Spune NU taxei ILEGALE de pe Ștrandul Neptun Arad

SPECIAL ARAD a lansat petiția contra tarifului ilegal de pe Ștrandul Neptun din Arad

Scurt istoric

După Revoluție,  toate guvernele au încurajat oamenii să-și deschidă propriile afaceri, să investească și să contribuie astfel la dezvoltarea societății capitaliste  românești. Legile, în general, imediat după Revoluție, au dat prioritate investitorilor -  cel puțin la nivel declarativ.

Începând cu anul 1995, în incinta Ștrandului Neptun au început să se închirieze tot mai multe spații. Investiițiile au ajuns la un nivel maxim în mandatul fostului primar Dorel Popa (2000-2004), atunci când directorul societății Gospodărirea Comunală Arad, Edeleni Coloman, promitea comercianților din ștrand că li se vor concesiona terenurile și vor deveni proprietari pe spațiile în care au investit cu forme legale și încurajați de administrație.

În 2003, Coloman Edeleni a avut o viziune a privatizării ștrandului Neptun și a început demersurile pentru realizarea acesteia prin metoda MEBO.

Atunci, pentru a i se putea opune, comercianții s-au unit, fiind constituită asociația comercianților ștrandului Neptun.

La finalul mandatului, în 2004, pentru a câștiga capital politic înainte de alegeri și pentru a-și respecta promisiunea făcută investitorilor de la ștrand, primarul Dorel Popa a inițiat proiectul de hotărâre prin care investitorii puteau concesiona terenurile și cumpăra spațiile aflate în incinta Ștrandului Neptun.

Ștrandul în „Epoca Falcă”

După adoptarea acestei hotărâri, regimul juridic al celor 31 de hectare din incinta Ștrandului Neptun s-a modificat – în sensul că incinta ștrandului propriu-zis s-a redus strict la zona bazinelor. Deși zonele comerciale și de căsuțe au devenit și sunt domeniu public pe care se afla concesiuni și construcții proprietate ale unor persoane private sau juridice, arădenii și turiștii sunt obligați să plătească un bilet de intrare suplimentar – nu doar dacă vor să intre la bazine, ci indiferent unde, în incinta complexului de agrement. Practic nu există nicio diferență de natură juridic-administrativă între orice stradă din municipiu și aleile aflate la Ștrandul Neptun, așa încât putem spune că a-l pune pe un pensionar, care joacă gratuit șah într-un parc din municipiu, să plătească bilet ca să joace remy la ștrand, în zona comercială , nu de bazine, e jecmănire, e hoție.

Nu în ultimul rând, dar foarte important, atât timp cât Primăria Arad încasează redevențe și impozit pe clădirile aflate în zona comercială, nu mai poate încasa nicio altă taxă. Practic, e vorba de o dublă impunere, de o suprataxare. Ca și cum, atunci când vrei să te duci în vizită la un vecin de bloc, ar trebui să plătești bilet.

Pentru acest set de motive, în care ilegalitatea se împletește cu imoralitatea, Special Arad a inițiat o petiție on-line, prin  care arădenii (dar și foștii sau potențialii turiști) sunt invitați să se exprime prin vot sau prin păreri (comentarii) asupra acestei stări de fapt.
În întâmpinarea dezbaterii publice de joi (la care ar trebui să participe cât mai mulți arădeni, interesați de soarta ștrandului),  la care urmează să se discute prețurile biletelor și abonamentelor la ștrand, semnează și tu petiția și exprimă-te la adresa aceste practici care este în dezinteresul social și practic al tuturor!