Spune NU noului Cod Silvic, o crimă la adresa naturii!

Petiție pentru stoparea noului Cod Silvic, o crimă la adresa naturii,

 

Stimate Domnule Prim Ministru,

Stimată Doamnă Ministru Grațiela Gavrilescu

Stimați lideri ai Grupurilor Parlamentare,

 

Noul Cod Silvic, retrimis în momentul de față spre analizare în Parlament de către Președintele României, încurajează în forma actuală tăierile masive de copaci și exploatarea irațională a pădurilor,  aducând prejudicii grave locuitorilor din zonele montane, în special, precum și cetățenilor României, în general. Toate acestea se produc în contextul general, deja dramatic, al pădurilor, condamnate la moarte prin:

-  retrocedări ilegale (cazul Hrebenciuc este grăitor);

- furtul de lemne (la care participă nu doar hoții, care fac acest lucru pentru supraviețuire, ci și mafia lemnului, o adevărată „industrie” cu conexiuni în spațiul politic național și local);

- exploatare excesivă (dincolo de lege sau la marginea ei);

-  lipsa unor norme europene privind dezvoltarea durabilă;

-  export masiv de lemn brut românesc (în timp ce lemnul României ajută industrii de prelucrare în țări fără păduri, industria locală, care poate aduce plusvaloare lemnului, este boicotată de incompentența și imoralitatea decidenților politici).

Redăm următoarele prevederi GRAVE ale noului Cod Silvic, care pun în pericol pădurile României și care atentează indirect la viața noastră și a comunităților din zonele montane:

1. Art. I pct. 29 noul Cod Silvic, respectiv completarea art. 20 din Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic cu un alineat nou, alin. ( 11), instituie obligativitatea intocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietatile de fond forestier mai mari de 10 ha. Așadar, pădurile mai mici de 10 ha pot fi tăiate INTEGRAL, fără a fi luate măsuri privind refacerea fondului de copaci prin replantare. De asemenea, dacă proprietatea este mai mare de 10 ha, proprietarul poate diviza suprafața de pădure (prin donație, de exemplu) și o poate, deci, exploata în voie. Din acest articol, lipsesc referințe la literatura de specialitate a dezvoltării durabile. O pădure care dispare, duce la pierderea utilității ei în comunitatea din jurul căreia se află. Invers, o pădure exploatată rațional, prin prelucrarea lemnului în comunitate, prin replantare imediată etc., este o pădure viabilă pentru comunitate, la fel și pentru animalele, insectele, plantele din acea zonă. Prin prezentul articol, se anulează „clauza lui Locke”, care spune că un bun poate fi exploatat în așa fel încât să beneficieze de el și generațiile viitoare, or prin exploatarea totală a pădurilor, distrugem moștenirea firească pe care trebuie să o lăsăm urmașilor noștri.

2. Art. I pct. 48 din proiectul Codului Silvic, respectiv modificarea art. 37 din Legea nr. 46/2008, reglementeaza conditiile si situatiile in care este posibila scoaterea definitiva a terenurilor din fondul forestier national, prin derogare de la regimul general.  Adică se admite scoaterea din categoria silvică și încadrarea în categoria construcții a unor părți de pădure. Practic, orice pădure poate să devină locație pentru un hotel, pensiune, casă de vacanță, spaţii de agrement, baruri, piscine, spa-uri etc. Toate aceste modificări sunt contraproductive pentru pădure, aducând poluare, zgomot, distrugerea copacilor (se vor construi nu doar clădiri, ci și drumuri, garduri, conducte etc.); schimbarea funcției pădurii în destinație turistică și loc de petrecere este paradoxală, căci, în realitate, turiștii nu sunt interesați să vină în zone unde este gălăgie, unde s-au tăiat copacii, unde peisajul natural este alterat. Pădurile din România, mai ales cele din zone montane, trebuie să fie păstrate pentru a aduce turiști. Un alt fenomen, motiv pentru care acest articol este periculos, este faptul că mai toate zonele de interes pentru constructori, vor fi declarate în acte păduri, chiar dacă nu au copaci pe ele, totul de dragul luxului, al capriciilor și al ignoranței acelora care își închipuie că pot face orice cu banii.

3. În ansamblu, noul Cod Silvic nu normează conservarea naturii, a biodiversității, coridoarele de trecere sau legături minime între păduri, nu face legătura între comunitate, economie și pădure, în mod real, ci tratează pădurea ca pe o marfă în favoarea marilor exploatatori ai pădurii. Toate principiile moderne, care lipsesc din proiectul actual, sunt importante nu doar din punct de vedere al sănătății habitatelor naturale pentru speciile de plante, copaci sau animale, ci și în privința efectului acestora asupra activităților umane. O pădure înseamnă ploaie, apă curată, oxigen, termeni care lipsesc din acest nou proiect al Codului Silvic. În ultimii ani, din cauza defrișărilor pădurilor, s-au înregistrat fenomene naturale severe, precum seceta, viiturile sau furtunile. De asemenea, tăierea pădurilor, permisă de noul Cod Silvic chiar și în parcurile naționale (!), duce la lipsa precipitațiilor, afectând nu doar agricultura, ci chiar activitățile turistice (numeroase stațiuni montane luptă deja pentru supraviețuire din cauza lipsei zăpezii în sezonul rece). De asemenea, pădurile montane din Romania atrag turiști, inclusiv străini, tocmai prin faptul că sunt ecosisteme naturale prin excelență.

 

Pentru toate aceste motive, dar și pentru multe alte lacune și erori indicate de Președinele României, de ONG-uri și de specialiști, vă rugăm să nu trimiteți Codul Silvic spre promulgare Președintelui României în acestă formă.