Transparenta maxima in cheltuirea banului public

Avand in vedere dimensiunile risipei care se face din banii publici consider ca e urgenta nevoie de o lege care sa asigure transparenta asupra modului in care institutiile statului gestioneaza banii.

O astfel de lege trebuie sa prevada urmatoarele:

1. Toate cheltuielile facute de institutiile statului (ministere, primarii, consilii judetene, spitale, absolut toate institutiile finantate din bani publici) sa fie postate pe site-urile oficiale ale respectivelor institutii imediat dupa efectuarea lor (in termen de maxim 48 de ore).

2. Sa existe posibilitatea ca, pt cei care solicita, sa primeasca in momentul postarii si pe mail avertizarea ca s-au actualizat datele cu privire la cheltuielile institutiei.

3. Orice suma nepublicata pe site sa reprezinte infractiune si sa conduca la o ancheta.

Motivarea petitiei:

Tot mai des auzim de risipa pe care autoritatile o fac din banul public. Recent, in urma solicitarii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, s-a constatat ca au fost diferente extrem de mari intre cheltuielilor Consiliilor Judetene pt diferite servicii (abonamente TV, internet,telefonie fixa si mobila, hartie si rechizite, mentenanta si reparatii). Au existat situatii in care un Consiliu Judetean a platit de pana la 400 de ori mai mult decat altul pt abonamente TV de exemplu. Atasez si link catre un articol din care puteti afla toate datele. Si asta in conditiile in care nu toate Consiliile Judetene au raspuns.

Cu siguranta acest fenomen e generalizat, asa ca trebuie urgent o lege care sa asigure transparenta maxima asupra cheltuielilor.

Justificarea punctelor prevazute in petitie:

1. Publicarea pe site-ul oficial a tuturor sumelor ar asigura transparenta asupra cheltuielilor si ar da posibilitatea contribuabililor sa reclame orice suma exagerata cheltuita. Astfel ar fi responsabilizati cei care cheltuie banii publici, stiind ca pot fi verificati de cetateni in timp real si eventualele excese pot fi reclamate.

2. Avand in vedere ca spiritul civic in Romania e destul de slab dezvoltat, posibiltatea de a te abona la postarile care anunta cheltuielile unei anumite institutii ar asigura faptul ca in permanenta vor exista cetateni care vor fi informati cu privire la modul in care au fost cheltuiti banii. Pe de alta parte reprezentatii unei primarii, de exemplu, care stiu ca au 500 de abonati care vor primii in mod sigur informatii despre sumele cheltuite, se vor gandi de doua ori inainte sa risipeasca bugetul institutiei.

3. Pentru a evita nepublicarea unor sume trebuie in mod cert sa existe si o pedeapsa pt cei care ar putea fi tentati sa ascunda eventuale risipe.

Atasez mai jos si link-ul lega de risipa de banii din Consiliile Judetene: