Spune nu modificarii aparatului propriu al CJ Giurgiu

Stimati cetateni ai judetului, pe ordinea de zi a sedintei CJ din data de 29.02.2016, la punctul 6, Presedintele Vasile Mustatea doreste modificarea organigramei aparatului propriu al Consiliului Judetean Giurgiu. 

Ma adresez Dumneavoastra cu intentia de a va informa asupra consecintelor votului pe care il pot da in cadrul sedintei CJ din data de 29.02.2016 pentru punctul 6: modificarea organigramei aparatului propriu al Consiliului Judetean Giurgiu.

Ca obligativitate a acordarii finantarii de catre Uniunea Europeana pentru acest proiect, Consiliul Judetean Giurgiu s-a angajat prin contractul de finanare Nr. 54123 semnat in 27.07.2011, ca va pastra nealterate: personalul calificat in proiectul ECO BIZ(adica angajatii CAT care urmeaza sa fie disponibilizati), investitiile facute la sediul CAT, inclusiv locatia investitiei- adica Centrul de Afaceri Transfrontalier Danubius, cel putin 5 ani de la finalizarea proiectului(28 ian 2013), adica cel putin pana in ianuarie 2018. Altfel, banii dati de UE pe acest proiect vor fi rambursati si finantarea pierduta. Este vorba de 1.500.000 EURO.

 

Activitatea prezentata foarte pe scurt, a CAT Danubius:

 Pana in 2011 cand conducerea CJ s-a schimbat in urma alegerilor, CAT Danubius a fost institutia din cadrul CJ probabil cu ce mai bogata activitate si totodata, cu cel mai mic buget alocat– min 240 000 lei, maxim 320 000 lei pe an.

CAT Danubius a fost dat exemplu de buna practica la Comisia Europeana de la Bruxelles alaturi de Euroregiunea Danubius pentru activitatea intensa si rezultatele obtinute. Astfel in iulie 2011, am primit vizita unui doctorand Italian la Comisia Europeana, a carui lucrare viza tocmai acest aspect: cooperarea transfrontaliera si importanta euroregiunilor si centrelor de afaceri transfrontaliere in regiunea de granita. Alaturi de mine la acel interviu a fost doamna Lili Ganceva – director Euroregiunea Danubius.
Amintesc spre exemplificare o parte din activitatile CAT Danubius si o parte din proiectele pe care, fara lipsa de modestie, le-am initiat:
-Operatiuni Ecologice Transfrontaliere pentru o zona de afaceri integrate-“Eco-Biz”
-Comisia mixta Romano-Bulgara pentru agricultura-ce functioneaza deja de 6 ani, cu intalniri periodice si activitati pentru sustinerea agricultorilor din Gr si Ruse.
-Cosul Verde- proiect pentru sprijinirea producatorilor locali prin promovarea consumului de legume si fructe autohtone cetatenilor din municipiu Giurgiu si crearea unei retele producator-consumator, oferind astfel produse proaspete, de calitate, giurgiuvenilor si asigurand piata de desfacere pentru producatorii locali.
-Caravana pentru promovarea PNDR in judetul Giurgiu. Pe parcursul a 4 luni, au fost diseminate informatii cu privire la masurile cele mai accesibile din PNDR(masura 141 si 112) dar si celelalte masuri in functie de interesul aratat, in 27 de comune din judet. Acest lucru a fost realizat cu consultanti de la CAT Danubius si specialisti in domeniu din Bucuresti.
-Concurs de pescuit stationar sportiv pe Canalul plantelor – eveniment realizat pentru promovarea intr-un mod informal cu privire la liniile de finantare deschise in cadrul Programului Operational de Pescuit
-Targul “Destinatii de vacanta”- 2 editii pe an
-Targul “Ofera un gand bun, un martisor, o speranta”- o editie pe an
-Targul “Copiii la putere”- o editie pe an
-Targul “Tara lui Mos Craciun”- o editie pe an
-Zile de informare si conferinte pentru promovarea programelor cu finantare guvernamentala destinate IMM-urilo: SRL-D, START, Comert si Servicii, Femeia Manager, Mestesuguri si Artizanat
-Am sustinut si semnat ca reprezentant al CAT Danubius(structura cu scopul dezvoltarii mediului de afaceri) alaturi de Primaria Municipiului Giurgiu, petitia catre Ministrul pt IMM, Mediul de afaceri si Turism, pentru infiintarea Incubatorului de afaceri Giurgiu.

 

In momentul de fata, dl Presedinte Mustatea considera oportun sa desfiinteze 5 posturi de la Centrul de afaceri, disponibilizand 5 persoane, pregatite pentru consultanta in programe guvernamentale si fonduri europene, care vorbesc fluent cel putin o limba straina(avem intrepreti care vorbesc fluent 2 limbi straine). Aceste persoane au fost calificate pe proiectul ECO BIZ cu privire la gestionarea platformei realizate prin proiect si care trebuie mentinuta si valorificata pana in anul 2018, conform regulilor programului transfrontalier RO-BG.
Aceste persoane au muncit in vara anului 2015 in mod constant multe ore peste program sprijinind institutii si ONG-uri pentru parteneriate transfrontaliere si depunerea proiectelor pe programul INTERREG VA. Dau numai exemplul Centrului Cultural Ion Vinea care a fost sprijinit de CAT Danubius, adica de mine si colegii mei, pentru depunerea a 2 doua proiecte europene in valoare de 12 milioane de euro(stabilirea activitatilor, investitiile necesare, oferte pentru realizarea bugetului, traducerea tuturor documentelor). Domnul Director Virgil Petanca si cel putin 4 angajati ai Centrului Cultural au muncit impreuna cu noi. A fost o munca enorma, contra timp, a intregii echipe a CAT Danubius, care, asa cum se vede, nu numai ca nu a fost apreciata in vreun fel, ci este desconsiderata total. Exemplele date sunt numai pentru a evidentia anumite proiecte mari, angajatii CAT ocupandu-se si de activitatile cotidiene: consultanta, contacte in Bulgaria, diseminarea informatiilor cu privire la liniile de finantare pt IMM-uri, ONG-uri si institutii, gestionarea platformei ECO-BIZ.
Propunerea de reorganizare a CAT Danubius sub denumirea de Compartimentul Centrul de Afaceri transfrontalier si dezvoltare teritoriala cu 3 angajati contractuali, in cadrul Directiei Urbanism, Amenajare si Dezvoltare Teritoriala in subordinea Arhitectului Sef al Judetului, va incalca flagrant angajamentul luat de CJ prin proiectul eurpean prin care a fost infiintat. CAT are ca domeniu de activitate sustinerea mediului si a infrastructurii de afaceri in regiunea transfrontaliera Giurgiu-Ruse, ceea ce nu are nimic a face cu urbanismul si dezvoltarea teritoriala. Aceasta dovedeste ca actualul presedinte al CJ ,Vasile Mustatea, nu cunoaste(sau nu este interesat) nici pe departe de sustenabilitatea proiectelor europene la care s-a angajat cand a semnat contractele de finantare, si nici de importanta unui centru de afaceri, desconsiderand total beneficiile pentru judet a unei astfel de structuri de sustinere a mediului si infrastructurii de afaceri in regiunea transfrontaliera Giurgiu-Ruse.
Aceasta decizie a CJ Giurgiu va duce la desfiintarea si distrugerea unei structuri care a functionat, inca functioneaza cu rezultate foarte bune si care este menita a sprijini afacerile existente, a celor care acum sunt initiate, dar si a unei structuri care vine in sprijinul tuturor entitatilor si institutiilor din si din afara judetului nostru, care doresc colaborare cu institutiile din Giurgiu si cu parteneri din Bulgaria.
Justificarea acestei schimbari a organigramei care practic desfiinteaza Centrul de afaceri, pe motiv de eficientizare a activitatii institutiei CJ- conform spuselor dlui Mustatea, este total neadevarata.
Astfel, cei 8 angajati ai CAT Danubius au salarii minime cuprinse intre 800 si 1 100 lei lunar, iar Clara Marculescu are 1 275 lei lunar(salariile incasate pana in urma cu o luna), noi lucrand intr-un domeniu greu si complex-cel al fondurilor europene. Toate salariile noastre adunate reprezinta de fapt o suma cu putin peste salariul lunar incasat, de exemplu, de dna director ec. adj. Florentina Stanculescu, conform statelor de plata.
Printr-o alta exemplificare la fel de reala, cuantumul salariilor celor 8 angajati ai CAT Danubius, pe an, reprezinta mai putin de 1/3(o treime) din suma alocata si propusa spre aprobare ca sprijine financiare la pct. 7 pe ordinea de zi a acestei sedinte extraordinare prin care se propune desfiintarea Centrului de afaceri si disponibilizarea personalului(unii dintre acestia avand ca unica sursa de venit pe familie, numai acest salariu).
Despre ce eficientizare poate fi vorba, stimati consilieri judeteni, daca eliminand o suma infima cu salariile noastre, CJ va plati penalizarea de 1.500.000 Euro din partea U.E. pentru nerespectarea angajamentului de a asigura sustenabilitatea proiectelor europene implementate prin CAT!

In concluzie, consider ca propunerea presedintelui CJ Vasile Mustatea este abuziva, nejustificata si generatoare de prejudicii atat dpdv al intereselor institutiei CJ, dezvoltarii economice a judetului, dar si persoanelor ce urmeaza a fi disponibilizate.

In cazul in care acest proiect va fi votat de consilierii CJ Giurgiu, vom incerca sa facem toate demersurile posibile pentru respectarea legii.


Mihail Marius Neacsu    Contactați autorul petiției