Unirea Brăilei cu Galați

8ea332462d01a9cb5409f3bd2527cdb8_XL2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Despre unirea oraşelor Brăila şi Galaţi în cea mai mare zonă metropolitană din România se vorbeşte de 20 de ani, însă până acum demersurile au rămas doar pe hârtie, iar una dintre piedici a fost pusă de orgoliile celor două administraţii, care îşi disputau întâietatea în cadrul asociaţiei. Până şi denumirea acesteia era motiv de dispută.
A venit timpul să renunțăm la aceste orgolii!


Până și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) recomandă administraţiei gălăţene alipirea oraşelor Galaţi şi Brăila pentru a crea un pol puternic de dezvoltare la nivel economico-social. 

Considerata a doua aglomeratie urbana din Romania dupa Bucuresti, Zona Metropolitană Galati-Braila este formata in special din orasele Galati si Braila, aflate la o distanta de circa 15 km unul de altul.

Considerand zonele urbane si suburbane pe o raza de 20km, zona ajunge la o suprafata de circa 5.800 km2 si circa 700.000 de locuitori, reprezentand aproape 30% din populatia Regiunii de Sud-Est a Romaniei, din care fac parte judetele Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Constanta si Buzau.

Zona Metropolitana Galati-Braila se afla in imediata apropiere a graniței cu Basarabia, in lungul Dunarii, la incrucisarea unor mari drumuri comerciale, la circa 200 km de Bucuresti si Marea Neagra si nu in ultimul rand, la circa 80 km Tulcea si Delta Dunarii-rezervatie naturala de extrema raritate si punct de referinta in turismul din Romania.

Distantele dintre Zona Metropolitana Galati-Braila si principalele repere cu impact economic din zona sunt relativ mici:

  • București: 200 km
  • Constanța: 180 km
  • Iași: 250 km
  • Giurgiulești: 11 km
  • Ismail: 90 km
  • Odessa: 290 km
  • Cahul: 60 km
  • Chișinău: 230 km

    Locatie strategica
    Zona se bucura de amplasare geostrategica si geopolitica, fiind situata la granita cu Republica Moldova si Ucraina, in apropierea Marii Negre si la intersectia unor importante drumuri comerciale europene ce permit accesul spre o piata de 200 milioane de consumatori;

    Aglomeratie urbana
    Distanta foarte mica dintre cele doua mari orase, Galati si Braila, face ca zona sa fie considerata a doua aglomeratie urbana din Romania dupa Bucuresti.

    Fluviul Dunarea
    Prezenta Fluviului Dunarea si a porturilor dunarene Galati si Braila contribuie la dezvoltarea infrastructurii navale si a legaturilor comerciale cu tarile vecine, dar si cu marile porturi ale lumii.

    Resurse naturale

    Zona dispune de o serie de resurse naturale care, valorificate corespunzator, pot juca un rol important in dezvoltarea economico-sociala. Dintre acestea mentionam: argile, nisipuri si pietrisuri, zacaminte de titei si gaze naturale.

    Forta de munca

    Avand printre cele mai scazute costuri cu forta de munca din Europa, un grad ridicat de calificare si eficienta si posibilitatea de a recruta usor angajati temporari-in special tineri, zona Galati-Braila este o piata atractiva pentru investitori.

    Centru universitar si industrial

    Dintotdeauna zona comerciala si de tranzit, regiunea s-a dezvoltat in jurul celor doua mari porturi Galati si Braila, astazi reprezentand un punct de referinta in Romania pentru industria siderurgica si navala, si implicit devenind un puternic centru universitar.

    Infrastructura stiintifica si institutionala bine dezvoltata

    Pe langa sistemul bancar bine dezvoltat, exista un numar important de institutii care sprijina dezvoltarea intreprinderilor si a mediul de afaceri din zona, printre care Parcul de Tehnologia Informatiei, Parcul Industrial Galati, Centrul Transfrontalier de Dezvoltare Economica, Centrul de Afaceri Galati, etc.

    Zonele Libere Galati-Braila

    Existenta si pozitionarea zonelor libere Galati-Braila faciliteaza utilizarea acestora ca puncte importante de depozitare, antrepozitare si tranzit intre pietele Europei si Orientului si, de asemenea, ca un punct ce poate deservi un numar insemnat de consumatori.

    Traditie in agricultura

    Agricultura fiind un sector important in economia regionala, terenurile agricole detin peste 80% din suprafata totala a judetelor Galati si Braila, fiind de foarte buna calitate, motiv pentru care zona reprezinta o optima alternativa pentru investitorii din sectorul agricol.

    Oferta culturala si recreativa variata

    Avand la baza o istorie bogata, zona se bucura de vestigii arheologice, manastiri, muzee, case memoriale si teatre. Zona Galati-Braila reprezinta, de asemenea, un cadru promitator pentru dezvoltarea turismului, in special in ceea ce priveste vanatoarea si pescuitul de agrement, in Insula Mica a Brailei, Insula Mare a Brailei, Dunare, Prut, Siret, si de asemenea in lacurile existente


Adrian Popescu    Contactați autorul petiției