subventionati studiile pedo-agrochimice!

 

SUBVENTIONATI STUDIILE PEDO-AGROCHIMICE!

Cunoastem faptul ca se aloca subventii pentru diverse culturi agricole, dar fara a se intocmi in prealabil un studiu fundamentat stiintific, care sa releve continutul in nutrienti al solului cultivat si necesitatea aplicarii ingrasamintelor chimice in raport cu nevoile nutritionale ale plantei cultivate. De ce ar trebui subventionat acest gen de studii pedo-agrochimice? Argumente, printre altele, ar fi urmatoarele:

1. Solul este resursa principala pentru producerea hranei, epuizabila fara un management corespunzator (aplicare rationala a ingrasamintelor, masuri agrotehnice de protectie a solului, rotatia culturii, etc.).

2. Fermierul trebuie sa cunoasca continutul de nutrienti din sol pentru a nu aplica ingrasaminte "dupa ureche", acest lucru favorizand asa numitul proces de "sleirea solului".

3. Studiul pedo-agrochimic are ca finalitate intocmirea unui plan de fertilizare in care sunt precizate cantitatile de ingrasaminte ce trebuie aplicate, conforme cu necesitatile plantei cultivate si cantitatea de nutrienti existenti in sol.

4. Aplicarea ingrasamintelor conform indicatiilor de pe etichete, fara existenta unui plan de fertilizare poate conduce la  grave dezechilibre in nutritia plantei si ulterior, la compromiterea culturii.

5. Ingrasamintele aplicate in perioade interzise contribuie la poluarea solului si a apei freatice.

6. Unii fermieri nu pot suporta integral costurile unui studiu pedo-agrochimic si, nefiind incurajati prin alocare unor subventii in acest sens, renunta la suportul specialistilor in domeniu.

7. Prin alocarea subventiilor statul roman are de castigat o monitorizare amanuntita a calitatii solului, angrenarea specialistilor formati partial sau uneori integral din resurse bugetare ale statului roman si activarea acestora pe piata muncii din Romania in domeniul in care au fost pregatiti de unde pe langa performanta produc si baza de colectare a impozitelor intorcand bani catre bugetul de stat, rentabilizarea productiilor agricole si monitorizarea factorilor de degradare ai solului.

8. Solul sanatos conduce la produse calitativ si cantitativ superioare, cu un impact benefic asupra economiei dar si a sanatatii populatiei.

9. Stratul fertil se formeaza in mii de ani si poate fi epuizat in cateva generatii de management defectuos, noi fiind datori sa asiguram si urmasilor nostri un mediu propice agriculturii.

10. Subventionati studiile pedo-agrochimice pentru o agricultura durabila, fundamentata stiintific!

SUBVENTIONATI STUDIILE PEDO-AGROCHIMICE!

 

 


Razvan-Laurentiu Simionica    Contactați autorul petiției