SEMNEAZĂ PENTRU "SUCEAVA - Capitală Culturală Europeană!"

SUCEAVA ESTE ȘI ORAȘUL TĂU!

Care sunt argumentele pentru care Suceava și Bucovina pot câștiga acest titlu!

- Zestrea religioasă, unică în toată Europa și turismul ecumenic bucovinean.

- Zestrea culturală laică, care are o valoare inestimabilă.

- Multiculturalismul - conviețuim aici 12 etnii, fiecare cu povestea sa incredibilă.

- Geografia emoțională a acestor ținuturi, este vorba despre apartenența la un fost mare imperiu și fabuloasa dimensionare a interferențelor culturale și nu numai.

- Contextul european nefericit pentru vecinii noștri din Ucraina și pentru unii din Republica Moldova.

- Nevoia urgentă de dezvoltare a orașului și a Bucovinei.

ATENȚIE!

Fără nici un fel de echivoc, având în vedere dezvoltarea urbană a Sibiului după ce a candidat și câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană, putem afirma că un asemenea proiect aduce cultura în stradă și bani în buzunarele fiecărui cetățean. Concret, este vorba despre investiții, viață urbană, turism, bani, locuri de muncă, dezvoltare. Acest concept a fost gândit de Comisia Europeană nu pentru orașele care sunt foarte dezvoltate din punct de vedere cultural, ci pentru cele care au un potențial de dezvoltare. Opinia potrivit căreia nu putem face acest pas pentru că nu avem cultură este greșită. Dacă acest concept nu era construit pentru dezvoltarea comunităților, ar fi câștigat an de an doar Viena, Paris sau Londra. Concret, iată ce spune ghidul pus la dispoziție de Comisia Europeană: <<Programul Capitală Culturală Europeană este un program orientat spre viitor. Titlul nu este acordat unui oraş pentru patrimoniul său cultural sau pentru oferta sa culturală dinamică din prezent. Acestea pot sta la baza depunerii candidaturii, dar nu pot constitui candidatura însăşi. Oraşul primeşte titlul pentru programul prezentat în dosarul de candidatură. Aici nu se merge pe ideea „menţinerea practicilor existente”. Unii candidaţi au prezentat dosare de candidatură în care au pus sub emblema „Capitală europeană a culturii” activităţile lor culturale existente. Acestea nu s-au calificat. Titlul de Capitală Culturală Europeană se acordă pe baza unui program specific pe lângă activitatea culturală normală a unui oraş.>>

Care sunt beneficiile pentru oraș și pentru cetățeni dacă Suceava câștigă acest titlu

Specificațiile de mai jos sunt obligatorii ca asumare și execuție și sunt clar evidențiate în fișa de apel 

1. Se vor pune la punct, până în 2021, toate lucrările de infrastructură urbană: străzi, canalizări, construcții, pe întreg perimetrul urban, nu doar în centrul orașului.

2. Se vor reabilita spațiile publice: parcuri, spații verzi, spații de joacă pentru copii, sistematizarea spațiilor de agrement, spații pentru alimentație publică, restaurante, terase; aici discutăm de investiții publice sau private.

3. Se vor redefini și optimiza soluțiile pentru transportul public local, se vor face investiții în autobuze, se vor reface stațiile de autobuz, se vor reevalua modulele de taxare a călătorilor, se vor înființa puncte informative pentru transportul public local.

4. Se vor face investiții în profilul asistenței medicale din orașul nostru cu tot ce presupune acest lucru.

5. Se vor face investiții în școli și grădinițe, va crește gradul de implicare a copiilor în actul cultural, se dorește responsabilizarea acestora. Se vor face investiții reale în cultură, trebuie să construim un teatru, să facem investiții în salubrizarea orașului.

6. Va crește gradul de implicare a societății civile într-un proiect de o asemenea anvergură; vom putea propune, bugeta, asuma și dezvolta orice proiect care aduce beneficii comunității noastre.

7. ONG-urile și proiectele acestora vor fi primele beneficiare ale unui asemenea proiect, iar finanțarea reală și transparența finanțării ONG-urile din orașul nostru va permite ca destinatarii activității lor, și putem exemplifica aici: pensionari, copii din familii defavorizate, copii sau persoane cu dizabilități, vor simți direct cum viața lor se schimbă.

8. Mediul de afaceri din Suceava va trece la un alt nivel: investițiile coerente în oraș vor genera o creștere reală a cererii de forță de muncă, numărul șomerilor va scădea, oamenii vor avea din nou opțiuni pentru găsirea unui loc de muncă.

9.Turismul contorizat astăzi în orașul Suceava este jenant; avem doar 296 de locuri de cazare; ca să vă dați seama de diferențe, în orașul Sibiu și în împrejurimi sunt peste 10.000 de locuri de cazare. Turismul va exploda, iar investițiile în acest domeniu vor urmări dezvoltarea acestui oraș. Dacă există motive ca turiștii să viziteze orașul Suceava și vor avea unde să doarmă, unde să mănânce și unde să-și petreacă câteva zile de vacanță, ei vor veni și vor cheltui, în medie, câteva sute de euro în acest oraș. Am mai spus, o voi face din nou. După 2007, în Sibiu ajung anual între 600-800.000 de turiști care cheltuiesc, în medie, 300 de euro la o asemenea vizită. Calculați și veți vedea că într-un an în buzunarele oamenilor din Sibiu intră peste 180 de milioane de euro. UN ORAȘ BOGAT NU ARE OAMENI SĂRACI!

10. Candidatura în sine va crește coeziunea între oamenii acestui oraș. Trebuie să tragem toți la o singură căruță. Doar uniți în fața unui obiectiv important și definitoriu pentru evoluția orașului nostru vom reuși să ne depășim condiția. Acest ultim beneficiu este extrem de important! Un asemenea proiect ne apropie, ne face mai buni și ne unește.  

Dacă ai citit cele de mai sus, nu există nici un motiv să nu semnezi această petiție online, acest apel al cetățenilor simpli și anonimi din orașul nostru! 

SEMNEAZĂ ȘI DISTRIBUIE! OFERĂ SUCEVEI O ȘANSĂ!

SUCEAVA ESTE ȘI ORAȘUL TĂU!

ACEST PROIECT ARE NEVOIE DE SEMNĂTURA TA! DOSARUL DE CANDIDATURĂ TREBUIE ÎNSOȚIT DE O LISTĂ DE SEMNĂTURI CARE SĂ LEGITIMIZEZE SUSȚINEREA COMUNITĂȚII PENTRU ACEST PROIECT!


ȘTEFAN ALEXANDRU BĂIȘANU    Contactați autorul petiției