Vrem o Romanie fara orfani

Dragă cititorule,

Speranța noastră, că noua lege a adopției va garanta o familie adoptivă pentru fiecare copil abandonat/instituționalizat, separat definitiv de părinți, a fost spulberată. Articolele, care ani la rând au îngreunat adopția națională și au făcut imposibilă adopția internațională, au rămas aceleași. Modificările și completările aduse, reducerea unor termene și acordarea unei indemnizații, au în vedere adoptatorul, nicidecum adoptatul. Mai concret:

- Art. 26 menține în continuare zeci de mii de copii suspendați în sistem; viitorul acestor copii depinde în continuare de rudele până la gradul al patrulea.

- Art. 3 discriminează în continuare cetățenii  români și cetățenii străini cu reședință în state semnatare ale Convenției de la Haga, la care România este Stat Parte din anul 1994.

- Art. 52 discriminează în continuare copiii pentru care nu se pot identifica familii de adopție națională.  Discriminează, în același timp, familiile de români și străini cu reședința în state semnatare ale Convențieii de la Haga, la care România este Stat Parte din anul 1994.

Noua lege a adopției, Legea nr. 273/2004, modificată și completată, republicată recent în Monitorul Oficial, este de fapt aceeași lege a adopției - o lege depășită, aberantă, netransparentă, discriminatorie, o lege în neconcordanță cu:  Constituția României (art. 1, 4, 7, 11, 15, 16, 17, 20, 25, 26, 29, 30, 31, 49, 50), cu Noul Cod Civil, Capitolul III, Adopția (art. 463), cu Convenția ONU cu privire la drepturile copilului (art. 20, 21, 23), cu  Convenția de la Haga asupra protecției copiilor și cooperării în materia adopției internaționale (art. 7 - 14), cu Convenția europeană de la Strasbourg în materia adopției de copii, revizuită la data de 27 noiembrie 2008 (art. 5), cu Recomandările Comitetului ONU din iunie 2009 (art. 22, 23, 29, 54, 55).

Pentru toate aceste motive, dorim să cerem Guvernului abrogarea acestei legi și adoptarea, printr-o Ordonanță de Urgență, a unei legi care să garanteze o familie pentru fiecare copil abandonat/ instituționalizat, separat definitiv de părinți, indiferent de starea de sănătate, vârstă, etnie.

Semnează și tu, dragă cititorule, dacă-ți pasă de viitorul copiilor abandonați! Semnătura ta contează.

Cu mulțumiri,

Azota Popescu