Vrem ca Parcul Municipal din Bistrita sa se numeasca George Coșbuc! Sustineti Romania Eco in acest demers!

eco.jpgBistrita-statuie-G-Cosbuc-01.jpg Vrem ca Parcul Municipal din Bistrița să se numească George Coșbuc!

Asociația România ECO, filiala Bistrița, ia atitudine și vă invită să vă spuneți părerea! Administrația municipiului Bistrița, prin proiectul de HCL inițiat de către primarul Ioan Turc, propune ca Parcul Municipal să primească denumirea de “Regele Mihai I al României”. 

Noi credem că denumirea mai potrivită este “George Coșbuc”, atât din punctul de vedere al originilor poetului, născut pe teritoriul județului nostru, dar și dat fiind faptul că statuia lui Coșbuc din parc este simbolul acestuia și fundalul multor fotografii din colecția bistrițenilor și a vizitatorilor zonei. Mai mult, în parc funcționează și Centrul Cultural Municipal George Coșbuc, reinventat pompos “Palatul Culturii”. George Coșbuc este poetul nostru de suflet și a fost scos cu forța din manuale pentru că unii consideră că poetul țărănimii nu-și are locul acolo. Cu toții știm cel puțin o poezie de George Coșbuc, sau câteva versuri și suntem mândri de marile nume ale literaturii române care provin de pe aceste meleaguri: George Coșbuc, Liviu Rebreanu și Andrei Mureșanu. 

Singura motivație a administrației pentru propunerii acordării acestei denumiri este faptul că se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I pe data de 25 octombrie. Consiliul Local Bistrița se întrunește în ședință extraordinară miercuri 20 octombrie, de la ora 16.30, în sistem online, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind atribuirea unui nume Parcului Municipal.

Figura regală care are o legătură cu Bistrița este Carol II, un personaj cu care nici România și nici Casa Regală nu este mândră, de altfel acesta fiind surghiunit la Bistrița pentru escapadele lui amoroase care nu făceau cinste familiei regale. Carol al II-lea are din 2017 o placă memorială pe clădirea Bibliotecii Județene George Coșbuc din Bistrița, clădirea în care a locuit aici, iar noi credem că e suficient acest gest pentru o prezență forțată de un an la Bistrița.Asociația Romania ECO, filiala Bistrița, ia atitudine și vă invită să vă spuneți părerea. Chiar dacă administrația locală nu vă consultă când are astfel de inițiative, voi, în calitate de cetățeni ai municipiului, aveți dreptul să vă spuneți părerea și acest lucru contează! Într-o societate democratică administrațiile se consultă cu cetățenii, mai ales în astfel de chestiuni sensibile. Primăria Bistrița are la dispoziție un site nou cu o secțiune dedicată sondajelor publice, dar a ales să nu îl folosească în acest sens.  Inițiem această petiție pentru a vă cere sprijinul pentru modificarea numelui Parcului Municipal! Vrem ca parcul central din Bistrița să se numească George Coșbuc! Haideți să ne facem auzită această solicitare, distribuiți mesajul nostru și semnați petiția! Bistrițenii au dreptul să își spună cuvântul! Vă invităm pe cât mai mulți dintre voi să solicitați accesul online la ședința extraordinară de Consiliu Local din data de 20 octombrie 2021, aveți acest drept și puteți să le transmiteți direct consilierilor locali și administrației mesajul nostru comun: Vrem ca Parcul Municipal să se numească “George Coșbuc”!

Vă invităm pe cât mai mulți dintre voi să trimiteți punctul vostru de vedere argumentat pe adresa primăriei primaria@primariabistrita.ro. De asemenea, puteți solicita la aceeași adresă accesul on-line la ședința extraordinară de Consiliu Local din data de 20 octombrie 2021, aveți acest drept și puteți să le transmiteți direct consilierilor locali și administrației mesajul nostru comun: Vrem ca Parcul municipal să se numească "George Coșbuc"!

 


Petraș Ion Lucian    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Petraș Ion Lucian va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri: