Stop înstrăinării terenurilor din România

Petiţie

Adresată Guvernului şi Parlamentului României

De la 1 ianuarie 2014, conform prevederilor de liberalizare a pieţei funciare, România ar trebui să liberalizeze şi ea această piaţă.

Din păcate, constatăm cu regret, România nu este pregătită din punct de vedere concurenţial să facă faţă acestui angajament. Criza, care a lovit întreaga  lume, a afectat şi România astfel încât salariul din România scoate românii din orice  posibilă competeţie.

Pe de altă parte eşecurile înregistrate  în majoritatea înstrăinărilor şi privatizărilor de active din România au demonstrat că punerea în aplicare a unor angajamente ale României, asumate  în condiţiile în care nu exista criză, se miza pe respectul Europei pentru propriile valori şi norme (amânarea primirii României în spaţiul Schengen pe alte criterii decât cele tehnice este o dovadă de necombătut în acest sens) etc. afectează grav şi ireversibil interesele naţionale.

Ţinând seama de situaţia pieţei funciare şi din alte ţări, tot europene şi ele (Franţa, Germania unde practic terenurile nu se vând decât cetăţenilor germani respectiv, francezi, precum şi de evoluţia situaţiei în acest domeniu (Ungaria a introdus în Constituţie interzicerea vânzării terenurilor către cetăţenii străini) credem că o politică prudentă în domeniul înstrăinării terenurilor este absolut necesară şi obligatorie.

Mai amintim problemele majore pe care le are Europa (criza din Grecia, apoi problemele din Spania, Portugalia, Italia şi altele) şi care încă pun în pericol această construcţie UE, în care noi credem dar care nu depinde de noi, punerea în aplicarea a angajamentului de a liberaliza total piaţa funciară afectează grav interesele României şi pune în pericol existenţa Statului Naţional Român.

Constatând că, în mod ilegal, sute de mii de hectare de terenuri agricole au fost deja “vândute la negru” unor cetăţeni străini, este necesară analiza acestui fenomen şi a încălcărilor legislaţiei în materie, înainte ca piaţa funciară să fie liberalizată.

Ţinând seama că în, mod disimulat, aceste mari suprafeţe de teren au fost “achiziţionate” deja de cetăţeni străini “la negru” încălcând astfel legea, devoalarea acestei  situaţii şi luarea măsurilor care se impun este absolut obligatorie. Altfel liberalizrea terenurilor funcirare va “legaliza”  încălcările legii.

Punerea în aplicare a acestui angajament acum, afectează grav principiul egalităţii de şanse pentru cetăţenii europeni şi discriminează în mod evident cetăţenii români.

Faţă de acesteaa şi multe altele, noi, semnatarii aceste Petiţii, solicităm următoarele:

• declararea ca ilegale a tuturor tranzacţiilor cu terenuri agricole făcute până acum sub orice formă şi anularea de drept a acestora.
  • stoparea procedurilor de a pune în aplicare începând cu 2014 a angajamentului de liberalizarea pieţei funciare din motivele expuse mai sus. ( UE, pentru a-şi apăra interesele şi-a încălcat propriile valor şi norme şi a amânat primirea noastră în Schengen; criza actuală a  anulat toate posibilităţile cetăţenilor români de a nu fi discriminaţi şi le-a anualt egalitatea de şanse în acest domeniu)
  • găsirea de soluţii pentru a restricţiona această liberalizare până la limita maximă care să nu pună în pericol existenţa Statului.
  • elaborarea unei legi, pe baza unei largi dezbateri publice, care să reglementeze pe termen lung această problemă şi care să armonizeze prevederile Tratatului de funcţionare al UE şi de aderare al României la UE  cu interesele României în contextul pericolelor generate de criza care nu s-a încheiat încă şi în contextul crizelor cu care Europa se confruntă şi care, nu fac încă ireversibil procesul de construire a unei Europe Unite.

Urmează semnăturile: