Susținem demersul credincioșilor bihoreni de trimitere în judecată bisericească a episcopului Sofronie Drincec

poppp.pngÎn ziua de prăznuire ortodoxă a Nașterii Maicii Domnului episcopul orădean Sofronie Drincec a participat la slujba cultului greco-catolic, unde a fost pomenit la liturghia lor ca "episcopul nostru", ca și când ar fi ierarh greco-catolic.

Această nouă dovadă de comuniune cu greco-catolicii, extrem de gravă prin consecințele sale, i-a scandalizat pe credincioșii din episcopie.

La câteva zile după ce preotul mărturisitor Cosmin-Florin Tripon, din Beiuș, județul Bihor, a adresat Sinodului BOR o scrisoare prin care cerea anularea caterisirii sfinției sale pe motiv că episcopul care a pronunțat-o, PS Sofronie Drincec, a făcut dovada apostaziei de la dreapta credință prin asumarea pomenirii sale la o slujbă greco-catolică la care a participat, unde a fost pomenit alături de papa și ierarhii uniați ca "episcopul nostru", un grup de credincioși ortodocși din Bihor, membri ai Eparhiei Oradea, au înaintat astăzi o plângere la sinodul mitropolitan din Sibiu, în care cer caterisirea episcopului Sofronie pentru apostazie, rugăciune cu ereticii, recunoașterea falșilor martiri ai ereticilor, nepredicarea cuvântului lui Dumnezeu într-o zi de mare sărbătoare creștină și împreună slujire cu ereticii, pentru care fusese iertat în urmă cu 11 ani.

Plângerea credincioșilor bihoreni poate fi citită aici https://www.marturisireaortodoxa.ro/credinciosi-bihoreni-cer-sinodului-mitropoliei-ardealului-caterisirea-episcopului-sofronie-drincec-pentru-apostazie/.

Dacă plângerea va fi acceptată de către sinodul Mitropoliei Ardealului, conform sfintelor canoane, ierarhii din Mitropolia Ardealului au la dispoziție o lună să îl convoace pe episcopul orădean și să decidă în privința sa, în cazul în care îl găsesc vinovat, cazul fiind trimis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care va decide sancțiunea pe care episcopul trebuie să o primească.
Această procedură a fost urmată în anul 2008, când episcopul a fost denunțat de către asociații ale laicatului ortodox pentru faptul că a săvârșit Aghiazma Mare împreună cu pseudoepiscopul uniat orădean Virgil Bercea. Cu acea ocazie, mitropolitul de atunci al Clujului, Bartolomeu Anania, l-a propus spre caterisire pe episcopul Sofronie, dar sinodul BOR a decis iertarea sa pentru "regretul și pocăința" manifestate în fața sinodului. Între timp, Episcopia din Oradea a fost transferată în Mitropolia Ardealului.
Dacă va fi găsit vinovat de faptele pentru care este acuzat, episcopul poate suferi sancțiunea de caterisire și chiar excomunicare din Biserica Ortodoxă Română, dat fiind că, în conformitate cu Regulamentul instanțelor canonice ale BOR, apostazia de la credință este singura faptă care se pedepsește cu excomunicarea.
Dacă nu va fi găsit vinovat sau nu va fi judecat, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei va fi prima episcopie din Patriarhia Română al cărei ierarh este în același timp în comuniune cu sinodul BOR și este și "episcopul nostru", al "Bisericii" Unite cu Roma.
Portalul Mărturisirea Ortodoxă susține demersul credincioșilor din Bihor și va iniția o petiție online de susținere a acestui demers, la care pot adera credincioși ortodocși din Bihor, în primul rând, și din restul Patriarhiei, dat fiind că un episcop căzut în apostazie este o problemă a întregii Biserici Ortodoxe Române și a tuturor credincioșilor acesteia, atât timp cât astfel de episcop continuă să aibă comuniune cu acest episcop.

Această petiție de sprijin pentru demersul credincioșilor bihoreni se adresează membrilor Bisericii Ortodoxe Române din toată țara, din Bihor în mod special.

Recomandăm mai ales celor ce sunt din Eparhia Oradea să depună, dacă doresc, petiții pe cont propriu la sinodul mitropolitan din Sibiu. Formularul Word se găsește la sfârșitul articolului recomandat mai sus.

Același lucru îl pot face și alți credincioși din alte eparhii.

Mihai-Silviu Chirilă    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Mihai-Silviu Chirilă să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.