Varianta nr. 2 pentru studierea disciplinei Educatie tehnologica

 

 

CĂTRE INSTITUTUL DE ȘTIINȚE ALE EDUCAȚIEI    

 

 Tehnologia este arta de a transforma știința în ceva practic.”      

de Marcio Barrios  

 

 

              În recomandările 2006/962/EC a Parlamentului European și a Consiliului Europei din 18 dec. 2006 privind competențele cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții sunt definite cele 8 competențe cheie, cea de-a 3 a fiind competențe matematice și competențe de bază la științe și tehnologie.

Responsabilii învățământului din întreaga Europă caută să diminueze cât mai mult diferența dintre ”educația primită și viața profesională viitoare”(Yves Deforge). Astfel educația tehnologică este o formație culturală născută în raportul omului modern cu tehnologia și constituie componenta de bază a culturii, dar și a educației pe tot parcursul vieții.

      Educația tehnologică este una dintre cele mai interesante și atractive discipline, deoarece elevii pe lângă noțiunile teoretice pot crea/realiza produse  plecând de la materia de bază până la produsul finit/machetă reprezentativă.

        Aflându-ne în era tehnologiei, elevii trebuie să fie ancorați în viața reală, să cunoască ceea ce au inventat marii oameni de știință a lumii atât în trecut cât și prezent dar și influența descoperirilor asupra omului și a mediului înconjurător. Din studierea celor 3 variante de planuri cadru propuse pentru gimnaziu se constată nerespectarea principiului continuității.

     În învățământul primar, la clasele a I a respectiv a II a se studiază Abilități practice, iar în clasele a III a respectiv a IV a se studiază Educația tehnologică. Continuitatea studierii acestei discipline este întreruptă pentru clasele a V a și a VI a în variantele 1 și 3 a planului cadru pentru învățământul gimnazial.         

    Prin urmare, din argumentele precizate anterior reiese că varianta corectă pentru a respecta recomandările Parlamentului European și a legii educației naționale nr. 1 din 2011 este varianta nr. 2 a planului cadru propusă de către Institutul de Științe al Educației.