Vrem calitate, nu doar cantitate si locuri de munca "umflate" - Sustinem proiecte viabile, coerente si sustenabile in cadrul START-UP Nation 2018!

Cine suntem?

Un grup de antreprenori (activi sau potentiali) si consultanti absolut siderati si revoltati de forma pe care a luat-o Programul Start-up Nation 2018. Aceasta idee, nobila si atractiva la inceput, care s-a dorit a fi un impuls atat de necesar pentru micii intreprinzatori, pentru ideile de afaceri aflate la inceput de drum, s-a metamorfozat intr-o aratare hidoasa, care nu mai are nicio legatura cu obiectivul pentru care a fost gandita.

Cu tot respectul pentru ministerul de resort, Programul Start-up Nation 2018 risca sa se transforme intr-un adevarat "fiasco" - precum un balon umflat pana la exagerare, care risca oricand sa explodeze si sa creeze haos in jur. Prin pragul atins la finantare, de minim 4 angajati, dintre care 4 locuri de muncă (toate) ocupate de persoane din categorii defavorizate/absolvenţi după anul 2012/şomeri, foarte multe planuri de afaceri (peste 20.000 la nivel national) cu 2,3 si chiar 4 angajati vor fi lasate pe dinafara. 

S-a ajuns aici din cauza principalului criteriu de departajare la punctaje egale, si anume numarul de locuri de munca nou create, si subsidiar din urmatorul criteriu care a contat (locurile de muncă ocupate de persoane din categorii defavorizate/absolvenţi după anul 2012/şomeri).

Putem intelege resorturile care au dus la promovarea acestor criterii si la aplicarea lor: crearea de noi locuri de munca este motorul oricarei economii care se respecta. Problemele care deriva insa din aceasta logica (corecta pana la un punct) sunt grave si perfide. Le vom enumera numai pe cele mai relevante:

- au fost avantajati solicitantii care detin deja o afacere, si care se puteau baza pe un numar solid de angajati, pe care ii vor transfera pe firmele nou-infiintate (exista exemple concrete, firme cu 20-30 de angajati care au depus 4-5 proiecte cu cate 4-5 angajati. De aici rezulta plus-valoare egala cu zero, sau cu multimea vida - cum doriti -  in ceea ce priveste locurile de munca nou infiintate. In consecinta, principalul obiectiv al proiectului a fost eludat. In plus, ideea de "start-up" s-a pervertit si s-a transformat intr-o iluzie.

- s-a creat o emulatie artificiala, in ultimele zile depunandu-se cateva mii de proiecte cu 4 si 5 angajati, ceea ce denota disperarea si lipsa de masura, umflarea artificiala a locurilor de munca, doar pentru a prinde finantarea. Aceasta competitie s-a transformat astfel intr-o lupta surda, cu consecinte extrem de grave asupra sustenabilitatii proiectelor. In mod normal, pentru o finantare de 40.000 de euro exista o paritate de cel mult 2 locuri de munca create. In ultimele zile de depunere, Programul a fost supra-solicitat sau supra-licitat cu cate 4 sau 5 locuri de munca, doar pentru a obtine finantarea. 

Toate aceste lucruri, si multe altele pe care le vom inventaria la momentul oportun, ne-au determinat sa concepem aceasta petitie si sa tragem un semnal de alarma. In acest fel, luand in considerare vocea noastra, speram ca Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat sa se sesizeze, si sa aiba in vedere aceste disfunctionalitati grave in procesul de evaluare a proiectelor.

Romania are nevoie de acest gen de programe, dar gandite mult mai atent, structural si cu eficienta maxima. Asadar, propunem opiniei publice si ministerului de resort o dezbatere cu cartile pe fata asupra consecintelor grave pe care aceste erori de program le genereaza in societate si asupra posibilitatile de remediere, pana nu este prea tarziu.

De asemenea, ca o masura reparatorie solicitam suplimentarea listei cu proiecte evaluate si identificarea unor noi surse de finantare, pentru ca pe lista scurta de finantare sa intre cat mai multe proiecte valoroase, care sa se transforme in afaceri de succes. O alta posibila masura ar putea fi comasarea celor doua programe, SUN 2018 si SUN 2019, in asa fel incat sa nu se mai deschida o noua sesiune de depunere si sa intre in evaluare proiectele deja depuse in cadrul SUN 2018. Solutii se pot gasi, daca exista vointa necesara.

 P.S.: Factorilor de decizie - Foarte multi oameni au muncit enorm si si-au pus sperantele (si poate economiile) in acest program. Posibilitatile de finantare pentru startup-uri sunt si asa foarte reduse in Romania, nu transformati acest proiect benefic intr-o noua "teapa" sau gaselnita marca inregistrata RO.