Vieti salvate prin pasi mai simpli – Testele de depistare

Vieti salvate prin pasi mai simpli – Testele de depistare a hepatitelor virale trebuie sa fie in Pachetul de baza la indicatia medicului de familie

Destinatar:

Guvernul Romaniei,

Ministerul Sănătăţii,

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Preşedintele României

Stimata doamna, Stimate Domn,

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România face un apel public către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru introducerea, în cel mai scurt timp, a testelor pentru depistarea virusurilor hepatitice B, C şi Delta în Pachetul de Baza, pe lista analizelor ce pot fi prescrise de catre medicul de familie. În acest moment, doar femeile însărcinate au acest drept, însă lista celor care ar trebui să beneficieze gratuit de markerii virali, prin trimitere directă de la medicul de familie ar trebui să se extindă la toate categoriile de risc recunoscute de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Societăţtile Medicale Profesionale naţionale şi internaţionale.  Conform statisticilor, în România există aproximativ două milioane de cetăţeni afectaţi de virusurile hepatitice B şi C sau B plus Delta. Din estimările specialiştilor peste 50% dintre pacienţi nu ştiu că sunt infectaţi. În fiecare an, în România sunt descoperite sute de cazuri noi. Primul pas către o societate sănătoasă este un diagnostic precoce pentru o gestionare timpurie a bolii.   Pentru că este o boală “tăcută”, nu de puţine ori o persoană află că are hepatită când aceasta este într-o stare destul de avansată (ciroza hepatică). De cele mai multe ori, vestea este aflată cu ocazia unor analize de rutină sau chiar întâmplător. Din acest moment, calitatea vieţii pacientului este profund afectată, iar impactul asupra societăţii este major.  Având în vedere toate acestea, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România vă cere sprijinul tuturor pentru a semna această petiţie şi a trage un semnal de alarmă, întrucât avem nevoie de creşterea gradului de depistare şi de salvarea cât mai multor vieţi care alfel se pierd fără a ştii că printr-un diagnostic timpuriu pot să aibă o şansă la monitorizare corectă, o terapie adecvată şi chiar vindecare.

Email:  hepatobv@gmail.com  Site: www.hepato.ro

Asociaţia Pacienţilor cu Afectiuni Hepatice din Romania    Contactați autorul petiției