Suspendarea controlului sistematic la frontiera


Domnului Prim Ministru Sorin Grindeanu,


Stimate domn,


România este membră a Uniunii Europene din ianuarie 2007, iar Ungaria din 1 mai 2004. Unul dintre principiile de bază ale Uniunii Europene este libera miscare. Bazându-se pe acesta garantie, tot mai multe familii de români şi-au cumpărat locuinte si s-au mutat de cealaltă parte a frontierei. În decursul celor 10 ani, cele două părți ale graniței s-au contopit total: oamenii merg la muncă dintr-o țară în cealaltă, mulți dintre copiii familiilor strămutate merg in continuare in România la scoala ori la gradinita, fiind nevoiti sa tranziteze zilnic vama.
Astfel, numărul persoanelor care trec granița zilnic pentru locul de muncă, educatie, vizitarea rudelor, evenimente culturale sau chiar și pentru a face cumpărături în zona de frontieră, ajunge zilnic la cateva mii.
Nimeni nu s-a gandit insă că tranzitarea zilnică a granitei va ajunge de la maxim 5 minute la câteva ore. Si asta din cauza noului regulament al Uniunii Europene, intrat in vigoare la 7 aprilie 2017. Cozile care ajung zilnic să se intinda pe sute de metri pe toate benzile de trecere ale frontierelor, cauzate de controlul amanuntit al vamesilor, a ajuns să le irosească, in fiecare zi, navetistilor câteva ore din timpul de odihnă, petrecut cu familia sau alte activitati cu care erau obisnuiti. Noul regulament insã este menit să oprească eventualii teroristi si nu să producă cozi.


Ungaria și România are o graniță comună de aproape 450 kilometri. Pe această distanță se găsesc doar 10 puncte “active” de trecere a frontierei. Alte 10 puncte vamale – din motive de neînțeles – funcționează doar o dată pe săptămână, o singură zi la sfărsitul săptămânii, de dimineața până seara, fără să existe vreun punct de verificare amenajat.
Din România lucrează în străinătate aproximativ 5 milioane de cetățeni, majoritatea lor în statele vest-europene. Acești oameni, respectiv familiile lor călătoresc de mai multe ori pe an prin punctul de trecere a frontierei maghiaro-române. În afară de navetistii de zi cu zi, mai exista traficul de marfă în sistem non TIR numărul acestora fiind foarte mare.
Având în vedere acestea, pentru cei care trec vama zilnic, aceeași persoană ajunge sa fie verificată de 60-80 de ori pe lună.
Noul regulament, care prevede controlul amănuntit, consumator de timp, in mai multe baze de date, nu contribuie la apărarea Europei, pentru că verificarea portbagajelor oricum împiedică traficul de orice fel, iar verificarea actelor impiedică pătrunderea eventualilor teroristi.
Persoanele care tranzitează frontiera in conditiile de mai sus, consideră de neînțeles, jignitoare și insuportabilă așteptarea care ajunge aproape de fiecare dată si la cateva ore.


Prin aceasta petitie, solicitam astfel Guvernului Romaniei sa ceara Uniunii Europene suspendarea temporară sau definitivă a regulamentului intrat in vigoare la 7 aprilie 2017 pană când infrastructura din toate punctele de trecere a frontierei spre Ungaria nu va corespunde standardelor europene si deschise permanent , favorizând astfel fluidizarea traficului si diminuarea timpilor de asteptare in cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei.
În cazul in care suspendarea nu este posibilă, atunci vă rugăm ca, in cel mai scurt timp, pentru a facilita trecerea zilnică prin vamă a celor care locuiesc în zona de frontiera, sa dispuneti prin colaborare bilaterală cu autoritătile ungare infiintarea unei benzi de verificare – LOCAL – folosită exclusiv de navetisti la punctele de frontieră existente si distingerea autovehiculelor acestora cu vinietă emisă de autoritățile locale, in baza ORDINULUI 399/2016 (9 martie 2016) AL PARLAMENTULUI ȘI CONSILIULUI EUROPEAN despre regulile normative ale trecerii frontierei persoanelor (Codul Schengen de verificarea a granițelor)
Articolul 5.2. din Regulamentul de Modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptat de Parlamentul European si Consiliul Europei, intrat in vigoare la 7 aprilie 2017 subliniaza faptul ca “lucratorii transfrontalieri care sunt cunoscuti de politistii de frontieră, intrucît trec frecvent pe la acelasi punct de trecere si care, in baza verificarilor initiale, nu fac obiectul unei alerte SIS, nici in bazele nationale de date, nu fac obiectul verificarilor decît in mod aleatoriu pentru a verifica dacă detin un document care ii autorizează sa treacă frontiera si dacă indeplinesc conditiile necesare pentru intrare. Inopinant si la intervale neregulate, respectivele persoane fac obiectul unei verificari amănuntite”.
Sperăm că cererea noastră va fi solutionată cât mai curând.

Cu stimă,


Lazăr Ovidiu
Tókos-Fejes Béla
Dărăban Adriana

 


Bela Tokos Fejes    Contactați autorul petiției