Vrem SCHIMBARE nu copii disparuti gasiti morti!

Pe scurt: nu mai vrem sa avem cazuri de copii disparuti gasiti morti ca si Alexandra, cand asta se poate preveni! Deci cerem ca Guvernul Romaniei sa ia masurile necesare pentru ca  Politia, Procuratura/ Judecatoriile si alte institutii abilitate, sa creeze si sa implementeze o procedura eficienta prin care sa actioneze, fara intarzieri inutile, imediat ce o persoana vulnerabila a fost reclamata ca si disparuta.  Scopul acestei noi proceduri este de a localiza  persoana disparuta, de a creste sansele ca sa fie gasita in viata si de a readuce persoana intr-un mediu sigur. Aceste actiuni imediate includ:  accesarea locatiei telefonului, ordine de urgenta pentru intrare in locatii unde exista indicii ca ar putea fi persoana disparuta, alertarea tuturor sectiilor de Politie si Jandarmerie, accesarea de inregistrari video, cautarea pe timp de zi/ noapte de informatii de la persoane care ar fi putut vedea sau avea contact cu persoana vulnerabila disparuta, alertarea publicului etc.

Alexandra_15_ani_disparuta1.jpg

Catre Guvernul Romaniei si MAI

Cerem ca noua procedura de cautare a persoanelor vulnerabile disparute voluntar,  sa includa actiuni de cautare si  investigare a disparitiei persoanei vulnerabile dupa modelul altor tari din Uniunea Europeana ( de exemplu: modelul Marii Britanii), unde aceste actiuni iau in considerare gradul de risc la care persoana poate fi ( risc de exploatare sexuala, risc de moarte, risc de trauma fizica sau psihica etc)  dar si dreptul la viata privata al persoanei. Este dovedit ca sansele de a gasi o persoana disparuta inca in viata, sunt cu atat mai mari cu cat mai repede incep actiunile efective pentru cautarea persoanelor disparute. Primele ore dupa disparitie sunt critice!

Cerem Guvernului Romaniei si MAI sa ia, de urgenta, masuri pentru a facilita crearea si implementarea unei noi proceduri de cautare si localizare a persoanelor vulnerabile disparute voluntar (minori, batrani,bolnavi fizic sau psihic) pentru a evita pe viitor cazuri ca cel al fetei de 15 ani, Alexandra Măceşanu.

Cerem Guvernului Romaniei sa ia de urgenta masuri pentru adoptarea unei legi care sa permita MAI sa foloseasca tehnologia moderna pentru a  localiza telefonul persoanei vulnerabile disparute voluntar( sau alte aparate electronice: tableta, laptop etc) imediat dupa ce disparitia persoanei a fost reclamata la Politie, fara a fi nevoie de un ordin de la Procuratura sau Judecatorie.

Cerem Guvernului Romaniei sa ia de urgenta masuri pentru adoptarea unui cadru legal prin care, in cazurile in care exista indicii ca persoana disparuta volunatar, este la risc de moarte sau ranire (inclusiv abuz sexual), Procuratura si/sau Judecatoriile sa aiba obligatia de a analiza informatiile si dovezile prezentate de Politie si de a comunica decizia lor in termen de maximum 3 ore; daca Procuratura si/sau Judecatoriile considera justificata clasificarea de risc a persoanei vulnerabile, atunci au obligatia de a da ordine in regim de urgenta care sa permita Politiei sa faca investigatii de tip intrusiv pentru a gasi persoana disparuta (de exemplu: intrarea pe domenii private, accesarea de inregistrari video de pe domeniul public dar care apartin firmelor private sau cetatenilor, cautare de informatii/ martori din usa in usa in zona unde exista suspiciuni ca este sau a fost recent persoana disparuta,  publicarea cazului in media locala si /sau nationala, publicarea unor alerte de urgenta pe telefoane mobile local sau national- Emergency Broadcast Messages, accesarea activitatii prezente sau recente de pe aparatele electronice ale persoanei vulnerabile disparute cu scopul exclusiv de a obtine informatii care pot duce la localizarea persoanei.

Cerem Guvernului adaugarea de masuri care sa previna folosirea in mod abuziv a acestor noi legi si a noii proceduri de cautare a persoanelor vulnerabile disparute si adaugarea de masuri de verificare ca aceste legi si noua procedura este folosita doar in cazurile prevazute de lege.  

Cerem ca aceasta noua procedura si cadrul legal necesar pentru implementarea ei, sa includa cel putin urmatoarele:

·         Obligatia Politiei de a analiza gradul de risc la care poate fi o persoana vulnerabila la momentul primirii reclamatiei de disparitie a unei persoane  (risc de moarte, trauma fizica si/sau psihica, exploatare sexuala, risc de sinucidere, risc de a fi victima unei infractiuni, etc) si de a actiona in concordanta pentru a gasi persoana. Analiza gradului de risc trebuie sa fie specifica cazului ( varsta, gravitatea bolii si istoricul medical daca este cazul, activitatea planificata sau recenta a persoanei vulnerabile, etc)  dar si dinamica in functie de informatiile care apar pe parcursul investigatiei, de starea vremii si potentialul de vreme adversa, sau alti factori externi care pot creste gradul de risc ( disparitii in zone izolate sau in zone cu mediu periculos etc).

·         Obligatia Politiei de a distribui imediat detaliile persoanei disparute (inclusiv fotografie) catre toate sectiile de politie si jandarmi din Romania. Cerem ca distribuirea detaIiilor cazului de disparitie, sa fie facuta imediat sau in  maxim 3 ore dupa  ce disparitia a fost reclamata la Politie.

·         Obligatia Politiei de accesa in timp util inregistrarile video de pe domeniul public din zonele de interes: zona unde persoana a fost vazuta ultima data, zonele unde existe informatiii sau suspiciuni ca persoana s-ar fi putut indrepta, zonele unde persoana disparuta ar fi trebuit sa fie, zonele unde martori indica ca persoana a fost vazuta etc.

·         Obligatia Politiei de a face demersuri pentru a accesa imediat locatia curenta si istoricul de locatie recent ale telefonului/tabletei/laptopului persoanei vulnerabile disparute, prin colaborarea cu institutii de stat cu acceasta capabilitate si cu operatorii de telefonie/internet. Accessarea datelor de locatie existente trebuie initiata imediat ce persoana a fost reclamata ca si disparuta la Politie si finalizata in maxim 3 ore. ·         Obligatia Politiei, a celorlalte institutii de stat (Procuratura/ Judecatorii, Jandarmerie, STS, serviciul 112 etc) si a operatorilor de comunicatii de a colabora fara intarzieri pentru a aduna informatiile necesare pentru localizarea persoanei vulnerabile disparute. ·         Daca o persoana vulnerabila declarata disparuta comunica telefonic sa in scris ca este in siguranta atunci Politia este obligata sa se asigure ca pesoana nu este fortata sa faca astfel de declaratii ( intalnirea fata in fata cu persoana vulnerabila la o sectie de politie si resigurarea persoanei ca i se vrea binele si ca este in siguranta cu politistii; in functie de caz la aceste intalniri e posibil sa fie nevoie de prezenta unui psiholog/psihiatru sau reprezentant al serviciilor sociale).

·         Daca o persoana vulnerabila declarata disparuta si ulterior gasita comunica ca ar fi fost victima unor infractiuni sau abuzuri (in famile, in institutii de stat pentru minori sau batrani, in spitale etc) si ca nu vrea sa se intoarca in acel mediu atunci institutiile statului  sunt obligate sa asigure plasarea in sigurata a persoanei si investigarea reclamatiilor facute de persoana vulnerabila. Noua locatie a persoanei vulnerabile nu va fi comunicata partilor reclamate.

·         In cazurile de persoane vulnerabile disparute si ulterior gasite care sunt capabile sa traiasca independent/ s-au mutat in alta locatie sigura  dar nu doresc sa se reintoarca in mediul uzual si nu vor ca sa le fie divulgata noua locatie, atunci Politia trebuie sa le respecte decizia. In aceste cazuri Politia are obligatia sa recomande persoanei respective sa isi contacteze rudele/ persoanele care au reclamant disparitia. Politia trebuie sa ii reasigure pe reclamanti doar ca persoana este in siguranta fara a indica noua locatie. Politia are obligatia sa analizeze gradul de risc la care este persoana vulnerabila pe baza noilor informatii. Pe baza colaborarii voluntare dintre  persoana vulnerabila si Politie (+/- serviciilor sociale, medici, institutii de stat locale) se va stabili un plan de verificare a sigurantei persoanei vulnerabile prin intalniri fata in fata  in functie de gradul de risc la care ar putea fi persoana vulnerabila. Daca persoana vulnerabila refuza initial intalnirile fata in fata atunci i se vor comunica in detaliu (verbal si in scris )  potentiale riscuri la care ar pute fi expusa persoana vulnerabila si explicatii pentru a demonstra ca aceste intalniri sunt in interesul persoanei vulnerabile.

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Maria Stanca să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.








Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...