STOP BLOCURILOR CU 6 ETAJE ÎN STAȚIUNEA TURISTICĂ RÂȘNOV !

În anul 2012, Orașul Râsnov a redevenit stațiune turistică, având "șansa unei recuperări istorice", așa cum au afirmat chiar edilii localității. În pofida așteptărilor create de acest statut, cam din același moment, blocurile au luat un avânt deosebit.

În zona Calea Brasovului (ieșirea înspre Brașov, pe partea stângă a DJ73), s-au autorizat iniţial vile cu apartamente, în regim de înălțime P+2E+M. Recent, s-a permis edificarea, în regim de înălţime P+3E+M, a unor construcţii  îngrămădite, care nu respectă distanțele și retragerile obligatorii, nu au spații verzi, nu au locuri de joacă, nu au accese pavate şi locuri de parcare suficiente, nu au platforme pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere. Cerinţele legale NU au fost, aşadar, respectate !

Cea mai recentă propunere urbanistică, lansată spre dezbatere publică la finele lunii Martie 2019, vizează construirea în aceeași zonă, lângă Benzinăria Mol, a TREI  BLOCURI, CU REGIM DE ÎNĂLȚIME  PARTER + 6 ETAJE !!!

ESTE TIMPUL SĂ SPUNEM “NU”  HAOSULUI  URBANISTIC !  Avem DREPTUL şi avem DATORIA să o facem, dacă vrem să trăim într-o staţiune turistică, nu într-un oraş sufocat de betoane !

-          Solicităm respingerea propunerii ”PUZ - Construire ansamblu locuințe” (3 blocuri P+6)  şi a altor propuneri similare (nepublicate încă de Primăria Or. Râşnov).

Volumetria clădirilor P+6E nu se încadrează în arhitectura zonei. În zona Calea Brasovului (ieșirea înspre Brașov, pe partea stângă a DJ73), maximul actual este de P+3E+M, iar cartierul Primăverii, situat vis-à-vis, reprezintă un areal extins de locuințe unfamiliale, cu regim maxim de P+2E+M.  Legea impune autorităţilor locale să asigure un caracter unitar, coerent și armonios fiecărei zone din oraş! Tot legea impune garantarea dreptului la mediu sănătos, inclusiv prin asigurarea spațiilor verzi obligatorii (minim 20 mp/cap de locuitor, plus spaţii verzi publice), amenajarea de locuri de joacă, amplasarea corectă a dotărilor tehnico – edilitare (e.g. platforme colectare deşeuri, parcaje, etc.), respectarea retragerilor şi distanțele obligatorii şi a altor restricţii de urbanism (e.g. POT max. 20%), organizarea unitară a reţelelor stradale şi asigurarea condiţiilor necesare pentru extinderea reţelelor de utilităţi pe spaţiul public.

-          Cerem stoparea acestei divizări artificiale a reglementărilor urbanistice în zona menționată, întrucât această practică servește exclusiv unor interese private.

Pentru că Planul Urbanistic General al Or. Râșnov nu a mai fost actualizat din anul 2002 (deşi trebuia actualizat la max. 10 ani), solicităm să se realizeze un studiu urbanistic unitar, pe toată zona, până la trecerea de cale ferată, aşa cum impune legea (în baza unor studii de specialitate) şi așa cum a anunțat ca oportun şi dl. Liviu Butnariu, Primarul Or. Râşnov, în data de 16.03.2019, la întâlnirea cu locuitorii zonei. Solicităm să se asigure coerenţa arhitecturală a construcţiilor din zonă, inclusiv prin păstrarea unui regim de înălţime redus, solicităm  asigurarea de spaţii verzi extinse (min. 25% din suprafaţa terenului), identificarea de teren în zonă pentru construirea, în viitor, a unităților de învățământ, a spaţiilor de agreement, a terenurilor de sport, a pistelor de biciclete.

-          Dorim ca Râșnovul să rămână o destinație turistică de interes naţional și cerem respectarea condiţiilor de acreditare ca staţiune precum şi protejarea resurselor acesteia (inclusiv a cadrului natural).

Vă reamintim că turiștii aleg o destinaţie montană ca să respire aer curat, nu praf sau gaze de eșapament.  Promovarea turismului a fost asumată ca politică publică “de maximă prioritate” şi este timpul ca edilii oraşului să dovedească că respectă această misiune de interes general şi nu o sacrifică în favoarea unor interese particulare !

Este o chestiune privată ce reuşim fiecare să dăm copiilor noștri. CE  LĂSĂM  ÎNSĂ  GENERAȚIILOR  VIITOARE  ESTE  O  RĂSPUNDERE  COMUNĂ !

Ariana si Mihai Pantea    Contactați autorul petiției