei propunem delimitarea unor cai de access care sa faca legatura dintre faleza si mare. Propunem totodata ca aceste cai de access sa fie delimitate de catre administratorii plajei, in speta Apele Romane intr-o configuratie standard fara a permite ajustarea/imbunatatirea lor de catre cei care detin contracte de inchiriere in zonele deservite de catre aceste cai de access. Curatirea noilor plaje trebuie sustinuta din taxa de statiune aplicata la fiecare noapte de cazare sau din bugetul obtinut ca si urmare a contractelor de inchiriere a plajelor.

Solicitam pe aceasta cale Parlamentului sau Guvernului adoptarea in regim de urgenta a unei legi sau unui act normativ care sa limiteze  suprafata maxima de plaja/access la luciul de apa care poate fi inchiriata de catre Apele Romane la valoarea de 30% pentru a permite turistilor, acces liber la 70% din plajele litoralului romanesc (Nu doar la cele nou create pe fonduri Europene).

Solicitam totodata actualizarea cadrului legislativ al ariilor protejate (plajele salbatice) pentru a permite accesul turistilor pe anumite portiuni de plaja, interzicerea constructiilor, activitatilor cu caracter economic precum si protejarea specificului zonei Vama Veche printr-un plan urbanistic zonal care sa fie dezbatut cu organizatiile civice. 

Pentru a strange un numar cat mai mare de semnaturi va rugam sa faci share la acest demers pe wall ul dumneavoastra de Facebook cu butonul Publica pe Facebook (situat in zona centrala superioara).